logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

nike

Događanja
Vijesti
18. Ožujak 2018

Rototom Sunsplash dočekuje jamajkanske legende

25. godišnjica festivala
Pioniri dancehalla 80-ih, Cocoa Tea, Yellowman, Johnny Osbourne i Sly & Robbie, pridružuju se line-upu 2018., povijesne godišnjice izdanja festivala, koji će se održati od 16. do 22. kolovoza u Benicàssimu (Castellón, Španjolska). Prisutni će biti prva jamajkanska supergrupa The Skatalites s Derrickom Morganom; roots harmonični sastav The Mighty Diamonds i sin Boba Marleyja, Julian Marley, koji će po prvi puta nastupati u Castellónu.

Nakon prošlomjesečne potvrde - uključujući Amerikanca Bena Harpera i Novozelanđane Fat Freddy's Drop, specijalan Alborosiev koncert i jamajkanski trojac Protoje-Jimmy Cliff-Tarrus Riley - makro reggae događaj sadrži još jedan val karipskih imena u svom epicentru: predvođen mističnim sinom Boba Marleyja, Julianom (što će po prvi puta nastupiti u Benicàssimu) i standardnim nosiocima ska glazbe, The Skatalites s Derrickom Morganom i Doreen Shaffer i harmoničnim roots sastavom The Mighty Diamonds. Line-up dodatno obogaćuju pioniri dancehalla 80-ih – Cocoa Tea, Yellowman, Johnny Osbourne i Sly & Robbie.

Jedna od najduže popularnih roots reggae grupa, The Mighty Diamonds, ponovno dolazi za 25. godišnjicu Rototom Sunsplasha (22. kolovoza). Pjesma 'Right Time', u suradnji s Channel One studiom, promijenila je tok njihova uspona sredinom 70-ih te stravstven trio nastavlja s hitovima u 80-im, s vrlo utjecajnom pjesmom 'Pass the Kutchie' što se našla na 'Full Up Rhythm'. Neki od ranih uspjeha Mighty Diamondsa potaknuti su od strane bubnjara Sly Dunbara i basista Robbie Shakespearea. Sly & Robbie - produkcijski duo iza fenomenalno uspješnog Taxi labela (što je ostvario suradnju sa Shaggyjem, Bob Dylanom i Grace Jones) - donose specijalni zvjezdani spektakl Taxi Connection u Benicàssim (17. kolovoz) ove godine. Inspirativna ikona King Yellowman zauzet će mikrofon u ekskluzivnom Rototom izdanju s “the Riddim Twinsima”. Također, u 'the Connection' bit će uključen dancehall kum Johnny Osbourne i britanski rocksteady revivalist anđeoska glasa Bitty Mclean, koji će ostvariti turneju posvećenu njegovom novom albumu, što su producirali Sly i Robbie, a čiji izlazak možemo očekivati u travnju.

Na dan otvorenja, 16. kolovoza, festivalske će posjetitelje oduševiti još jedan zlatni glas iz istog razdoblja 80-ih - kao Sly i Robbie - dancehall pjevač Cocoa Tea, koji je odgojen u Clarendonu. Njegova versatilnost na pozornici, s prijelazom od vlastitog do klasičnog materijala po volji, učinila ga je uvijek pouzdanim zabavljačem.

Ipak, roots reggae i dancehall nikada ne bi nastali bez prethodno međunarodno uspješne jamajkanske glazbe, ska. Standardni su bili nositelji ovog brzog tempa i pozitivnog ritma - nastalog za vrijeme osamostaljivanja Jamajke - supergrupa ska majstora The Skatalites, koji i danas održavaju turneje. Ska fanatici nikako neće htjeti propustiti njihov spektakl na 25. Rototomu, 18. kolovoza, zajedno s dugovremenom vokalnom partnericom Doreen Shaffer i ekskluzivnim pojavljivanjem drugih gostiju - ska popularizatora besmrtnog Derricka Morgana i jamajkanskog trombonista Vina Gordona.

Duh Boba Marleyja nastavlja živjeti u glazbi njegove djece. Ove godine, festival će dati dobrodošlicu enigmatičnom i veoma produhovljenom sinu legende, Julianu Marleyju, jedinom Marleyju engleskog podrijetla, koji će nastupiti po prvi puta u Benicássimu 16. kolovoza. Julianova glazba ima jedinstven prizvuk rootsa koji će privući reggae fanove svih godina.

UK će reprezentirati moderni roots i dub bend u usponu, General Roots (18. kolovoza). Što se tiče francuske glazbene scene, bit će predstavljen elegantan smoky glas pjevačice Mo’kalamity te produktivan Dub Akom bend, koji će podržati gosta MC-a rođenog na Jamajci, “the lyrical millionaire” Skarra Muccija 19. kolovoza. Njemačka će odaslati dva konkurentna sound systema i labela sa samog vrha dancehall glazbe: Pow Pow Movement i Jugglerz, koji će nastupati 18. i 19. kolovoza.

Konačno, iz Španjolske dolazi još jedan vrlo poseban nastup asembliran od strane glavnog producenta kalsične roots glazbe, Roberta Sáncheza zajedno s Inés Pardo, Benjaminom i Shanti Yalahom (16. kolovoza).

S ovom injekcijom glazbene kvalitete, line-up 25. Rototoma se pomalo uobličuje. Vidimo se u Benicássimu od 16. do 22. kolovoza!
Tekst:   Mirna Petak

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice