logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Intervjui
4. Ožujak 2016

One Dread: Reggae kao doručak-najvažniji obrok dana

Pozitivne vibracije One Dreada 

Iako tvrde da nemaju baš neku romantičnu priču vezanu oz osnivanje beda, One Dread okupio se 2007. preko tada vrlo popularnog Glazbenog foruma. Basist i gitarist tražili su bendove, a svi su bili zainteresirani za reggae i tako se udružili s bubnjarom, Miroslavom Uremovićem. Uspostavilo se kako je online upoznavanje u ovom slučaju bilo pun pogodak i početak jedne lijepe glazbene priče. Većini je članova koji su prošli kroz bend ovo je bio prvi susret s reggae glazbom, ali im je svima odlično„sjelo“ glazbeno odrastanje uz takav žanr. Trenutno nastupaju kao cover band, no uvijek pjesmama koje izvode dodaju svoj „štih“.

„Reggae je trebao biti glazba koja je povezivala interese početnih članova benda, makar se tada spominjao i ska. Nisu svi koji su svirali od početka, a niti većina ljudi koja je prošla kroz bend bili veliki fanovi reggae glazbe, ali su kroz neko vrijeme jako «zapeli» za nju i dan danas im je ostala jedan od dražih žanrova.“

Dodatna slika 1

Iako je to bio prvi plan One Dreadovci nisu još radili na autorskom materijalu, no otvoreni su prema toj opciji budući da trenutna postava jako dobro surađuje. U međuvremenu su imali mali prekid jer je dio ekipe iselio iz Hrvatske, no vraćaju se još jači sa vokalnim trio kojeg čine Tena Starčević, Nika Starčević i Tea Anzulović. Osim vokala tu su i Ras Mirko (klavijature), Jah Knez (bas gitara) i Goran Egić (gitara) koji su puno vježbali i privikavali se na izvođenje reggaea, a sad im je to kao „doručak-najvažniji obrok dana“.

„Zbog svojevrsnog zasićenja koncertne scene u Zagrebu, bend u zadnje vrijeme češće svira izvan granica grada, pa čak i države. U Zagrebu smo ipak do sada prošli solidan broj klubova, a nastup kojem se iznimno radujemo bit će u subotu, 5. ožujka u Mastersu na Ravnicama, gdje smo jedan od aktera eventa Riddim Affair u organizaciji Muzike Miliona.“
Ne propustite još jedan reggae koncert u subotu s One Dreadovom vrhunskom izvedbom koja se apsolutno može mjeriti s nastupima velikana čije hitove obrađuju.

Tekst:   Lovorka Ibrić

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice