logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
Vijesti
18. Veljača 2016

Don Letts na Seasplashu

Otkriveni prvi izvođači i koncept 14. Seasplash festivala 

Četrnaesti Seasplash festival dolazi u posebnom izdanju, posvećenom sound system kulturi, tijekom kojeg će se predstaviti dominantna većina domaćih sound systema, prisutnih i aktivnih na sceni, kao i poneki gostujući iz inozemstva.

Dodatna slika 1

Seasplash festival jedno je od prvih događanja koji se svojim pokretanjem istovremeno počeo baviti promocijom sound systema. Negdje na pola puta do danas, točnije povodom 7. festivalskog izdanja, otvorili su i DubSplash pozornicu, na kojoj se od tada kao rezident pojavljuje prvi hrvatski sound system - Digitron.

Radi se o kulturi potekloj sa Jamajke, koja se putem doseljenika najprije implementirala i popularizirala 90-tih godina prošlog stoljeća na području Velike Britanije, i čija popularnost od onda do danas neprekidno raste, bivajući jednim od trenutno najbrže rastućih supkulturnih trendova u Europi, ako ne i šire. U kontekstu popularne kulture, sound system je skupina DJ-eva, inžinjera zvuka i MC-ja koji sviraju reggae ili srodnu glazbu. I u ovoj prigodi, naglašena posebnost je u tome sto u pratnji istih dolaze ozvučenja (sound system = zvučni sustav), u pravilu ručne izrade. Na taj način se svaki od sound systema uz selekciju, izvedbu i stilsku profiliranost, predstavlja i s vlastitim zvukom.

No, prije svega red je predstaviti neke od prvih gostujućih izvođača koje najavljujemo ovom prilikom:

Don Letts (Velika Britanija)
Don Letts je britanski glazbenik, DJ i radijski voditelj, hodajuća legenda koja je u 70-tima bila prva poveznica između rastućih scena punka i reggaea. Uz to je i nagrađivani redatelj dokumentaraca i video spotova, koji desetljećima spaja glazbu i film, ali isto tako i istinski zagovaratelj jamajkanske kulture. Njegov bogati filmski opus broji 400 video spotova za eklektičan izbor umjetnika poput Boba Marleya, The Pogues, Black Uhuru, Georgea Clintona, The Pretenders, Elvisa Costella… Među prvim video uratcima mu je spot za pjesmu "London Calling", nakon čega je snimio sve spotove za The Clash, kao i za poznatu pjesmu The Poguesa Summer in Siam. Pod njegovim utjecajem The Clash uvoze dub i reggae u svoj zvuk. Isto kao i Johnny Rotten, koji nakon The Sex Pistolsa pokreće bend Public Image Ltd s kojim pliva u dubinama dub žanra. Puštajući glazbu između koncerata u prvom punk klubu The Roxy u Londonu, u vremenima engleske punk eksplozije, Don Letts upoznaje punkere s reaggae glazbom. "Jedini bijelci koji su u to vrijeme plesali na Jah Shaku bili su Sex Pistols i The Clash... moji prijatelji.", izjavio je Don. I sam inspiriran uradi sam punk etikom, 1977. snima svoj prvi dokumentarac The Punk Rock Movie u kojem se pojavljuju The Sex Pistols i The Clash. Nakon toga je snimio na desetke dokumentaraca i igranih filmova, a za The Clash: Westway to the World je 2003. osvojio prestižnu nagradu Grammy. Njegov posljednji filmski uradak je 45-minutni dokumentarac Something New za novi album Paula McCartneya. Vlastitu glazbenu karijeru pokreće sredinom 80-tih kada s Mick Jonesom, bivšim članom benda The Clash osniva Big Audio Dynamite (B.A.D.). Hvaljeni od kritike i voljeni od publike zbog nastupa uživo, pozvani su da na europskoj turneji budu predgrupa U2. Osim ovog benda, Don Letts svira u bendovima Screaming Target, Basement Five, surađuje s drugim glazbenicima te izdaje kompilacije. Kao DJ neprestano putuje i nastupa na velikim festivalima kao što su Glastonbury, Bestival, Lovebox, a nedavno je zagrijavao publiku na koncertima Arcade Fire. Od 2009. vodi emisiju Culture Clash Radio na jednoj od najpoznatijih radio stanica u Velikoj Britaniji – BBC 6, na kojoj su mu kolege Giles Peterson, Jarvis Cocker, Iggy Pop… Za sebe kaže: ”Ja nisam punk Don ili reggae Don. Svijet je veliko mjesto puno predivnih zvukova i ja ih sve objeručke prihvaćam. Moja selekcija preskače prostorna i vremenska ograničenja, i ne oslanjam se na prokušane stvari. Morate prihvaćati sve novo, i svih ovih godina na radiju nikada nisam svirao pjesmu koja mi se nije sviđala.”

www.donletts.com
www.facebook.com/OfficialDonLetts

Abassi Hi Power (Velika Britanija, Njemačka)
Abassi je projekt Neila Percha, osnivača Zion Traina s kojim njeguje tradiciju jamajčanskih izdanja objavljujući ih kao 7" i 10" vinile na Deep Root labelu, podetiketi izdavačke kuće Universal Egg. Selektor Neil kao Abassi Hi Power nastupao je na 12. Seasplashu, a ove godine donosi svoj sound system od 16 kW, kojeg je posebno za njega izgradio Jah Tubby.
www.wobblyweb.com

Dub Invaders- High Tone Crew (Francuska)
Dub Invaders pokreću članovi francuskog live-dub sastava High Tone 2009. godine kako bi oživjeli izvorni duh kulture koja ih je oblikovala te ih inspirirala od njihovog početka. Iza sebe imaju dva albuma i odlične suradnje (El Fata, Zeb Mc Queen, Solo Banton, Echo Ranks), a tijekom 2016. godine najavljena su čak četiri EP-a na kojima će se pojaviti top imena ove scene, a izaći će naravno na Jarring Effectsu.
www.hightone.org/dub-invaders
www.soundcloud.com/dub-invaders

Dubateers feat. Brother Culture (Velika Britanija)
Dubateers je studio, sound system i izdavačka kuća s bazom u istočnom Londonu, osnovan 2004. godine. Utvrda je to, po mnogima, iz koje nam dolaze najteži dub i reggae zvukovi britanskih ulica, čvrsto utemeljeni u undergroundu i rastafarijanskim vrijednostima. Okupljeni oko selektora i producenta Nick Dubateersa, nižu brojne projekte i suradnje s velikanima scene poput Skreama, Bush Chemists i Disciples te aktivno djeluju na otočnoj i kontinentalnoj europskoj klupskoj sceni. Na Seasplash festival dolaze u kombinaciji s poznatim i priznatim londonskim MC-jem Brother Cultureom, kojeg se sjećamo kao suradnika poznatih imena kao što su The Prodigy, Mungo's HiFi, Adrian Sherwood, Hammerbass i mnogi drugi.
www.thedubateers.com
www.facebook.com/mcbrotherculture

Do sada potvrđeni sound systemi:
Abassi Hi Power
Warrior Charge Soundsystem
Digitron Sound System
Botza Sound System
Bass Matters Soundsystem
Seasplash Sound System
Barabadub Sound System
Saso Mange Soundsystem
Munchies Sound System

Seasplash festival info
21. - 24.7.2016 / Fort Punta Christo, Štinjan, Pula, Croatia

Seasplash festival jedan je od najdugovječnijih hrvatskih festivala, jedno od najopuštenijih glazbenih i lifestyle događanja u regiji i idealno festivalsko ljetovanje koje, na magičnoj lokaciji štinjanske tvrđave Punta Christo pored Pule, svojim posjetiteljima pruža nezaboravno iskustvo bogatim sadržajem: 4 dana glazbe na 7 pozornica, dnevni program na plaži, kampiranje, kulturni i sportski program, radionice, bazar, chill out zona... Seasplash festival dovodi najbolje izvođače iz regije i poznata gostujuća imena sa svih strana svijeta, predstavljajući cjelokupnu bass glazbu i kulturu. Podiji su živopisni, a pleše se na dub, reggae, ska, dubstep, hip hop, world music, ali i raznovrsnu elektronsku glazbu. Pozornice i kamp okruženi su prekrasnim plažama, a pogled puca na pulski zaljev i Nacionalni park Brijuni.

Seasplash festival se danas smatra neizostavnim dijelom kulturnog identiteta i turističke ponude grada Pule koji ga, kao i Turistička zajednica Pule, podržava. Budite i vi dio Seasplash magije - dođite i provjerite zašto se svi vraćaju.

Ulaznice za Seasplash pribavite ovdje

Tekst:   Seasplash

Recenzije

Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća
Dhoko Orchestra - "Parables of Dhoko" - pred nama je nešto veličanstveno
Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života