logo-t

  • One Dread kao predgrupa na zagrebačkom koncertu Asian Dub Foundationa

    One Dread kao predgrupa na zagrebačkom koncertu Asian Dub Foundationa

  • Shaolin Sound dolazi u Zagreb

    Shaolin Sound dolazi u Zagreb

  • Izvajbajte uz Brain Holidays i njihov novi spot

    Izvajbajte uz Brain Holidays i njihov novi spot "Vajbaj sa mnom"

  • Poslušajte novi singl sa Sassjinog hvaljenog albuma „Chwakka“

    Poslušajte novi singl sa Sassjinog hvaljenog albuma „Chwakka“

  • Ska velikani The Toasters dolaze u Zagreb

    Ska velikani The Toasters dolaze u Zagreb

  • Zinedin Zidan vraća se na scenu singlom “Apartmani”

    Zinedin Zidan vraća se na scenu singlom “Apartmani”

  • Manudigital -

    Manudigital - "Digital UK Session" - svježa raggamuffin isporuka

  • Dezarie u Herceg Novom - duhovna i metafizička transformacija prostora i atmosfere

    Dezarie u Herceg Novom - duhovna i metafizička transformacija prostora i atmosfere

  • Nadia McAnuff & The Ligerians -

    Nadia McAnuff & The Ligerians -"Shelter From The Storm" - ime koje morate zapamtiti

nike

Događanja
Vijesti
1. Rujan 2024

Novi ciklus radionica zapadnoafričkih ritmova u Zagrebu

Nove radionice

S velikim veseljem najavljujemo novi ciklus radionica zapadnoafričkih ritmova u Zagrebu pod vodstvom Krunoslava Kobeščaka — djembe majstora, muzičara te osnivača i glavnog majstora radionice Brainframe, jedinog proizvođača djembe i frame drum bubnjeva u Hrvatskoj i regiji.

Radionice su podijeljene na početni i napredni stupanj, a održat će se u 20 termina (po 90 minuta) s početkom 9.9.2024. Cijena radionice je 220€ za jednokratno plaćanje ili 240 EUR za dvije, odnosno 260€ za plaćanje u četiri rate, a studenti, umirovljenici i nezaposleni ostvaruju popust od 10%.

Ciklus radionica je jedinstvena prilika za susret s afričkom glazbom u kojoj, za razliku od popularne muzike u kojoj je prisutan raznolik spektar melodijskih instrumenata i najčešće jedna dominantna udaraljka, temeljni zvuk kreiraju bubnjevi (to se prvenstveno odnosi na zapadnu Afriku – kulturni krug bivšeg Mandeng carstva). Njihov puls u međuigri različitih bubnjeva stvara vrlo snažnu i plesnu melodiju, a svaki ritam priča svoju priču koja je duboko utkana u kulturu i tradiciju afričkih naroda. Tijekom 20 termina usvojit će se nekoliko tradicijskih zapadnoafričkih ritmova s područja Gvineje, Malija i Burkine Faso.

Kompleksnost ritmova uspješno se svladava rastavljanjem ritmičkih fraza na manje dijelove te objedinjavanjem istih u cjelinu. Ovaj način podučavanja spoj je tradicijskog afričkog učenja u kombinaciji s pedagoškim tehnikama razvijenim tijekom dugogodišnjeg voditeljeva iskustva. Da bi polaznici u potpunosti usvojili ritam, nastojimo ih podučiti ne samo dionice djembe bubnja, nego i dionice dundun bubnjeva (sangban, dununba, kenkeni), jer oni tvore osnovni beat svakog zapadnoafričkog ritma.

Početni / srednji stupanj
Otvoren je za sve zainteresirane koji žele upoznati afričke ritmove i udaraljke, a imaju malo ili nikakvo prijašnje iskustvo sviranja. Radionica podrazumijeva usvajanje osnovnih/naprednijih tehnika sviranja djembe bubnja, a temelji se na jednostavnom i učinkovitom načinu usvajanja ritmova - po sluhu.
Termin održavanja: ponedjeljkom od 19:30h — 21:00h

Napredni stupanj
Namijenjen je iskusnim sviračima koji dobro poznaju tehnike sviranja djembe bubnja. Na radionici ćemo usavršavati tehnike sviranja djembe i dundun bubnjeva, te usvajati kompleksnije ritmove i solo fraze.
Termin održavanja: utorkom od 19:30h — 21:00h

Na kraju ciklusa naučeno ćemo imati prilike prezentirati na produkcijskom koncertu koji je već tradicionalno finale svakog bubnjarskog ciklusa i divna prilika da se družimo i razmijenimo iskustva. 

Mjesto održavanja radionica:
OŠ Pavleka Miškine, Ul. Sveti Duh 24 (potkrovlje škole)

Prijavite se na radionicu ovdje:
https://forms.gle/Y8ivW2Ysv3Sg6L2z5
Za pitanja i dodatne informacije: 091 539 2778, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

O voditelju radionice:
Krunoslav Kobeščak podučava zapadnoafričke ritmove preko 10 godina. Svoje znanje stekao je u Africi i podučava na način na koji to rade afrički učitelji, temeljeno na metodi ponavljanja po sluhu.
Posljednjih petnaest godina aktivno svira udaraljke u nekoliko stilski veoma različitih sastava. Afrički bubanj Djembe otkriva 2006. godine te ga dvije godine kasnije uvodi u rock-hip hop sastav ST!llness. U želji za konkretnijim znanjem o afričkim ritmovima dvaput je putovao u Afriku: 2008. godine u Gvineju (učitelj Mamady Keita) a zatim 2012. godine u Mali i Burkinu Faso (učitelji Zoumana Dembele i Sega Sidibe). U međuvremenu pohađa radionice afričkih udaraljki u Zagrebu (Famoudou Konate, Seckou Keita, Seydou Dao, Adama Drame, Tonton Soryba Silla), te glazbene radionice folklorne/etno glazbe diljem Europe u organizaciji Europske glazbene mladeži - Jeunesses Musicales International (Ethno Sweden 2009., Ethno Flanders 2010., Ethno Grožnjan 2011., Ethnofonik 2016.). Bio je kreativni voditelj radionica u sklopu Erasmus + programa pri razmjeni mladih u Krapini (Španjolska-Hrvatska), a u prosincu 2016. godine u Parizu je stekao Youthpass diplomu za muzičkog voditelja. Od afričke tradicijske muzike, preko srednjovjekovne trubadurske i etno glazbe, do moderne fuzije rocka, hip-hopa i reggaea, Krunoslav još uvijek istražuje razne forme ritmičkih patterna u različitim glazbenim stilovima. Također, preko deset godina u Zagrebu uspješno organizira i održava radionice zapadnoafričkih udaraljki za odrasle i djecu, te osobe s intelektualnim teškoćama. Uz to, izrađuje tradicijske bubnjeve u sklopu radionice Brainframe.

Tekst:   PR

Recenzije

Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost
Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka
Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio