logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Intervjui
17. Veljača 2016

Chakka (Kali Fat Dub): "Ringišpil je plod utrobe naše"

Intervju s polovicom Kali Fat Duba 

Kali Fat Dub pokrenut je od strane dvije bolje polovice i dobro nam poznatih aktera - Chakke i Haris Piltona. Intervju s njima se već dugo kuha, no Haris nam se izgubio negdje po putu, na naša pitanja odgovarao je samo Chakka. O njima ipak nismo saznali puno, savjetujemo da za istraživanje Kali Fat Duba ipak pomnije poslušate njihovo prvo izdanje "Ringišpil iz Haada", a ovaj intervju pročitajte razonode radi. I dođite na Wintersplash u subotu 20. veljače jer ćete tamo imati priliku uživo čuti Kali Fat Dub 2/2.

Reggae hr: Za početak, kako je nastao projekt Kali Fat Dub?
Chakka: Kao i svi drugi veliki projekti - preko noći, mi imamo noć na svojoj strani...

Reggae hr: Projekt Kali Fat Dub dosta je odjeknuo u „alternativnoj javnosti“ jeste li to očekivali?
Chakka: Nismo želeli podilaziti niti jednoj javnosti pa tako ni "alternativnoj". Ali mislim da oni to već vrlo dobro znaju i da baš iz tih razloga uredno zaobilaze naše nastupe, što nam je na kraju krajeva, izuzetno drago...
P.S. Nisam nikada mislio da će nam Miro Župa reći da su nam tekstovi "opasno jake slike". I sve se to dogodilo na putu prema Klaonici, i sve to na njihov peti rođendan, a našu drugu muharastu i neprespavanu noć, sat i deset minuta pre nego što je tramvajem odjahao na Hrelić po nove vinilne blagoslove. Sve ostalo je bilo za očekivati.

Reggae hr: Puno progovarate u svojim pjesmama o tekućim svjetovnim problemima. Može li se situacija na našim teritorijima ikad biti bolja? Pitam to jer obojica dolazite iz različitih krajeva Balkana pa možete šire sagledati stvari.
Chakka: Ne. Obojica dolazimo iz začkoljastih i veoma disfunkcionalnih obitelji i u našim je kućama uvek bilo dobrih batina. Pogotovo ako se razgovaralo o svetovnim problemima i teritorijama. Takvi i slični razgovori su se obavljali samo najtišim nemuštim šapatom i to samo posle obaveznog nedeljnog kupanja pred školu. To je u velikoj meri uticalo na širinu sagleda u obe naše zajednice. Različiti krajevi Balkana ili različiti kraljevi Balkana? 

Reggae hr: Da se referiram na pjesmu „Seljačka buna“, ima li šanse za bunu u realnosti ili je inertnost uzela svoje?
Chakka: Ako ćeš se ti referirati na "Seljačku Bunu" onda ću se ja morati referirati na "Vesti iz Zemlje" i onaj sitni delić koji kaže "...pitanja postavljaš, a odgovore znam da znaš..." "Seljačka Buna" je priča o nemiloj sudbini jedne željezničke stanice na severu Bačke i grupici stanično-transportnih radnika/ca koji su na njoj dočekali penziju. Na prvi pogled i so izgleda kao šećer. To isto važi i za pesmu "Živi Zid". Nama su to samo dve predivne reči -živi i zid! Street art! Zid je živ! On govori! Kao onaj u Branimirovoj. Ili bar onaj deo koji nije "uspeo u životu" te postao Bilbord!



Reggae hr: „Gde svako brine tuđu brigu, niko ne vidi očaj svoj?“ – koliko nas generalno takvo razmišljanje koči u koracima naprijed u globalnom smislu?
Chakka: "...pitanja postavljaš, a odgovore znam da znaš..." Mi smo deca "1984.", "Životinjske farme", "Čuj, mali čoveče" i "Vrlog novog sveta" u tranziciji, a i svet je oko nas. Sa druge strane su "Santa Barbara", "Kasandra" i "Kolo Sreće". Neko veruje u Boga, neko veruje u bogove, a mi ni u boga, ni u đavla. Mi verujemo u George Carlina i Wilhelm Reicha. Zašto? Zato što je prvi govorio: "Even wonder aboute those people who spend so much money on those little bottles of Evian water... Try spelling Evian backward..." i "Who the Fuck belive in angels? People now actualy belive in angels... Are you fuckin' stupid?" , a drugi radio ovo: "He visited patients in their homes to see how they lived, and had a mobile clinic; he promoted adolescent sexuality and the availability of contraceptives, abortion and divorce, a provocative teaching in Catholic Austria. He said he wanted to "attack the neurosis by its prevention rather than treatment." Verujemo i u sve vas, nije da nije... A jedan/na od TIH si NJI!.

Reggae hr: Kako je došlo do suradnji s Waitapu i Jah Billahom?
Chakka: Zaneli se momci, platili vožnju, zajahali ljuljačke, batrgali se malko i oborili medu. Sve ostalo je budućnost.

Reggae hr: Za „Ringišpil iz Haada“ korišteni su apokaliptični tekstovi, te mračna i orijentalna muzika, može li se ta kombinacija očekivati i u vašim narednim izdanjima?
Chakka: Ringišpil je plod utrobe naše- fikus! Od sada i do časa smrti naše - kamen!
Ovaj deo je savršen za navesti sve aktere/ke ovog sunovrata. Voleo bih se virtualno zahvaliti Olgi i Raphaelu iz Gypsy Sound Systema, zatim jednoj i jedinoj: Yoanni Marinovoj iz Yambola (Bugarska) koja se iznenada pojavila u našim pesmama i jednostavno rešila stvar. Velika, velika respektača ide Milanu Kali (Fat) Niću na distorziji i svemu što je učinio za naše epileptičarske apokalipse.  I Elektični Fanfarosi su lepo okitili "Čardak" i nikada im to nećemo platiti jer nam to nije ni na kraj pameti. Pitala si kako je došlo do saradnje sa Jah Billom i Waitapuom... Pa olako; bili su spremni ne dići ruke od dva prijatelja te su nam pomogli napraviti plod utrobe naše: "Ringišpil", drugarstvo stara... "Friend dont left friend!" - Alice in Chains. Mislim, zašto ti radiš ovaj intervju? I to je saradnja i drugarstvo. I to dugogodišnje. Hvala i tebi... I naravno, ako se već ja tj. polovina Kali Fat Duba zahvaljujem svima na svemu, prvo i osnovno mesto u ovome ludilu zauzima Haris koji je napravio najveći deo posla. Muziku, harmoniju i sve nas na jednom "Ringišpilu". A svi znamo da to nije mala stvar u ovom -netakokreativnom- vakumu koji zapljuskuje svaku razuđeniju obalu našeg društvenog života. Hvala mu na tome...

Reggae hr: Najavljivali ste nekoliko izdanja Kali Fat Duba, koliko nas zapravo vaših glazbenih koraka očekuje?
Chakka: Jako malo... "If I Hear the Music, I'm gona dance!"

Reggae hr: Nastupate na Wintersplashu 20. veljače u Sirupu, kakav nastup možemo očekivati?
Chakka: Užasan. Nastup će biti grozan. Padaće kiša, biće malo ljudi, nestajaće struje, nećemo vas sve moći staviti na popis, Val će vikati: "Pusti Motorhead!", čika Nidžo će biti ljut, Vinka će letiti iz frke u frku i svima će nam psovati najmilije ali samo dok se ne ugase sva svetla, posle će sve ići kao po loju (Mrak je naša "Majka, a Otadžbina")... Egoless će doći razčupan i nenaspavan, pod toaleta će biti potopljen i klizav, redari izveštačeno ljubazni i samo nas čudo tj. Robi može spasiti... Sve u svemu, takav se brodolom ne propušta. Rezervišite svoju ljuljačku na vreme. Ko obori medu, ljubi dedu... 
Mogu li se odjaviti pesmom koja će otvoriti nastup u Sirupu 20.2.2016.?
Mogu? Hvala, Tola! Vidimo se na Gulag Diskont ediciji "Beli Medo Urla" WinterSplasha!

Tekst:   Tola

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice