logo-t

  • Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja

    Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja "Legend" proslavila 40. rođendan

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Intervjui
29. Listopad 2015

Ziggi: "Kultura je glas ljudi"

Donosimo intervju s pokretačem brenda Ziggi Rolling Pappers, odnosno s čovjekom koji stoji iz Dubtafari Sounda
Reggae hr: Pokrenuo si prepoznatljiv brend pod imenom Ziggi. Kako i kada je krenula ta priča?
Ziggi: Početkom 90-ih kad sam zapalio svoj prvi joint. Tada se nisu mogli naći odgovarajući filteri pa su ljudi trgali kutije od cigareta ili bilo što im je bilo pri ruci, pa sam bio primoran razviti svoje Ziggi filtre. To je bio prvi Ziggi proizvod koji je došao na police trgovina nekoliko godina kasnije. Filteri su u početku bili rađeni ručno, u manjim nakladama i pakirani u lijep kožni ovitak s dodanim obručem odnosno prstenom za ključeve. Dobro osmišljen proizvod preko noći je postao hit i filteri Ziggi su uskoro su dobili ugled kvalitetne robne marke. Slijedile su nove ideje i posljedično novi proizvodi, lansirani na prijelazu u novo tisućljeće, ovaj put u obliku cigaretnoga papira (papirića) s dodanim filterima.

Reggae hr: Nedavno su Ziggi papirići ušli u širu distribuciju u Hrvatskoj. Gdje se oni mogu pronaći?
Ziggi: Proizvode Ziggi trenutačno možete pronaći na kioscima lanca INovine te u bolje opskrbljenim privatnim trgovinama, na kioscima i benzinskim postajama. Ukupno smo na više od šesto prodajnih mjesta po cijeloj Hrvatskoj.

Reggae hr: Logo Ziggi papirića mogao se vidjeti na koncertima mnogih regionalnih zvijezda, ali i nešto manje poznatih izvođača. Također smo se često sretali s custom made „rizlama“ raznih izvođača i projekata (između ostalih, i našeg Reggae.hr-a). Na koji način biraš suradnike u promociji?
Ziggi: U većini slučajeva umjetnici kontaktiraju s nama, tijekom cijele godine dobivamo vrlo mnogo molbi za potporu i sponzorstva te se na osnovi različitih ključnih kriterija odlučujemo s kim ćemo surađivati. Prije svega nas moraju uvjeriti da u njima prepoznamo potencijal i želju za postizanjem postavljenih ciljeva. Prisutni smo i na kulturnim i na subkulturnim razinama društva. Kultura je glas ljudi. Nas svih. Ona je ono što jesmo, što nas tjera i vodi. Jednom potiče, a drugi put opet kritizira. Ona je zrcalo vremena u kojem živimo i dio kojega jesmo. Mnogo pozornosti posvećujemo mladim talentima, jer njima najviše treba pomoć u promociji i na putu do vlastite prepoznatljivosti.

Reggae hr: Što se tiče Ziggi-ja kao selektora i Dubtafarija kao kolektiva, jedni ste od najdugovječnijih na regionalnoj sceni. Koliko još mislite gurati i jeste li tokom djelovanja svjedočili rastu ili možda padu kvalitete regionalne scene?
Ziggi: Ziggi je prisutan koš od 1991. godine, a ime Dubtafari nastalo je 1997., kad je organiziran prvi reggae party u Ljubljani, u Fužinskom dvorcu. U to smo vrijeme bili svjedoci i uspona i pada kvalitete regionalne scene. Ovo je osamnaesta godina Dubtafari Sounda i idemo dalje. U planu je prva turneja po Hrvatskoj.

Reggae hr: Za ovdašnje uvjete Ziggi i Dubtafari imaju pozamašnu koleciju dubplateova. Koji kriterij je glavna vodilja pri odabiru izvođača za dubplateove?
Ziggi: Kao dugogodišnji selektor reggae glazbe želiš personalizirane komade odnosno dubplateove. Prednost imaju umjetnici odnosno njihovi komadi koji su mi više prirasli srcu, a prije ili poslije svi dođu na red. Zadnja posjeta Jamajke bila je izrazito kreativna, dobio sam mnogo izvrsnih dubplateova, od umjetnika kao što su Tuff Like Iron, Magma, Rassi Hardknocks, Samori I, Pentateuch, Amlak Red Square, Exile Di Brave, Micah Shemaiah, Infinite...

Reggae hr: Kao promatraču sa strane, dojma sam da je u posljednje vrijeme, nastankom Overjama kao i serijom atraktivnih gostovanja u Ljubljani, slovenska reggae scena živnula. Jesam li u pravu?
Ziggi: S iznimkom nekih većih događaja kao što su Overjam i Jungle Flash te manjih lokalnih događaja koji u posljednje godine aktivno podižu posjećenost reggae koncerata, čini mi se da scena više ili manje stagnira i da bi moglo biti više reggae događaja.

Reggae hr: Uskoro će i rođendan Reggae.hr portala, gdje si i jedan od gostiju na proslavi. Kako gledaš na hrvatsku reggae i srodnu glazbu u posljednjih šest godina koliko djelujemo kao portal?
Ziggi: Vidim da je scena kod vas bolje razvijena nego kod nas. Super su vaši sound kolektivi i sviđa mi se kako imate pokrivene sve vrste, od reggaea i duba do dancehalla. Portal Reggae.hr također je vrhunski, što naravno pridonosi većoj prepoznatljivosti reggae kulture.

Reggae hr: Za kraj, na koji bi način volio pozvati naše čitatelje na proslavu šestog rođendana Reggae.hr-a?
Ziggi: Dođite, poduprite portal, a moja selekcija bit će isključivo dubplate i vinil-ploče. Come with your hope, leave with your glory! One love.
Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice