logo-t

  • U suradnji sa Sacherom objavljen singl

    U suradnji sa Sacherom objavljen singl "Oj Dodole" za Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album

    Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album "Improterrestrial"

  • Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

    Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

  • Egoless -

    Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka

  • Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja

    Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja "Legend" proslavila 40. rođendan

Vijesti
1. Srpanj 2010

Seasplash konferencija za novinare, 30.6.2010.

Jučer je u zagrebačkom Kinu Europa službeno predstavljen program za ovogodišnji Seasplash festival koji se održava na Monumentima u Puli od 22.- 25 srpnja 2010.

Program je predstavljen od strane suorganizatora festivala Vedrana Menige i televizijske zvijezde Ide Prester. Pressica je započela u ležernom tonu prikazivanjem filma u produkciji Transmeet TV-a sa posljednjeg Seasplash festivala. Ida je sa svojim prepoznatljivim vedrim tonom započela općenitu priču o festivalu koji ove godine traje puna četiri dana na pet stageva, te napomenula da je ovo jedan od rijetkih festivala koji nema niti jednu telekomunikacijsku kompaniju ili alkoholno piće u svom nazivu, te drži do svoje tradicije nezavisnog festivala.

Nakon Ide, riječ je preuzeo Vedran Meniga koji je predstavio kompletan program koji nas očekuje za puna tri tjedna, te isto tako kazao da je ovo festival na kojem se živi puna četiri dana i noći, te da u tom smislu riječi nema vremenskih ograničenja ukoliko se želite zabavljati od jutra do sutra!

 -   'Sve skupa nastupa preko šezdeset izvođača na pet stageva koji su podijeljeni po kvalifikaciji live stagea, soundsystem stagea, electro stagea, Kingston i dub stagea. '- izjavio je Meniga objašnjavajući koncepciju programa.

Što se tiče Live stagea, popularnije nazvanog Mainsplash na njemu nastupaju tri do četiri imena dnevno, od čega je posebno izdvojen Lutan Fyah, koji glasi za jedan od većih današnjih  izvođača sa Jamajke, koji će definitivno primamiti najviše reggae fanova iz Hrvatske i okolice . Vedran je također napomenuo kako je Seasplash krenuo kao reggae festival, no međutim lepeza stilova koje festival zastupa se vrlo proširila, stoga se danas naglašava da je Seasplash mnogo više od reggae festivala. Zatim su tu i Iration Steppas, nositelji UK dub scene unazad dvadeset godina, potom High Tone, vodeći predstavnici francuske dub scene, Elvis Jackson iz Slovenije, jedan od najuspješnijih bendova iz regije, mladi bend Gentleman's Dub Club sa svojim energičnom svirkom, potom dobro poznati duo Smith & Mighty. Osim inozemnih bendova, Seasplash zastupa i domaće izvođače, stoga ćemo imati priliku gledati ST!llness, Las Balkanieras, Bamwise, BeetanTone, Postolar Tripper i Kandžiju.

Što se tiče ostalih stageva na festivalu, na Soundsplash stageu očekuju nas live actovi i DJ nastupi, često uz pratnju MC-eva, te bi ovdje izdvojili nastupe RSD-a, DJ Twelve-a, DJ Exodusa za kojeg smo saznali da iza sebe ima burnu prošlost.

Tu je i Dubsplash stage pokrenut lani koji, prema Menigovim riječima, gaji jednu tradiciju jamajkanske soundsystem kulture. Ove godine Digitron Soundsystem ugostiti će na Dubsplashu Channel One Soundsystem koji su počeli nastupati davne 1979. godine i francuza Weeding Dub. Naravno, Digitronci će nas počastiti i sa svojim nastupom na zadnjem danu festivala.  Tu je još i nešto nama malo manje zanimljiviji, Electro stage na kojem nastupa Led Piperz, koji je inače čini dio tima High Tone-a. Tu su i naši Kingstonovci sa svojim stageom kojeg definitivno ne smijete propustiti.

Novitet je da je pokrenut Seasplash ljetni klub (započeo sa svojim radom početkom lipnja) koji se nalazi na Fort Punta Christo na Štinjanu, u neposrednoj blizini festivalske lokacije, a trebao bi biti organiziran i prijevoz od festivalske lokacije do ljetnog kluba. Zadnji dan festivala, noćni dio programa će se odvijati u okviru Seasplash ljetnog kluba. Tijekom samog festivala, klub će služiti kao dnevna baza chill out zone gdje će se ljudi moći otići malo skulirat, okupat i pripremiti se za nastavak partijanja.

Treba za kraj spomenuti da je Seasplash ljetni klub ovogodišnji domaćin Outlook festivalu koji dolazi na kraju ljetne sezone od 2. - 5. rujna 2010. gdje vas također očekuje čitava gomila izvođača.

Ukoliko se niste dosad susreli sa Seasplash festivalom, dođite, posjetite ga. Ako ga volite, dođite i podržite ga. Ukoliko vam je mrzak, dajte mu još jednu priliku. Jer na kraju krajeva možemo samo zaključiti da se iz osmogodišnjeg entuzijazma rodio jedan veliki/ mali festival sa stavom!

Karte možete nabaviti po cijeni od 95 kuna za dnevnu ulaznicu, 270 kuna za festivalsku u svim prodavaonicama u sustavu Ticketpro-a , što možete provjeriti na www.ticketpro.hr.

Ukoliko ostanete uz Reggae.hr u narednih tri tjedna, očekuje vas pokoja besplatna ulaznica i festivalska majica. U svakom slučaju, podržimo scenu zajedno!

 

Tekst:   Ivana Tolić i Mirna Petak

Recenzije

Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena