logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

nike

Događanja
Intervjui
31. Listopad 2023

Tena (One Dread): “Podijeliti ljubav prema glazbi s drugima – to za mene znači uspjeti"

Pričamo o prvom albumu One Dreada

16 godina od osnutka benda, bend One Dread napokon objavljuje svoj prvi album “Rewind, Play, Repeat” koji izlazi za PDV etiketu. U srijedu 15. studenog u Vintage Industrial Baru očekuje nas promocija albuma, a kada album izlazi, tko je specijalan gost na albumu i više o procesu najstajanja autorskog materijala saznajte u intervjuu s predstavnicom TNT vocal forcea One Dreada, Tenom Starčević.

Reggae hr: Uskoro objavljujete prvi autorski materijal pod nazivom “Rewind, Play, Repeat” koji već dugo najavljujete. U kojoj fazi je album, kada izlazi i imate li gostiju na albumu?
Tena (One Dread): Veseli me što napokon mogu reći da je album službeno gotov. Još smo 2021. godine najavljivali da će "album uskoro izaći", ali se spletom nesretnih okolnosti cijeli proces odužio. Međutim tu smo gdje jesmo, album je smiksan i masteriran, a preostaje nam jedino (ne)strpljivo čekati fizička izdanja koja nam friško iz tvornica uskoro stižu na zagrebačku adresu. Album se sastoji od osam pjesama jer smo išli na onu old skul spiku, svaka strana ploče po četiri pjesme. Osim pjesama čiju glazbu i tekstove potpisuju članovi One Dreada, tu je također i već objavljeni singl "Mighty Lioness" (glazba i tekst Miroslav Uremović) i jedan featuring. Htjeli smo da ostane iznenađenje tko je gost na albumu, ali Reggae.hr kao portal koji nas prati od samih početaka zaslužuje ekskluzivu pa ću vam otkriti da smo pozvali Chakku (Kali Fat Dub) da obogati svojim vještim rimama jednu pjesmu. Kada smo razmišljali koga bismo mogli pozvati na featuring, na umu nam je bilo nekoliko artista, što isto govori o tome da možda imamo malu scenu, ali je ona itekako bogata. Međutim, dečki iz Kali Fat Duba su jednom prilikom pozvali Teu, Niku i mene (TNT vocal force) da začinimo refrene pjesme "Slatki snovi" pa je ovo bio neki logičan način da im uputimo zahvalu. Album će svjetlo dana ugledati 10. studenoga, tako da je stvarno ostalo još manje od nekoliko tjedana da sve pripremimo i pustimo našu prvu bebu u svijet.

Reggae hr: Hoćete li pustiti još koji singl van prije izlaska albuma?

Tena (One Dread): Neka inicijalna ideja na početku snimanja albuma je bila da prije objave izdanja izbacimo tri singla što i jesmo ispoštovali (“Remembering”, “Mighty Lioness”, “Mr. Nicey Nice”), osim što su sve tri pjesme trebale imati i pripadajući video spot. Nažalost, za prvi singl “Remembering” se nismo uspjeli na vrijeme organizirati i snimiti spot, ali zato smo za “Mighty Lioness”i “Mr. Nicey Nice” dali sve od sebe da s ograničenim budžetom realiziramo spotove na razini i mislim da smo uspjeli u tome. Profesionalno oko će sigurno primjetiti neke greške, ali činjenica jest da je većina stvari nastala po"uradi sam" princip, stoga sam se i ja neočekivano našla u ulozi redateljice i scenaristice. Iskreno, u određenim trenucima nisam imala pojma što uopće radim, ali kak se kaže - tko nema u vugla, gugla, hehe. Ako već nemamo love za brutalnu produkciju, onda barem neka ideja bude dobra pa će se sve skupa posložiti u prihvatljiv rezultat. Pojavio se nedavno novi plan za treći video spot. Naime, nakon što album službeno izađe van planiramo snimiti još jedan spot kako bismo se držali te naše inicijalne ideje, ali kako bismo i zakucali cijelu priču s još jednim video uratkom.

Reggae hr: Što možemo očekivati od albuma, jeste zabrazdili u jedan podžanr unutar reggaea ili ste šarali?
Tena (One Dread): One Dread je oduvijek bio svrstan u reggae kategoriju, ali činjenica jest da od samih početaka bend žonglira s različitim žanrovima. Ima u našim aranžmanima i dub-a i dancehalla, a ponekad i rocka. Album "Rewind, Play, Repeat" najbolje je opisati kao jedan čušpajz jer je u bendu sedam različitih glava, a svatko je dofurao neke svoje žanrovske preference – kako u bend, tako i na album. Bivanjem u bendu kao da prešutno potpisujete neki ugovor o kompromisima jer mi se čini da je bez toga naprosto nemoguće opstati. Ponekad razmišljam da je biti u bendu jednako kao biti u vezi – treba pristajati na kompromise, ali isto tako ostati predan i iskren prema tom odnosu. Zato smo i došli do odluke da nitko ne ostane zakinut i da na albumu ostanu zastupljene primjese svih žanrova koje i inače volimo slušati i svirati, tako da će taj prvi album biti čušpajz, a za kasnije ćemo vidjet u kojem ćemo se smjeru razvijati.

Reggae hr: Autorske reggae glazbe premalo je u hrvatskom glazbenom eteru. Jeste li svjesni važnosti autorskog materijala koji objavljujete?
Tena (One Dread): Kada smo tek započinjali s autorskim materijalom bilo je vijećanja u bendu hoćemo li stvarati glazbu na hrvatskom ili engleskom jeziku. Možda je i zanimljiv fun fact da je prva naša stvar “Remembering” zapravo izvorno nastala na hrvatskom jeziku. Međutim, na jednoj smo probi došli do zaključka da možda ipak imamo veće šanse da nas ljudi slušaju, ako odlučimo lansirati autorski materijal na engleskom jeziku. Baš smo zbog etera, o kojem ti govoriš, shvatili da ne možemo baš računati na to da će se pjesme vrlo uskog žanrovskog određenja zavrtiti na radio postajama koje preferiraju hrvatski jezik. Budući da smo svi vrlo iskreno i bez velikih planova ušli u tu autorsku spiku, nikada nam nije bilo važno da se tu sad okrene neka luda lova od hitova. Mislim, svi živimo u istom svijetu u kojem se bog novac zove, da citiram Bareta, tako da se sigurno nitko ne bi bunio da se stvarno nekim čudom One Dread probije u eter. Ipak, najbitnije nam je stvarati iskrenu i kvalitetnu mjuzu te ucrtati još jedan bend na domaću, ali i regionalnu reggae mapu. Iza nas je dugotrajan i iscrpljujuć proces koji je ipak na koncu iznijedrio vrijedan autorski materijal. Stvarno osjećam u dubini srca da je vrijedilo proliti i suze i znoj kako bismo isporučili nešto iza čega ponosno stojimo. Stoga me uopće niti ne brine hoće li album pronaći put do svoje publike jer mi neka intuicija govori da je putovanje već krenulo, samo ga možda mi još uvijek nismo do kraja svjesni.

Reggae hr: Vaša specifičnost je isturenost tri ženska vokala koji je postao prepoznatljiv kao TNT vocal force. Imaš li dojam da time motivirate druge žene da se ohrabre u istupanju i izražavanju?
Tena (One Dread): One Dread nije od početka bio bend s tri ženske pjevačice. Baš naprotiv, prva postava je bila iskrojena po nekom klasičnom receptu kako veliki reggae bendovi trebaju zvučati, ali i izgledati. U tom smislu aludiram naravno na Boba Marleya i The Wailerse, sastav u kojem je glavni, ujedno muški vokal naprijed, dok su pozicije back vokala u pozadini bile rezervirane za žene. Takva je bila i postava One Dreada od osnutka 2007. godine pa sve do 2015. kada je nekadašnji lead vokal napustio bend. Sjećam se da se po nekom zakonu inercije automatski pribjeglo traženju novog muškog lead vokala, ali je Miroslav Uremović – osnivač i nekadašnji bubnjar benda na jednoj probi iznio zanimljiv prijedlog da pozovemo Teu nazad u bend. Naime, Tea je pjevala u prvoj postavi benda nakon koje je One Dread privremeno raspušten i ponovno sastavljen 2012. godine kada smo Nika i ja uletile na pozicije bekova. Ideja je na prvu zvučala fantastično, ali trebalo ju je prespavati. Međutim, sudbina se uplela u čitavu priču pa sam ja nekoliko dana nakon tog razgovora srela Teu kod Filozofskog i vrlo ju direktno pozvala na cugu s ostatkom benda. Ostalo je povijest i od te 2015. godine smo izgradili potpuno novi imidž i cjelokupan sound benda. Ne samo da smo postavljanjem tri žene u frontu promijenili vizualni dojam live koncerata, nego su i aranžmani od tada koncipirani na potpuno drugačiji način. Bilo je tu na početku puno posla dok se nismo svi skupa ufurali jer je trebalo sve stihove pjesama u muškom rodu prebaciti u ženski, ali je isto tako trebalo u kratkom roku poloviti hrpetinu pjesama. Definitivno jesmo specifični i prepoznatljivi po tome što su žene u fronti benda, pogotovo zato što na našoj sceni nedostaje žena koje MC-aju, pjevaju, stvaraju, itd. Pomak koji svaka žena na domaćoj sceni napravi ujedno je i vjetar u leđa drugim ženama. Trebamo se držati skupa, a ne se međusobno doživljavati kao svojevrsnu prijetnju. Vjerujem da će nakon nas biti još žena koje će se okušati u reggae vodama, a mi ćemo ih naravno podržati u tome. Mislim da nema većeg komplimenta od činjenice da ste nekoga inspirirali da se započne baviti stvarima kojima se vi godinama bavite. To za mene znači "uspjeti" – podijeliti ljubav prema glazbi s drugima.

Reggae hr: Tko su autori tekstova i aranžmana na albumu “Rewind, Play, Repeat”?
Tena (One Dread): Opet ću se vratiti na onaj čušpajz s početka intervjua. One Dread nema vođu benda u klasičnom smislu riječi što zvuči divno i krasno, ali u praksi može biti i opća katastrofa. Budući da sve odluke donosimo (ili barem pokušavamo donijeti) prema demokratskim načelima, tako smo pristupili i radu na autorskom materijalu – demokratski. A što to u praksi znači? To znači da nema glavne osobe koja je osmislila koncept albuma od A do Ž, već su svi članovi benda u punom smislu riječi bili uključeni u stvaralački proces. Angažirali smo Mislava Lešića (Lord Chardak) da nam dizajnira vizualni identitet albuma pa se potrudio da u insertu fizičkih izdanja lijepo ispod svake pjesme piše tko je autor glazbe i teksta. Možda smo u smislu autorstva najzastupljeniji Goran Egić (gitara), Ivan Perković (klavijatura, truba) i ja, ali ono što je najvažnije jest da aranžman potpisujemo svi skupa jer bez zajedničke razmjene energije na probi uživo, teško da bi pjesme zvučale ovako kako danas zvuče.

Reggae hr: Hoćete li i dalje kombinirati obrade poznatih autora na koncertima s autorskim radom ili ćete se od sada fokusirati na autorski materijal?
Tena (One Dread): Činjenica da smo započeli djelovanje kao cover bend je sigurno odredila putanju kretanja One Dreada. Autorski materijal trenutno predstavlja sljedeću stepenicu u radu benda, stoga neka ideja jest da nakon promocije nastavimo svirati album po drugim hrvatskim gradovima, ali i šire. S druge strane, nikada se nismo našli u situaciji da moramo birati između autorskog ili cover materijala. Nema tu ili – ili. Ispada da s našim pristupom dobivamo i ovce i novce, hehe. Tako da nastavljamo svirati i obrade u našem prepoznatljivom stilu, a organizatorima uvijek možemo ponuditi da nakon promocije albuma uslijedi i ludi One Dread cover after. Mislim da se nitko ne bi bunio na takve kombinacije.

Reggae hr: Sada jedno off One Dread pitanje; aktivna si s Dr. Obijem u njegovom novom projektu u kojem djeluješ pod umjetničkim imenom Sistah Tena, zajedno s Anjom G i Roo-T. Zanima me kako stvari funkcioniraju, kada će neki novi materijal?

Tena (One Dread): Istaknuti projekt nastao je na temeljima već dobro uhodane suradnje Robija i Anje koji su zajednički pokrenuli Amplifyah music i krenuli tresti dub evente masnim basevima. Mene je oduvijek ta MC spika jako privlačila, ali iskreno, nisam imala dovoljno hrabrosti da na partijima zgrabim mikrofon i zrokam svoje stihove pred svima. To mi je nekako uvijek bio preveliki izlazak iz komfor zone. Iz današnje perspektive mi je to sve skupa smiješno jer se sjećam sebe prije desetak godina koja čitavu večer na partiju skuplja hrabrosti da "otme" mikrofon nekom MC-u, dok me ekipa u polu-svjesnom stanju ne bi vjerojatno ni primjetila da sam im se obratila putem stihova. Baš bi uskoro trebala izaći pjesma iz Amplifyah kuhinje koja govori o tom mom iskustvu, a versovi su odlično legli na "Timeless" riddim Dr. Obija. Iz svake frustracije nastaje i kreacija, tako da je trebalo pojest još malo više žganaca, nabildat samopouzdanje i konačno se odvažit na ovaj eksperiment. Kažem eksperiment zato što sam točno tako najavila Robiju i Anji svoj angažman u projektu na početku suradnje. Ubrzo nakon što su mi uputili poziv se projektu priključila i Roo-T (Hana Šeić), a iza nas je ljeto koje nam je svima donijelo gomilu novih iskustava. Moram biti krajnje iskrena i priznati da sam se u nekoliko navrata osjećala kao da prvi put držim mikrofon u ruci i apsolutno mi je još uvijek fascinantno i nevjerojatno koliko se pjevanje na pozornici u nekim bendovskim uvjetima može razlikovati od nastupanja na sound systemu. Iako svi članovi One Dreada mimo benda imaju i neke druge side projekte, na trenutke sam imala neki čudan feeling kao da izdajem svoj matični bend. Jednom mi je i Goran u šali rekao da mi je angažman u novom projektu kao ljubavnica koju moram skrivati, ali da se uvijek sjetim svoje prve i prave ljubavi, haha. U svakom slučaju moja hiperaktivnost pomaže da imam energije za oba projekta, tako da nema straha da će neki od projekata patiti. U svakom slučaju, novi projekt ide dalje i moram priznat da sam uzbuđena i znatiželjna zbog toga jer stvarno u ovom trenutku ne mogu predvidjeti u kojim ćemo se sve smjerovima razvijati u budućnosti.

Reggae hr: Uskoro je promocija albuma u Zagrebu, što nas očekuje u Vintage Industrialu 15. studenog?
Tena (One Dread): Ideja je bila da na promociju uključimo sve ljude koji su na neki način doprinijeli stvaranju našeg prvog albuma. U Vintageu vas na warm-up partyju očekuje Dr. Obi (Robert Martinović), zaslužan za sjajan mix našeg albuma prvijenca. Nakon toga slijedi predstavljanje autorskog materijala, a poslije kraće pauze kreće dobro znani reggae raspašoj u One Dread cover izdanju. Večer će zaključiti Filip Motovunski koji potpisuje master albuma. Osim toga smo uputili poziv brojnim gostima, a zbog količine pozivnica ostaje i nama iznenađenje tko će se odazvati i zasvirati s nama. Na koncu, osim sviračkog dijela, ovoga puta smo obratili pažnju i na vizualni dojam live svirke tako da se nadamo da će nam svima večer u Vintageu ostati duboko urezana u pamćenje.

Foto: Seasplash Festival

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice