logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Vijesti
6. Lipanj 2023

Dub FX dolazi na 12. Demofest u Banja Luku

Ulični trubadur plesnih ritmova stiže na banjalučki Kaštel
Ikona nezavisnog zvuka, maestro uličnih koncerata, genijalni bitboks kompozitor, istinski odmetnik plesnih ritmova i ulični trubadur, Australijanac Benjamin Stanford, poznatiji kao Dub FX, uz Zagreb i Ljubljanu stiže u Banja Luku kao gost 12. Demofesta 20. srpnja.

Legendarni australijski muzičar i društveni aktivist, koji je posljednjih dvadeset godina izgradio karijeru djelujući van svih muzičkih tokova, postao je ikona nezavisnog zvuka dovodeći svoju „Uradi sam“ ili „DIY“ filozofiju do ekstrema u kojem je on istovremeno autor, izvođač i distributer.

Kombinirajući hip-hop, dub, reggae, rock i drum & bas u zapaljivu zvučnu smjesu, kojoj je zaštitni znak stvaranje žive muzike bogatog zvuka, koju kreira pomoću live loopinga i pedala efekata u kombinaciji sa svojim glasom kao vokalom i kao instrumentom. Receptura djeluje jednostavno, kreirajući instrumentalnu muziku, glasom je propušta kroz razne loop mašine, procesore i filtere, kako bi komponirao matrice koje potom koristi kao podlogu za pjevanje u rep i reggae stilu, ali u njegovom posvećenom izvođenju, to se pretvorilo u autentični muzički stil koji jest svjestan prošlosti ali još hrabrije korača u budućnost.

Na samom početku svoje karijere pjevao je u lokalnom alternativnom rok bendu „NON“ iz Melbourna, koji je 2004. godine izdao jedini album „Exeunt Omnes“. Ubrzo nakon toga Stanford se preselio u Italiju i započeo solo karijeru širom Europe držeći ulične koncerte na kojima je izvodio vlastite pjesme, dok je njegova tadašnja djevojka i suradnica poznate Flower Fairy prodavala snimke s muzikom uz povremene vokalne doprinose njegovim pjesmama. Uskoro izdaje kompilaciju uličnih nastupa pod nazivom “Live in the Street” za vlastititu etiketu “DUB FX”, zahvaljući dijeljenju snimaka na internetu i usmenoj predaji, prije svega kultnog video spota “Love Someone” iz 2008. godine koji je najbolji primjer njegovog izvanrednog talenta, čime polako stiče kultnu reputaciju kod ljubitelja nezavisne muzike.

Tijekom 2009. izdaje studijski album “Everythinks a Ripple”, kojim učvršćuje svoju reputaciju underground zvijezde, šireći broj štovatelja svog rada po cijeloj planeti. Nakon toga se vraća u Australiju, gdje počinje saradnju s producentom Sirijusom s kojim izdaje zajednički album “A Crossworlds” dodatno proširujući zvučnu paletu s kojom doslovno slika svoje numere uživo glasom i minimalističkim zvučnim podlogama na licu mjesta pred publikom. Stalno šireći broj saradnika i eksperimentalne načine stvaranja muzike počinje seriju fantastičnih albuma “Theory of Harmony” (2013.), “Thinking Clear” (2016.), “Roots”(2020) i “Branches (2020.) praćenih konstatnim turnejama na kojima svoju “DIY” estetiku dovodi do savršenstva.

Hodajuća ikona “DIY” zvuka ove godine ide na svoju 15. europsku turneju na kojoj predstavlja dolazeći album “Infinite Reflection”. Svojom jedinstvenom mješavinom vokala, uličnog zvuka i produkcije svjetske klase, Dub FX je stekao svjetsko priznanje bez pravljenja kompromisa s bilo kim osim sa osobnom inspiracijom. I po vlastitim riječima, ne planira stati.
Tekst:   PR

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice