nike

Događanja
Recenzije
Jah Life
Jah Life 2014.
28. Svi 2014

Scientist - "The Dub Album They Didn’t Want You To Hear"

Vintage dub

Kad bi ste se kojim slučajem teleportirali u Kingston koncem sedamdesetih i našli pred ozloglašenom Channel One studiju, koji se nalazio u još ozloglašenijoj četvrti, čuli biste kako iznutra odjekuju najčvršći i najžešći reggae riddimi i ritmovi toga vremena.

Bilo je to djelo Roots Radicsa, svojevrsne allstar studijske grupe, poznate i nazvane po svom radikalnom pristupu sviranja. Iako studija više nema, a ozloglašena četvrt je ostala, na prijelazu sedamdesetih na osamdesete tamo bi naišli na likove poput Sly i Robbiea, Flabbe Holt, Earl "Chinna" Smitha ili legendarnog producenta Henry "Juno" Lawesa, kako s mačetom rastjeruje sitne gangstere s ulaza u studio. Ali glavni master of ceremony bio je tada drski i za svojih svega dvadesetak godina nevjerojatno samouvjereni Hopeton Brown AKA Scientist.

Ovaj nadimak su mu dali po njegovom detaljnom poznavanju studijskih uređaja, koje je stekao kao učenik od slavnog King Tubbya, ali i po uzoru na one lude i ekscentrične ali genijalne naučnike iz filmova. Jer upravo takav je bio i njegov stil miksanja - prepun neočekivanih ludorija, mladalački osorno i prije svega nevjerojatno svježe i novo. Nekako baš u to vrijeme tu je snimao i Flick Wilson jedan od svojih rijetkih albuma s nazivom "School Days", a ono što je do sada bilo nepoznato je da je rečeni album istovremeno dobio i svog dub-kompanjona, koji je sva prošla desetljeća bio nestao s vidika, otprilike kao i onaj nesretni malezijski putnički zrakoplov.

"The Dub Album They Didn’t Want You To Hear" sadrži devet dub verzija sa spomenutog Wilsonovog izdanja te jedan dub s Wayne Jarret albuma "What's Wrong?". Dva faktora se ističu kao glavni na ovom, svega pola sata dugom albumu: karakteristični Roots Radics stil sviranja, koji je bio puno brži i dinamičniji od svega do tada poznatog, te klasični Scientistov stil miksanja iz prve polovine osamdesetih, perioda u kome su nastali njegovi najveći albumi poput "Meets The Space Invaders" i "Rids The World Of The Evil Course Of The Vampires".

Da li i "The Dub Album They Didn’t Want You To Hear" spada u tu visoku kategoriju teško je sada odmah reći, jer se nije dokazao kroz vrijeme kao prethodno navedeni, ali ljubitelji klasičnog Scientista će s njim svakako dobiti svoj kick. Pregršt jakih ritmova, roots reggae riddima i Scientistovo ekstravagantno miksanje ovdje najviše podsjeća na njegov (možda i previše) hrabro i sigurno preuranjeno nazvani prvijenac "The Best Dub Album In The World" - znači istinski vintage Scientist s početka diskografske karijere. Najbolji pokazatelj i naznaka u kome pravcu će otići njegov stil je potresni, treći po redu, "Yallas Dub", koji se lako može svrstati u njegove najbolje i svakako najluđe radove. Tu kao da se takmiče basist Flabba i bubnjar Santa protiv čarobnjaka Scientista, dok ostali prisutni sa svojim instrumentima stupaju korak unatrag i iščekuju konačni ishod.

Nekoliko sličnih vrhunaca ima na albumu, a među njima je i dramatična, sergio-leoneovska italo western usna harmonika u "Slave Master Dub". Kao i razigrani synth-uplivi, te bezvremenski gitarski reggae-obrasci i tona razornih bas linija. Rijetko se kada pojavljuje Wilsonov vokal i ako, onda su to kratki isječci kao u "I Don't Mind Dub" ili "School Days Dub". Inače je riječ o tipičnom instrumentalnom dub-albumu u kome glavnu režiju vode Scientistov, sam sebi referirajući, stil miksanja i energični, nezaustavljivo kotrljajući, aranžmani Roots Radicsa.

Sve u svemu, zaboravu otrgnuti "The Dub Album They Didn’t Want You To Hear" je savršen primjerak ručno izrađenog vintage duba, nastao po principu kolektivne zaigranosti muzičara, producenta i studijskog inženjera, obuhvativši dašak jedne prijelazne epohe u kojoj će reggae muzika zakoračiti u novu dancehall eru i potpuno novi zvuk.

Tekst: