logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

nike

Događanja
Vijesti
30. Ožujak 2017

Primate li entuzijazam kao sredstvo naplate?

Zamp se ponovno bacio u akciju
U četvrtak 30. ožujka prijepodnevna akcija Zampa i hosting providera Optima hosting neugodno nas je iznenadila gašenjem našeg portala. Nakon prvotnog šoka i dopisa Zampa kojeg sam dobila proslijeđenog od strane hostinga u vrijeme kada je portal već bio ugašen, odlučila sam okrenuti broj telefona dotične institucije.

Naime, hosting nas je informirao da su zaprimili ABUSE prijavu od strane Zampa za korištenje zaštićenih autorskih prava na portalu Reggae hr te obzirom da kršimo autorska prava su nam ugasili portal. Činjenica je da nas apsolutno nitko nije kontaktirao prije gašenja portala stoga sam tražila objašnjenje od strane Zampa zašto je to tako.

Odgovor kojeg sam dobila od službenika je da nisu mogli naći naše kontakte na koje bi mogli poslati dopis. Osim što su naši kontakti javno objavljeni skoro osam godina na stranici pod rubrikom O nama/kontakti, malom upotrebom Google servisa se moglo doći do naše adrese, kao i elektroničke pošte. Ponovno je očito da birokrati koje plaćamo porezima rade svoj posao s prstom u uhu. No dobro, dobila sam ispriku od Zampa te su urigirali da se stranica ponovno uključi. Nadam se da je svima jasno da je ovo vrijedno prijave Hrvatskom novinarskom društvu za gušenje medijskih sloboda ili još bolje na europskoj razini.  

Potom sam tražila od službenika da mi pošalje dotični ugovor da vidim o čemu se radi. Konkretno radi se o naplati korištenja linkova (internet broadcast, streaming only on demand, branded webcast, simulcasting, live streaming) te uzimanje zbirne naknade od 12% od svih direktnih ili indirektnih prihoda od glazbenih sadržaja. Taj prihod se definira kao prihod od pretplate, reklama, sponzorstava, donacija, provizija, cesija, kompenzacija, trampi i sl. Dakle, dragi naši čitatelji, ako ste nas ikad mislili podržati donacijom, to bi potpisivanjem ugovora značilo da 12% dajete Zampu koji vjerovatno nikad ne bi uplatili te novce izvođačima kao što su Egoless, Brain Holidays, Antenat, Jah Billah, Bamwise, Waitapu, Digitron Sound System, Radio Aktiv...itd.

Obzirom na navedeno, mjesečna minimalna naknada koju su portali dužni plaćati Zampu definira se prema broju posjeta mjesečno kao broj jedinstvenih posjetitelja u tekućem mjesecu te se minimalne naknade računaju neovisno jedna o drugoj (pritom se misli na internet broadcast, streaming only on demand, branded webcast, simulcasting, live streaming) te se zbrajaju u slučaju da korisnik odnosno portal priopćava glazbena djela javnosti na više različitih načina. Naravno, na te naknade se obračunava PDV. Ono što mene muči u tom slučaju je taj broj jedinstvenih posjeta mjesečno – da li je to prema svakom članku koji je otvoren, a da sadrži u sebi glazbeni link ili se navodi prema općenitoj posjećenosti portala? Tko će dokazati ako je članak otvoren npr. 562 puta da je svih 562 posjetitelja kliknulo na glazbeni link? Što je s osam godina unazad, hoće li retrogradno brojati link po link pa naplatiti naknadnu za promociju izvođača? Također u članku sedam notornog ugovora se navodi da je portal dužan voditi evidenciju podataka o svim djelima koje je javno priopćio te voditi uredno knjigovostvo te da HDS ima pravo kontrole u svim fazama rada portala koje su predmet ugovora te da mogu za potrebe kontrole angažirati ovlaštene djelatnike i nezavisnu revizorsku kuću.

Ako se već toliko brinu o autorskim pravima izvođača, što je s izvođačima koji nisu u sustavu Zampa, a zastupljeni su na našem portalu? Hoće li Zamp njima isplatiti honorar za tobože zaštićena autorska prava? Zašto nas nitko u osam godina rada nije kontaktirao i ponudio podršku u bilo kakvom smislu za podršku nezavisnih izvođača na hrvatskoj reggae sceni? Ajmo radije ugasiti portal kojem se nismo ni obratili jer u osam dana nisu podnijeli zahtjev za dostavu ugovora. Koliki je točno koeficijent vrednovanja autorskih prava objavljivanja linkova po portalima? Hoće li pet/šest članova benda morat podijelit cenera? Nezavisni glazbeni portali nisu emiteri glazbenog sadržaja, oni su samo posrednici između izvođača i publike. Sva ova pitanja uputit će se na adresu Zampa, a između ostalog mi, kao ni mnogi drugi glazbeni portali nemamo prihoda putem kojeg bi plaćali paušal Zampu.

Dragi izvođači, žao nam je ako smo vam uzeli kruh iz usta svojom promocijom vašeg sadržaja. Ponovno sam došla do onog trenutka kada se pitam, ima li smisla sve što glazbeni aktivisti rade, a Zamp bi molila da ugovore i fakture proslijede na adrese Youtubea, Facebooka, Soundclouda, Mixclouda i drugih servisa. Ako oni nama ne naplaćuju dijeljenje sadržaja, zašto bi to jedna institucija naplaćivala nama koji i tako nemamo financijske koristi? Primate li entuzijazam kao sredstvo naplate?

Hvala kolegama sa svih strana na podršci, treba se boriti. I hvala Zampu što nam je napravio besplatnu reklamu, po prvi put u životu.
Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice