logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Vijesti
28. Travanj 2022

Posjeti ARTbeat, izložbu naljepnica u Palachu

Worries in the dance i Udruga mladih Revolution predstavljaju Artbeat u Palachu
OKC Palach, Rijeka
7.-8.5.2022 / 
12-18h
 
Jesi li i ti jedan od onih kojima je cijeli laptop izlijepljen stickerima? Hodaš po gradu i u oko ti upadaju naljepnice polijepljene na autobusnoj stanici ili stupu javne rasvjete? Posvuda doma imaš naljepnice omiljenih DJ-eva i bendova, festivala, partija? E onda ćeš 7. i 8.5. u Palachu doživjeti katarzu jer dolazi ARTbeat, međunarodna putujuća izložba stickera! Čine je radovi preko 200 umjetnika iz cijelog svijeta iz više od 80 različitih zemalja svijeta. Dva dana, hrpa stickera i popratni program filmova, radionica, prezentacija, šetnje i glazbe. 
 

Prvi će dan izložiti stickere i kroz popratni program predstaviti vrijednosti uličnih umjetnosti kroz umjetničku i aktivističku vrijednost.

Program:
- Artbeat – međunarodna izložba stickera
- Streetartanje – prezentacija fanzina posvećenog graffiti i street art umjetnosti
- Projekcija filma Graffiti – shifting heritage
- Riječka graffiti povijest – BIEN
- „Fali...“ radionica izrade stickera - MO Hartera/Urbani separe
- Street Art šetnja – od oronulih fasada do ulične galerije
 
Drugi dan ostajemo u Palachu te ćete moći u miru pogledati izložbu praćenu prigodnom glazbenom podlogom.
 
ARTbeat
Artbeat je neobična izložba stickera i naljepnica, koja je ujedno i jedna od prvih ovakve vrste na našim prostorima, naišla je na odličan odaziv street artista koji su poslali svoje najbolje radove. Sudjelovalo je preko 200 umjetnika iz cijelog svijeta iz više od 80 različitih zemalja svijeta, od Južne Afrike, Meksika, Brazila, SAD-a, preko cijele Europe, pa sve do Filipina i Japana Artbeat promovira street art umjetnost koja predstavlja uličnu umjetnost kao urbani fenomen. Nekoć se o umjetničkim radovima na ulici govorilo kao o graffitima, dok se njihovo relativno novo izdanje u medijima redovito navodi kao street art. Značajan terminološki pomak, s nečega što je donedavno povezivano sa specifičnim subkulturama i vandalizmom, označava da se radi o zanimljivom likovnom i društvenom fenomenu aktera novog vala ulične umjetnosti.
 
Streetartanje
Projekt provodi Udruga mladih Revolution iz Valpova, a partneri na projektu Streetartanje su Udruga za promicanje urbane kulture ARLA iz Đakova, Udruga za društveni razvoj KA-MATRIX iz Karlovca te Udruga za umjetnost i stvaralaštvo REART iz Osijeka. Ovaj projekt osmišljen je kao turneja po hrvatskim gradovima, koja za cilj ima dokumentirati hrvatsku graffiti i street art scenu.
Ovom prilikom riječkoj će se publici predstaviti fanzin nastao u sklopu projekta, a koji predstavlja radove hrvatskih graffiti i street art umjetnika. Posjetitelji će moći i prelistati dosadašnja izdanja.
Projekt Streetartanje provodi se kroz platformu Clubture uz potporu Ministarstva kulture i medija HR, Zaklade Kultura nova, odjela za kulturu Grada Zagreba i Nacionalne zaklada za razvoj civilnoga društva kroz program Centri znanja.
 
Graffiti – shifting heritage
Autor filma Karlo Festini progovara o kulturnoj vrijednosti grafita kroz primjer grafita u Kružnoj ulici. Kroz razgovor s BIENom, poznatim riječkim graffiti umjetnikom predstavlja se značaj i utjecaj ove umjetnosti na lokalnu zajednicu. Kako je Kružna postala graffiti galerija, kako su se mijenjali grafiti u njoj i kako ona danas izgleda? Saznat ćemo skupa u filmu „Graffiti – shifting heritage“. Film je izrađen u sklopu projekta WAAT - europska baštinska platforma u sklopu ICARUS Hrvatska.
 
Riječka graffiti povijest
Zašto je riječka graffiti scena toliko cijenjena i kako se razvijala, stasala i što je radila sve ove godine saznajte od poznatog riječkog graffiti umjetnika i jednog od prepoznatljivih aktera ove scene. Kroz prezentaciju i razgovor bit će predstavljeni riječki umjetnici, fotografije radova, isječaka iz novina raznoraznih akcija, jamova i ostalog... od samih početaka scene do danas.
 
„Fali...“ radionica izrade stickera – MO Hartera/Urbani separe
U riječkom javnom prostoru puno toga fali. Klupa, lampa, koncert, šetnica, biciklistička staza, stablo. Protiv toga se možemo boriti na puno načina. Zato smo u goste pozvali MO Hartera da skupa izradimo naljepnice. Kolažirat ćemo poruke, ilustrirati probleme i prema tome izraditi naljepnice koje možeš staviti u džep i lijepiti po gradu, a možeš ih i spremiti u staklenku MO Hartere kako bi ih oni lijepili tokom svojih budućih akcija. Događanje se odvija u sklopu cjelogodišnjeg programa ‘Mjesni odbori’ kojeg provodi udruga Urbani separe uz financijsku podršku zaklade Kultura Nova, Zaklade za razvoj civilnog društva, Grada Rijeke i Goethe-Institut Kroatien.
 
Street Art šetnja
Sjećate li se oronulih fasada, klaustrofobičnih prolaza, ruševina ili neuglednih pročelja, mračnih pothodnika kojima je Rijeka nekad obilovala (i još uvijek obiluje)? Već godinama graffiti, murali i razne intervencije takve prostore mijenjaju i pretvaraju u atraktivne i oku ugodne lokacije. Nakon prvog dana ARTbeat izložbe prošetat ćemo širim centrom grada i baciti oko upravo na takva mjesta. Mjesta koja su nekad davno budila nelagodu i sram, a danas su lokacije poznatih umjetnina riječkih, hrvatskih i svjetskih umjetnika. Od grafita do murala, od Kružne i pothodnika do Exporta i Vodovodne, zavirite s nama u ulične galerije koje vas okružuju!
Tekst:   PR

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice