logo-t

  • U suradnji sa Sacherom objavljen singl

    U suradnji sa Sacherom objavljen singl "Oj Dodole" za Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album

    Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album "Improterrestrial"

  • Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

    Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

  • Egoless -

    Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka

  • Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja

    Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja "Legend" proslavila 40. rođendan

Recenzije
Jahsen Creation
Jahsen Creation 2016.
29. Veljača 2016

Puppa Lëk Sèn - "Sweet & Tuff"

Sjever i jug, istok i zapad 

U svojim prethodnim izdanjima, ovaj rođeni Senegalac s adresom u Parizu je žonglirao na tankom konopu između afričkih i jamajkanskih utjecaja. Iza tog umjetničkog akta je stajala jedna ideja, jedan princip po kojem su sve glazbe, svi stilovi koji prvotno dolaze od crnaca zapravo dijelovi jedne univerzalne afričke kulture. Nebitno dolazilo to s matičnog afričkog kontinenta ili s nekih od prekooceanskih kolonija u koje su nasilno premješteni prilikom porobljavanja.

Žudnja za ujedinjenjem i zajedništvom je nit vodilja po kojoj se ravna Puppa Lëk Sèn. Imao je izlete u hip hop, pa se vraćao svojim afričkim korijenima, puštao reggaeu da ga inspirira surađujući s velikanima poput Clinton Fearon. Uvijek kročeći stopama svojih prethodnika Alpha Blondyja, Tiken Jah Fakolyja, pa čak i Fela Kutija, gradeći imidž underdoga čije pravo vrijeme će tek doći. To vrijeme je konačno došlo.

Dodatna slika 1

Puppa Lëk Sènov novi album "Sweet & Tuff" je kruna njegove dosadašnje karijere u kojem je sam sebe premašio. U red svojih idola je nadovezao Burning Speara, Joseph Hilla (Culture), te američke Groundation. Ali prvo i prije svega, ovaj album prožimaju ideje Marcusa 'Mosiah' Garveyja, polu-mitskog jamajkanskog mislioca i začetnika rastafarija. Ista pan-afrička i emancipatorska filozofija je u centru ovog albuma, na kojem su se također angažirali i reggae artist Ilements s karipskog otoka Sveti Martin, kao i jedan jedini Cedric Myton iz The Congos.

"Sweet & Tuff" je pravi afrički reggae album u punom značenju riječi. Svi sastojci su tu. Od zarazne offbeat ritmike koju često preplave tribalni afrički elementi ("Forward") i tipična afrička vokacija ("Soudan"), preko jezgrovitih roots reggae komada ("Doy Na Waar") do upliva pustinjskog bluesa i atmosferičnih dub elemenata kao u naslovnoj "Sweet & Tuff". U pozadini se pojavljuju prateći vokali Cedric Mytona, koji sa sobom donose auru misticizma još od vremena "Heart of the Congos", kultnog The Congos albuma iz Black Ark kuhinje Lee 'Scratch' Perryja.

Puppa Lëk Sèn se za naslovnicu albuma slikao s tipičnim nakitom na glavi sjeverno-američkih Indijanaca. Simbolika iza toga čina je polarizacija svijeta na ugnjetavače i ugnjetavane, na tobožnje superiorne i inferiorne; nema dalje od toga - to je u samoj srži svih današnjih kao i prijašnjih sukoba. Samo se varijacije mijenjaju. Neki to čine sa svojim svjetonazorom i bojom kože, neki kroz religiju, a neki s pukim novcem i moći - samo zato što to mogu. Na drugoj strani smo svi mi ostali. Veliki na broju , ali mali u osjećaju nemoći, a tu nema onda više razlike nalazili se u Africi, bili američki urođenici ili obični građani u Europi. Borba, koju bi trebali voditi - iako toga još nismo svjesni - nam je zajednička.

Tekst: