logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Izvještaji
16. Kolovoz 2022

Overjam Reggae Festival - započelo najveće reggae okupljanje u regiji

Izvještaj s prvog dana festivala

Započeo je jubilarni deseti po redu Overjam Reggae Festival u Tolminu u Sloveniji, a ove godine nosi slogan 'More than reggae festival' iliti 'više od reggae festivala'.

Kombinacija ove predivne lokacije podno Alpi uz ušće rijeke Tolminke u Soču i vrhunskog svjetskog line upa je ono po što se vraćamo ovdje svake godine, a meni osobno je ovo šesti put ovdje. Poprilično je skupa ova fešta za prosječnog hrvatskog posjetitelja, ali uvijek se može volontirati na festivalu za ulaznicu i nešto bonova. Festivalska ulaznica za svih pet dana je u pretprodaji bila oko 150€, reći ću samo da punjenje mobitela naplaćuju 3€ i pivo 5€, ali za festival ovakve veličine razumijem da to mora biti tako. Ponuda festivala ove godine je stvarno ogromna, osim glazbe tu je i Overjam University koji je smješten na plaži i gdje se prvi dan moglo uloviti Kirila Džajkovskog i članove benda Kočevska Orkestra u raspravi o utjecaju jamajčanske glazbe na njihovu glazbu, na plaži su također cijeli dan razne kreativne radionice poput raznih akrobacija, bodypaintinga, odbojke i raznih joga. Osim na plaži radionice se održavaju iza mnogobrojnih štandova (robe, nakita, hrane...) gdje se može doći učiti o glazbenoj teoriji, svirati ukulele ili meditirati, tu je i svakodnevna dancehall radionica unutar zgrade na dancehall stageu i OJ Cinema koji se otvara od danas s filmom "Marley", a sutra gledamo i "Bite of Paradise" naših Brain Holidaysa.

Glazbeni program starta u 12h kada se pali Warrior Charge soundsystem koji je ove godine smješten na cesti iza zgrade, što je malo čudna lokacija (prošle godine je bio na plaži) no nekima se jako sviđa, a ljudi ispred ima više nego dovoljno kroz cijeli dan. Prvi dan je rezident Warrior Charge uz D-Vibea kao MC-a tri puta preuzeo kontrole i izvrtio isporuku dubova, puno njih iz vlastitog labela, a između su se našli, nama dobro poznat Talijan Rockers Dub Master, domaćini Slovenci Freedom Fighters, a za kraj je nastupio Dj Afghan koji je netom prije bio na glavnoj bini s jungle legendom General Levy, a general mu se pridružio i na soundsystemu, rulja se brzo skupila i doživjela jedan odličan spontani dub session s generalom na mikrofonu. Sound se gasi u 12h, a tada se otvaraju dva manja stagea unutar zgrade gdje je na jednoj strani dancehall stage (koji je bio jedina opcija nakon 1h zadnjih godina), a na drugoj strani ove godine dodani 'Jammin' stage gdje se pušta reggae, rocksteady i ska i oba su u pogonu do 4h ujutro kada sve staje. Ipak ovaj festival naginje prema mirnoj obiteljskoj atmosferi i mogu reći da uopće nije loše što poslije 1h nema ništa glasno i u predivnom kampu se može mirno spavati, pogotovo za one malo starije i one s djecom. Za djecu su također ponudili cijeli 'vrtić' program Overjam 4kidz, za koji mislim da se plaća malo dodatno, ali nudi od 10h pa do 19h razni program uz stručne pedagoge gdje i najmlađi mogu uživati u kreativnim radionicama poput farbanja lica, plesanja, gledanja zvijezda...

Glavni Maver stage se počinje u 17h, a otvorili su ga domaći Kočevska Orkestra koje smo samo na trenutak ulovili i već je to bila prava fešta u ska, reggae, rocksteady notama i odličnom energijom. Nakon njih na binu dolazi Jamajčanin Jesse Royal u pratnji vlastitog benda i tada je već prostor ispred bine bio poprilično popunjen, a Jesse je pružio vrhunski nastup pun energije, jakih poruka i jasnih pozitivnih stavova i publika je to jako dobro osjetila i surađivala u pjevanju s pjevačem. Iza Jessea na glavnu pozornicu popela se banda od petnaestak članova, točnije Banda Berimbau i izvela svoj performans s gomilom različitih bubnjeva. Veselio sam se čuti Nneku, ali nažalost u zadnji čas je otkazala nastup, a uskočio je General Levy koji je isporučio dozu jungle-a i najbržeg stila MC-anja. Bilo je tu jungle obrada Marleyevih riddima, čak i jungle verzije Ed Sheerana, pa i riddim od 2 Paca, a general na sve upada u svom stilu, pa tako i na dub odmah nakon svog nastupa. Kao predzadnji su nastupili slovenski malo žešći bend (za jedan reggae festival), koji je opet opravdao ovogodišnji slogan, Elvis Jackson. Ska-punk-rock-reggae pa čak i malo metal, a usporedio bi ih sa zvukom kalifornijskog benda Sublime, čiju je majicu pjevač nosio na sebi. Žestok koncert, pjevač je i kroz rulju hodao i pjevao, a i odličan uvod za headlinera dana Kirila Džajkovskog. Makedonski drum'n'bass je razbacao sve prisutne, a njegov live nastup mi je visoko na ljestvici onih najenergičnijih. Stvarno je teško ostat ravnodušan uz makedonsku trubu, violinu i tvrde drum'n'bass ritmove. U jedan završava glavni program i tada preostaju već spomenuti Dancehall i Jammin stagevi do 4h koje smo na kratko obišli i vladala je super atmosfera za sve željne čekanja jutra. Upravo Haris Pilton svira na soundu i Italian Job na Maveru pa žurim to popratiti, a uskoro će i O.B.F uz Sr. Wilsona i Charliea.

Čujemo se svaki dan.
Jedna ljubav iz predivnog Tolmina!

Foto: Overjam Festival Facebook

Tekst:   Vedran Šimunec

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice