logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

nike

Događanja
Vijesti
24. Veljača 2015

Gentleman otvara Overjam festival

Prvo veliko ime ovogodišnjeg izdanja Overjam Festivala je Gentleman!

Četvrto izdanje Overjama počinje 12. kolovoza čije će otvorenje uveličati ovaj velikan europskog reggaea. Iako ovo nije prvo gostovanje Gentlemena na našim prostorima, vjerujemo da će privući mnoge obožavatelje.

Overjam ove godine traje od 12.-15. kolovoza, a festivalsku ulaznicu možete kupiti po cijeni od 69 € sve do 20. ožujka. Nakon 20.3. ulaznica će iznositi 79 € sve do 21. lipnja. Overjam će nas sigurno počastiti s još kojom glazbenom poslasticom pa kupnju ulaznice možete smatrati kao dobrom investicijom.

Gentleman je glazbenu karijeru započeo suradnjom s bendom Freundeskreis, s kojim je snimio pjesmu "Tabula Rasa", koja završava na iznenađujuće visokom 11. mjestu glazbenih ljestvica. Nakon toga, pruža mu se prilika za snimanje albuma te 1999. izlazi njegov prvijenac "Trodin On" koji obilježava začetak nove reggae scene u Njemačkoj.

Zahvaljujući poznanstvima u krugovima jamajkanskih reggae umjetnika, Gentleman na svom drugom albumu "Journey To Jah" osigurava gostovanja uglednih glazbenika kao što su Bounty Killder, Capleton, Luciano i Mikey Genera. Album "Confidence", iz 2004. godine, donosi mu ogroman uspjeh te završava na prvom mjestu njemačkih glazbenih ljestvica, dok "Superior", single s istog albuma, prerasta u veliki svjetski reggae hit. Kao i ranije, i na ovom albumu gostuju ponajbolje reggae zvijezde kao što su Anthony B, Ras Shiloh, Tony Rebel te legendarni Barrington Levy, što je dokaz Gentlemanove popularnosti na samoj Jamajci, gdje redovito nastupa.

O kvaliteti Gentlemanovih pjesama svjedoče i brojne nominacije i nagrade pa je tako 2004. nominiran u kategoriji "Best New Reggae Artist" na dodjeli nagrada Martin Awards u New Yorku te na dodjeli Reggae & Soca Awards u Miamiju. Također, 2005. godine uručena mu je "Echo Award" za najboljeg njemačkog izvođača.

Lani je izašao dokumentarac "Journey To Jah" gdje Alborosie i Gentleman imaju glavne uloge, kao i Gentlemanov MTV Unplugged.

 

 

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice