logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
Recenzije
Steppas Records
Steppas Records 2016.
11. Travanj 2016

Dub Dynasty - "Holy Cow"

Repetitio est mater studiorum 

Ono što na prvu izgleda kao neka šala i lažnjak - taj nevini i glupi pogled krave, koja nam se zanosi u facu s naslovnice, je zapravo novi, treći po redu album britanske dub-dinastije. Nakon "Thundering Mantis" od prije dvije godine i niza singlova, nova kolaboracija između Alpha Steppa i UK dub veteranskog dua Alpha & Omega je monumentalno showcase izdanje s vokalnim i dub verzijama u ukupnom trajanju preko sat vremena.

Tipične karakteristike kultnih Alpha & Omega, njihove prepoznatljive i nevjerojatno hipnotične bas linije iz ruku basistice Christine Woodbridge, te snažni i repetitivni steppers ritmovi, su dobile ubrizganu novu energiju u liku i djelu Alpha Steppe, mladog producenta, koji je pored toga i u rodbinskoj vezi s njima.

Dodatna slika 1

Nenadmašiva mističnost zvuka i atmosfere, koja je dominirala u gotovo svim izdanjima od Alpha & Omega, ovdje je sačuvana u svojoj izvornoj formi te nadograđena raznim produkcijskim i aranžmanskim gradacijama Alpha Steppe. Veseli i razigrani cvrkuti egzotičnih ptica, ručanje krava, prozračne melodije indijske sitare, harmonične melodike i gudački uplivi gostujućeg Violinbwoya, su samo od nekih ekstravagancija, koje defiliraju kroz trake od "Holy Cow" i čine protutezu teškim i masivnim bubnjevima i basevima.

Pri tome se u "Holy Cow" izgrađuje most između drevnih indijskih učenja i jamajkansko-afričke spiritualnosti pomoću univerzalnog UK steppers duba. Dub Dynasty ovdje, poput starog indijskog božanstva Šive, koji je istodobno i stvoritelji razarač svijeta, raznosi i ponovno sklapa razne glazbene i tematske pravce u jednu tajanstvenu i vrlo plesnu cjelinu u najboljoj tradiciji Alpha & Omege. Na vokalnim trakama su radili brojni gostujući vokalisti. To su Cologne, Lyano Lyanti, Sis Jane Warriah, Kiangana i Ras Tiny. Svatko od njih s različitim pristupima izgrađuje ravnotežu između maskulinih i femininih elemenata u stilu prastarog istočnjačkog koncepta muškog i ženskog, jina i janga kao nerazdvojive cjeline.

To sve čini "Holy Cow" jednim tematskim i konceptualnim albumom, koji je u zvuku i ritmu utjelovljeno prakticiranje moćnih pra-indijskih mantri, kojima se skrivene tajne, svu njihovu moć, može izmamiti tek kroz duge i neprekidne repeticije. Budući da je repeticija i majka UK steppersa - posebno u stilu od Alpha & Omega, a s tim i njihovog nasljednika Alpha Steppe - ne može se zamisliti bolji i pogodniji medij za transplantaciju drevnih hinduističkih ideja u naše moderno doba, a da uz to i ovako dobro zvuči.

Tekst: