logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Recenzije
Dub Electronics
Dub Electronics 2016.
6. Listopad 2016

The Scientist & The Untouchables - "Scientist The Untouchable"

Nostalgija, nostalgija u crno me zavila... 
Hopeton Brown, poznatiji kao Scientist, svoj naziv je dobio ne po tome, kako bi možda pretpostavili, što je poput nekakvog ludog naučnika s tehničkog gledišta pridonio razvoju duba stvarajući vrhunske mikseve, već zato što je na Jamajci "scientist" izraz za nekog tko se služi magijom i čini čuda. A on i jeste bio wizard, mag i čarobnjak duba. Jedan od najvećih. Danas je njegovo ime opće mjesto, koje pretežno živi od prošlosti. Od osamdesetih naovamo, malo je toga došlo od njega, a što se može nadovezati na njegove najbolje radove.

U prvoj liniji je on sam kriv za to sa svojom samonametnutom izolacijom u američkom Koloradu u kojoj poput nekog ogorčenog disidenta svoje dane provodi u samosažaljenju spram nanesene mu nepravde oko autorskih prava, lošeg zvuka današnjih izdanja, kako je sve prije bilo bolje i sličnih praznih fraza. Koliko je pri tome njegov artistički output patio govori ponajbolje činjenica da više pažnje izaziva reizdanje njegovih prijašnjih albuma, već bilo što novo što snimi. Eto, na primjer tko uopće zna i, još gore, koga je uopće bila briga što je prije dvije godine izbacio album u suradnji s producentom Dubiterianom ("Tribute to Augustus Pablo")?
Dodatna slika 1

Pri tome je on ostao isti. Zna još uvijek znanje - moć ga još uvijek nije napustila i nalazi se u njemu. Bez obzira na to što mnogi koji ga bolje poznaju kažu da je šupak od čovjeka. Koga je briga sve dok za mikserskim pultom stvara čuda! A čuda ima dovoljno i na ovom novom izdanju, koje se kolokvijalno vodi pod "razni izvođači", ali u kojemu glavnu ulogu ima upravo Scientist, to jest, njegovi miksevi. "Scientist The Untouchable" je kompilacija koja se sastoji iz materijala koje je ovaj naslijedio od slavnog Bunny Leeja, a koji datiraju iz sedamdesetih, te njegovih vlastitih iz osamdesetih ali i nekih novijeg datuma.

Centralnu ulogu pri tome zauzima Money riddim, kojega je proslavio Horace Andy s istoimenim hitom. Skoro polovina albuma je bazirana na spomenutom riddimu, ali kojemu je Scientist za ovu prigodu ubrizgao dodatnu energiju sa svojom čarolijom. Uz njega su prisutni i drugi, ništa manje kultni riddimi poput Guiding Star i No No No riddim, sve mahom iz sedamdesetih. Ali i relativno noviji kao što je Sleng Teng riddim, koji je polovinom osamdesetih obilježio kao nikoji drugi dolazak dancehalla na binu.

Na mikrofonu je međunarodna garnitura, koja se sastoji iz prekaljenih veterana poput DJ-a Tippa Irie i pjevača Rod Taylora, te mladih snaga kao što su Da Real Storm, Sabrina Pallini, Keli Love, Jacin i Ilhame Paris, a tu je i Scientistov stari suradnik Dubiterian s melodikom. Iako sve ovo sjajno zvuči, ipak to sve ima gorak okus, budući da je ovaj album još jedna u nizu reciklaža, kojima nas Scientist opslužuje u posljednjim godinama, dapače desetljećima! Samo što se od nostalgije ne živi i ona je već mnoge otjerala u propast.
Tekst: