logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
Vijesti
17. Lipanj 2022

Roots Revival: Novi reggae festival u Herceg Novom

Novi festival
Herceg Novi će ovog ljeta biti bogatiji za još jedan muzički festival, Reggae festival Roots Revival, koji će biti održan na tvrđavi Forte Mare, 6. i 7. kolovoza.

Ideja o reggae festivalu u Herceg Novom vuče korijenje posljednjih deset godina, počinje priču o ovom projektu za Novski portal, organizator festivala, Mirsad Brkić.

Član sam muzičke organizacije koja se zove Reggaeneracija osnovane septembra 2002. godine, pa je dvadeset godina postojanja organizacije. Aktivan sam u Reggaeneraciji od 2007. godine kao student. Reggaeneracija je isprva bila radio emisija srijedom na Radio Anteni M, a pored toga se bavila organizovanjem žurki, događaja, pa čak i muzičkog programa određenih festivala. Iz sve te aktivnosti i onoga što radimo sve ove godine, rodio se i ovaj “Roots Revival” reggae muzički festival koji treba da vrati neke zaboravljene vrijednosti i da novu dimenziju kulturnoj sceni Herceg Novog – kaže Brkić.

Headliner odnosno najveće ime festivala dolazi iz Francuske, zatim izvođači iz Makedonije, Velike Britanije, Srbije, a neizostavni će biti i domaći DJ-evi odnosno selektori.

Prvi umjetnik kojeg želim otkriti je apsolutna legenda iz Velike Britanije i velika zvijezda legendarne izdavačke kuće Trojan Records, Earl Gateshead. Ovaj čovjek, prema kojem gajim nevjerovatnu količinu poštovanja, bavi se di-džejingom još od davne 1979. godine. Ima specifičan nastup, jer muziku pušta isključivo sa ploča i komunicira sa publikom i radi taj čuveni DJ toasting koji je specifičan za rege muziku. Ne znam iskreno ni kako sam ga uspio uhvatiti, on je praktično bukiran čitavu godinu i nastupa širom svijeta – ističe Brkić.

Na festivalu će nastupiti i ex-yu DJ-evi, svaki sa iskustvom od preko dvadeset godina. Geto Rudi dolazi nam iz Makedonije, White Squall Soundystem je trojac koji čine pjevačica, DJ, perkusionista, Saint Rock Sound System dolazi nam iz Francuske, Selektor Mizizi iz organizacije i podcasta Reggae Fever – Srbija.

I tu su naše domaće legende osnivač radija Regganeracija Dadaman, te čuveni Selektor Deda iz Veranda Beatza kojeg mnogi znaju kao člana hip-hop dua Who See. Za ostatatak lineup-a i šlaga na torti, moraćete se još malo strpiti – poručuje Brkić.

Sličan festival postoji u Budvi preko deset godina, a Brkić smatra da se univerzalne vrijednosti koje nosi ovakav festival prvi put dešavaju na ovom prostoru.

Nijedan festival neće biti ni nalik projektu na kom radimo ovdje. Za nas je ovo pilot projekat koji će definitivno imati uticaja na novi profil turista. Turista koji će imati da čuju i vide alternativnu scenu u Herceg Novom i konačno prepoznaju Herceg Novi kao svoju destinaciju nakon mnogo godina – poručuje Brkić.

U tijeku su pregovori s brojnim sponzorima, a festival su za sada podržali Turistička Organizacija Herceg Novi, Herceg Fest koji je suorganizator, kao i Radio Reggaeneracija.
Tekst:   Novski portal

Recenzije

Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća
Dhoko Orchestra - "Parables of Dhoko" - pred nama je nešto veličanstveno
Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života