logo-t

 • ST!LLNESS se udarnički vraća singlom

  ST!LLNESS se udarnički vraća singlom "I dalje"

 • Haustor snima ‘Treći svijet Dub 2022’.

  Haustor snima ‘Treći svijet Dub 2022’.

 • R.I.P. Nazamba

  R.I.P. Nazamba

 • Meta and The Cornerstones dolazi na Roots Revival Reggae Festival

  Meta and The Cornerstones dolazi na Roots Revival Reggae Festival

 • Havana Meets Kingston Part 2 - treba vam ljetni soundtrack?

  Havana Meets Kingston Part 2 - treba vam ljetni soundtrack?

nike

Događanja
Vijesti
14. Lipanj 2022

Natural Mystic - festival u skladu s prirodom i muzikom

Reggae festival u Gornjem Milanovcu
Natural Mystic festival je jedan od rijetkih festivala u Srbiji koji su se opredijelili za samo jedan žanr. Idejni tvorci i realizatori Natural Mystic festivala na samom početku bili su članovi muzičke grupe Jahmessenjah iz Gornjeg Milanovca, koji svojim angažmanom i entuzijazmom populariiziraju afro-reggae muziku i kulturu širom Balkana. Nakon organiziranja velikog broja koncerata domaćih i stranih izvođača kao i sudjelovanje ove muzičke grupe na mnogobrojnim festivalima rodila se ideja za osnivanjem vlastitog festivala. Natural Mystic festival je svojom pojavom 2014. godine predstavljao osvježenje na reggae sceni.

Za mjesto festivala odabrano je izletničko mjesto Ždreban nadomak Gornjeg Milanovca. Ovo izletište je prekriveno listopadnom šumom, ispresjecano brojnim potocima i odlikuju ga čist zrak i raznovrsna flora i fauna. U vreme SFRJ Ždreban je bilo mjesto poznato po tradicionalnim prvomajskim okupljanjima radnika i sindikata. Na ovom mjestu se nalaze temelji započete, ali nikad izgrađene bolnice, koji datiraju iz perioda između dva svjetska rata.

Sa Ždrebana puca nezaboravan pogled na panoramu grada. Biti dio Natural Mystic festivala na Ždrebanu znači biti u skladu s prirodom i muzikom, okružen dobrim vibracijama.

Prvi Natural Mystic festival održan je 30. travnja 2014. godine i trajao je jedan dan. U sklopu prvog festivala organizirana je offroad mountinbike trka. Muzički program prvog festivala činili su izvođači iz Srbije i jedan sastav iz Slovenije. Već naredne godine, u organizaciju festivala uključene su Turistička organizacija i JKP Gornjeg Milanovca. Prije održavanja festivala, uređena je trim staza za šetnju i rekreaciju izletnika. Program festivala je obogaćen s nekoliko inozemnih izvođača.

Treća i četvrta festivalska godina predstavljale su prekretnicu u životu festivala. Organizacija je postala čvršća, a pokrovitelj festivala postala je i Općina Gornji Milanovac. Sve to je rezultiralo kvalitetnijim muzičkim programom, većim brojem posetitelja i produženjem trajanja festivala u četvrtoj godini. U narednim godinama važnost festivala prepoznao je veći broj privrednih subjekata iz zemlje, koji su osnažili organizaciju festivala. 

Godine 2020, tijekom pandemije korone, festival je ipak održan u online formatu. Tom prilikom, program festivala su pratili ljudi iz 34 države sa svih kontinenata.

Festival je tokom godina izašao iz lokalnih i regionalnih okvira. Izvođači iz Jamajke, Italije, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Engleske, Makedonije, Rumunije, Švajcarske i Srbije nastupali su pred posetiocima iz Gane, Malavija, Fancuske, Italije, Slovačke, Jamajke, Austrije, Engleske, Rumunije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije…

Ove godine će festival trajati tri dana, odnosno od 21. do 23. srpnja, a ono što je specifično jeste da je ulaz besplatan. eki od izvođača koji će nastupiti ove godine su I Jahson, Ras MC Bean feat Soulcraft, Killo Killo banda, Suns of Dub i mnogi drugi...
Tekst:  

Recenzije

Clinton Fearon - “Breaking News” - roots muzika je sve više potrebna ovom svijetu
Groundation - "One Rock" - izdanje koje odiše velikim poštovanjem prema roots zvuku
Haris Pilton meets Greg Even - “Ting A Ling Riddim” - nepretenciozan album koji s lakoćom ulazi u uho
Horace Andy - "Midnight Rocker" - album za sva vremena
Dreadzone - "Dubwiser Volume Two"