logo-t

  • Greg Even & Terry Vibes predstavili

    Greg Even & Terry Vibes predstavili "Dutty Babylon Riddim", izdanje podržao David Rodigan

  • Fokus objavio novi album

    Fokus objavio novi album "Dusting Off The Soul From Everyday Life"

  • Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost

    Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost

nike

Događanja
Vijesti
20. Svibanj 2024

Banana Zvuk & RootsInSession na Montenegro Sun Reggae Festivalu

13. izdanje crnogorskog reggae festivala 

Na ovogodišnje izdanje Montenegro Sun Reggae Festivala koji će se održati ovog 7. i 8. rujna na bazenima Rondo u Budvi zasada su najavljeni stari znanci Banana Zvuk i RootsInSession

Banana Zvuk je splitski dvojac čiji Izvođački i stvaralački dio čine producenti, DJ-evi, MC-evi i glazbenici Luka Barbić (TBF) i Ivan Yuri Jurić (ST!LLNESS). Ovi splitski glazbeni umjetnici bave se istraživanjem i promoviranjem ritmovima od duba, reggaea, hip-hopa, drum'n'bassa, dancehalla, junglea do različitih glazbenih mashupova. Jednako su skloni novom zvuku i svježim izdanjima kao i starim klasicima za kojima posežu kako bi im ubrizgali nove doze adrenalina.

Njihov debitantski album "Split Banana" iz 2018. godine sadrži sedam pjesama u raznovrsnim reggae stilovima, a izvedene su s ponajboljim svjetskim reggae izvođačima kao što su Tenor Fly, The Ragga Twins, Skarra Mucci... Album "Split Banana" je bio nominiran za album godine od strane prestižnog europskog portala za reggae glazbu Reggaeville.

Godinu 2020. obilježilo je objavljivanje kompilacijskog izdanja “Re-Shake!” koje obuhvaća remikseve domaćih autora, kao i autorskog singla "OPG" koji je nastao suradnji s Kandžijom te dobivanje nagrade Ambasador u kategoriji Najbolji dub/reggae selektori u Hrvatskoj. Nagrada Ambasador je dodjela priznanja sudionicima elektroničke scene za ostvarenje u proteklih 12 mjeseci, a dodjeljuje ju je krovna udruga za elektronsku glazbu Klubska kultura koja je isto tako zaslužna i za prvo zajedničko predstavljanje hrvatske na međunarodnoj glazbenoj konferenciji Paris Electronic Week.

Od početka 2021. godine Banana Zvuk kreće u novi serijal remikseva i suradnji s lokalnim autorima kao što su Porto Morto, Sara Renar, Reper iz sobe i Killo Killo banda čije su dosadašnje radove prerušili u prepoznatljiv Banana Zvuk stil. Druga polovica 2021. godine donosi njihov drugi autorski album “Roba” koji je nominiran za glazbene nagrade RockOff i Porin. Singl "Legaliziraj" s albuma “Roba” u 2022. godini dobio je svojih osam remixeva od strane etabliranih producenata.

https://linktr.ee/Banana_Zvuk

Iako su dva glavna pokretača RootsInSessiona pod utjecajem svih vrsta glazbenih žanrova, Pier i Fu su se pronašli na temeljima pozitivnih reggae vibracija. Reggae je postao onaj žanr s kojim su se mogli najviše identificirati i svojevrsna platforma za izražavanje ljubavi prema glazbi. I dalje entuzijastični kao na početku, Pier i Fu i danas promoviraju svoj zvuk objavljujući razne mixtapeove - Kus Kus, koji strogo predstavlja reggae, dub i dancehall izbor, te Shishmish, temeljen na reggae izboru, ali sa svim vrstama izvedenica. Njihova gostovanja na radio emisijama i internetskim radio frekvencijama postali su legendarnima. Njihov zvuk i stil toliko su jedinstveni da su brzo stekli popularnost i zvuk RIS-a uspješno se širio preko granica njihove matične zemlje.

U proteklih 20 godina RootsInSession gostovali su u većini klubova i festivala u regiji, promovirajući reggae, jungle, drum and bass, grime i dubstep. Imali su priliku dijeliti pozornicu i ugostiti mnoga svjetski poznata imena DJ-a i MC-a poput David Rodigana, DJ Markya, Mala, LTJ Bukema, David Boomaha, DJ Shepdoga, Navigator MC-a…

Poznati po svojim energičnim nastupima prepunim eksplozivnih melodija koji su privukli publiku, počeli su s vlastitom produkcijom 2009. godine i testirali je na gostovanjima. Njihov debi riddim bio je „Raja Raja“ koji je nastao u suradnji s bosanskim Baga Soundom i pritom postao ogroman hit na Balkanu. Izuzetna verzija Mikaela Rosea Shoot Out (John John Production) je "Gangsta Shoot", koja je predstavljena na mixtapeu Shishmish 2. Prvo službeno izdanje ovog producentskog dua bilo je remix pjesme Kirila Dzajkovskog "Jungle Shadow", međunarodno priznatog makedonskog glazbenika koju je objavio njemački izdavač Breaks per Minute. Također su radili sa slovenskom vokalisticom Alexandrom Ilijevski, čija se pjesma "Vedno Sam" našla na kompilaciji Drugog radija Slovenija Val 202. Kanadski Interchill Records također se pojavio u RIS vibri, a produciran je "No War" - lagana skankin 'reggae pjesma s originalnim vokalom koje je Pier snimio na Jamajci. Još jedan hit balkanske suradnje bio je kada je RIS u suradnji s bosanskim crossover bendom Dubioza Kolektiv remiksirao pjesmu „Tranzicija“ predstavljenu na njihovom posljednjem studijskom albumu. Podržavajući slatki reggae vokal Davida Boomaha u 2013. godini, RIS se predstavio na pjesmi "Where Do We Go From Here" na njegovom debitantskom albumu. U 2018. godini, ljetni remiks "# Proljeće" predstavljen je na remix albumu trenutno najaktivnijeg hrvatskog benda Brain Holidays. No, čini se da će 2020. godina biti obilježena s nekoliko novih udarnih drum’n’bass remixeva od kojih je jedna srodna ljubavna priča „Zgrešen klic“ koja je tek stvorena za slovensku kompilaciju Sladica 20 s mladim i ambicioznim lokalnim reperom Skova.

Široki glazbeni temelji koji se odražavaju u glazbenoj produkciji RootsInSessiona učinili su ih jednim od najtraženijih producentskih dvojaca na balkanskom području koji su podržani od strane etabliranih umjetnika poput Ede Maajke, Bad Copya, Frenkiea, TBF-a, Klemen Klemena, Emkeja itd.
Ovaj produktivni dvojac su unazad dvije godine objavili čak 17 pjesama i remikseva u raznim žanrovima poput reggaea, hiphopa, dancehalla, drum'n'bassa i junglea. Među autorskim materijalima posebno se ističe se prvi autorski album RootsInSessiona pod nazivom “Lockdown Ska Riddim Album” nastao u suradni s Markom Gaćinom iz Brain Holidaysa.

Posljednjih nekoliko godina, RootsInSession aktivno promiču i šire svoju ljubav prema kulturi sound systema. Oni su jedan od prvih sound systema u Sloveniji s glavnim ciljem istraživanja korijena glazbe i podijeliti pozitivnu poruku glazbe općenito. Godine 2022. osvajaju nagradu Ambasador kao najbolji sound system u regiji.

https://linktr.ee/rootsinsession

Tekst:  

Recenzije

Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost
Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka
Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio