logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

nike

Događanja
Vijesti
19. Travanj 2018

Waitapu stiže u Split

Radio na cesti

Još jednom izbacuje se radio program na cestu, preciznije na plato pred domom mladih u Splitu (Ulica slobode 28) 5. svibnja i predstavljaju imena koja zaslužuju vašu sunčanu subotu. Raspored uzmite skoro kao japanski precizan, ne smijemo kasniti radi ograničenog trajanja i dozvola i ne dozvolite da vam nešto promakne, jer opet imamo premijere. I bend koji je zadnji puta svirao u Splitu prije 10 godina — a nisu Simple Minds.

18:00
KLFM SoundCheckSystem
Radio crew provjerava zvučnike, ispravnost kablaže i brzinu stream aplouda. Glazbeni intro.

19:00
Waitapu / ČK / psycho dub
Avangardni čakovečki duberi Waitapu ime su o-dub-rali prema romanu antifašističkog borca Jože Horvata s kojim na glazbenom planu dijele ideju o traganju za nepoznatim, rušenju tabua i prelaženju nametnutih granica i normi. Iza benda su nastupi na Seasplash, Overjam, Wintersplash, Tabor, PsychoByDub, Tides of Youth, Reunited i drugim festivalima, gostovanja u Berlinu, Francuskoj, Austriji, Sloveniji, te u mnogobrojnim hrvatskim gradovima i klubovima. Album "Bassonic lodge" (EP) objavljen je za francuski label Fresh Poulp records, a pojavili su se na međunarodnoj Dub Tentacles kompilaciji i na dvostrukom albumu Seasplash ritam (PDV records). Nedavno je izašao dugo očekivani vinil "Hortus" gdje su se kao izdavači uz zagrebački PDV records / Pozitivan ritam udružili kanadski label Ill in the Head i slovenski God Bless This Mess, te odmah po izlasku pokupio odlične reakcije publike i glazbene kritike. Očeličeni i iskusni odvažno plove oceanima dubokog masnog bassa, gitarskih riffova, ritmova i wobblova kroz zapjenjene psihodelične valove. Morske struje vuku te na dno i izbacuju u nebo vulkanskim erupcijama stvarajući novo mitsko otočje – Waitapu, na kojem se možeš odmoriti, zaplesati i krenuti dalje.

20:00
No Mozzart / ZG / Progressive / Post Rock / Experimental / Post Classical / Tribal
Bend čine tri uspješna glazbenika iz Zagreba okupljenih oko prvog lo-fi / elektroakustičkog projekta kojeg je započeo Zoran Vujanović, poznat po svemirskom rock bendu "Pars Petrosa" i živom electro bendu "Tannu Tuwa". Glazbeno putovanje No!Mozzart je teško opisati i ovakva kombinacija psihodeličnog rocka i osebujnih i atipičnih dub / blues sekvenci je nešto što morate čuti uživo. Instrumentalna fuzija tonova različitih stilova bez ugrožavanja plesnih i egzotičnih ritmova. Bubnjar Đuro Dobranić (Tannu Tuwa / NO! Mozzart, ex Chui) sa svojim minimalističkim, ali energičnim i jedinstvenim bubnjem, basist Ivan Dugandžićem koji preferira staccato konfiguracije s ponavljajućim, ali istodobno melodičnim basovima u kombinaciji s vokalom i gitarom Zorana Vujanovića, NO! Mozzart.

21:00
BILK / ZG / Electronica / Breakbeat / Drum & Bass / IDM
BILK je osnovan u Zagrebu 1999. Nakon nekoliko godina žanrovskog eksperimentiranja i promjena u postavi, napokon kao trio 2006. za Moonlee Records izdaju prvi album “this BILK is radioactive”, koji je izvrsno dočekan od strane kritike i publike koja ih je imala prilike čuti po klubovima diljem Europe kao i na najvećim festivalima (Sziget, Exit, Seasplash, INmusic…). BILK su: Edi Grubišić Cipal (bubanj), Tin Oberman (sintesajzeri, vokal, Ableton) i Luka Vrbanić (bas, vokal, Ableton). Uvijek okrenuti nepoznatim horizontima probijaju ustaljene glazbene granice i izbjegavaju svrstavanje u žanrovske ladice. Na našim su prostorima bili jedni od pionira mijenjanja paradigme elektronske glazbe kao glazbe isključivo za DJ-e. Nakon višegodišnjeg rada uskoro izlazi drugi album za Aquarius Records, Quantum Status, o kojem smo već pisali hvalospjeve na KLFM webu kao jednom od ovogodišnjih albuma tjedna.

22:00
ESC Life / ZG / bar core / billiard wave / post indie something
ESC Life postoji od jeseni 2013. i čine ga iskusni glazbenici koji više od desetljeća sviraju na alternativnoj sceni. Ponikli iz bendova potpuno različitih glazbenih usmjerenja, željeli su bend koji bi povezao njihovu ljubav prema jednostavnim i zaraznim pop melodijama te distorziranim gitarama. Kritika i publika zvuk benda često povezuje s očitim utjecajem indie rock scene osamdesetih i devedesetih godina - od Pixies, Sebadoh, Superchunk, Husker Du, Dinosaur Jr. pa do aktualnih The Hold Steady i Yuck. U jesen 2014. bend je odradio turneju po jugoistočnoj Europi kao prateći bend i predgrupa legendarnom glazbeniku Grantu Hartu (Husker du, Nova Mob), s kojim su odsvirali koncerte u Austriji, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj. Osim velikog utjecaja Granta, imali su čast i dijeliti pozornicu s velikim imenima, kao što su Sebadoh, Chumped i Beach Slang kojima su toliko svidjeli da su ih pozvali da im se pridruže kao predgrupa na europskoj turneji 2016. Prvi album (Access All Areas) je izašao u svibnju 2015., a objavljen je na na crnom i crvenom vinilu te na CD-u u izdanju nezavisne etikete PDV Records.

Nakon festivalskih nastupa (Exit, Ferragosto Jam) i uspješne turneje po Njemačkoj, Češkoj, Austriji i Sloveniji krajem 2015., Access All Areas je doživio i svoje kazetno izdanje na njemačkoj etiketi Last Exit Music. U jesen 2017. bend objavljuje split 7“ vinil s austrijskim bendom Remedy, u izdanju PDV Records, Laserlife Records, Ill in the head Records i Last Exit music, a paralelno radi na drugom albumu koji će izaći 2018.

23:30 - 06:00
KLFM SoundSystem @ Klub Kocka
Upad/radio donacije: 20 kn (besplatan upad za one koji su donirali, dobili radio merch poklone na platou).

Live streaming od 18:00 do 23:00 na klfm.org.

Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice