logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Ganja
26. Veljača 2015

Poziv na tribinu Medicinski, socijalni i etički aspekti uporabe konoplje

Pozivamo vas na tribinu Medicinski, socijalni i etički aspekti uporabe konoplje koja će se održati u utorak, 3. ožujka 2015. u konferencijskoj dvorani Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (II. kat), s početkom u 17.30 sati.

Gosti tribine bit će:

- dr. sc. Tihana Petrović Leš (Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu),

 - Gordana Viljetić (Etnografski muzej u Zagrebu),

 - dr. sc. Slavko Sakoman (Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe),

 - Saša Bajilo (Udruga Medicinska konoplja; Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe).

Neprofitna udruga za očuvanje kulturne baštine i razvoj civilnog građanstva Oscilator je u suradnji s Hrvatskim bioetičkim društvom pripremila novu interdisciplinarnu tribinu o temi konoplje. S ciljem edukacije javnosti i apeliranja na poželjne društvene promjene, odlučili smo i ovoga puta obraditi određena pitanja o kojima u javnosti do sada nije bilo rasprave. Promicanje svijesti o konoplji i isticanje njena značaja od iznimne je važnosti za cjelokupno društvo.

Uvodno predavanje pod nazivom "Cvilidreta ili etnološka/ kulturnoantropološka pitanja uz tekstilnu konoplju" održat će profesorica Tihana Petrović Leš (Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu) i kustosica Gordana Viljetić (Etnografski muzej u Zagrebu). To izlaganje predstavlja prvo sustavno razmatranje važnosti konoplje za izgradnju hrvatskog nacionalnog identiteta. Narodne nošnje, odnosno njihova izrada i značenje, veoma su važni za hrvatsku tradiciju i kulturu te ujedno, u određenim sredinama, sudjeluju u izgradnji lokalnih identiteta. U ovom pogledu naše će gošće govoriti o korištenju industrijske konoplje kao jednog od ključnih materijala pri izradi narodnih nošnji. Nažalost, iako primjena konoplje u ove svrhe ima izuzetno dugu tradiciju, hrvatska javnost ni u kojem pogledu nije informirana o tome. Koji je bio značaj konoplje kroz povijest za domaću tekstilnu industriju istaknut će profesorica Petrović Leš, dok će kustosica Viljetić svoje izlaganje usmjeriti prema važnosti konoplje u narodnoj medicini - također sastavnom dijelu naše povijesti o kojem još nije bilo sustavne rasprave.

Nakon uvodnog predavanja slijedi izlaganje "Uporaba kanabisa u medicinske svrhe - korist i moguće štete" dr. sc. Slavka Sakomana, autoriteta na području medicine, a osobito liječenja ovisnosti. Profesor Sakoman je član povjerenstva koje istražuje na koji način omogućiti korištenje kanabisa u medicinske svrhe. Sudionici tribine doznat će iz prve ruke uvjete i procedure koje komisija namjerava uvesti te sam njihov smisao, što je bio njihov predmet rasprave, kao i koje su medicinske indikacije za korištenje ove biljke. Profesor naglašava kako se u biljci kanabisa kriju brojni sastojci te kako su nama poznati samo neki - manji broj spojeva za koje znamo da su ljekoviti - dok o drugim njezinim spojevima imamo vrlo malo znanja ili gotovo nikakvo znanje. Ujedno, dio izlaganja bit će posvećen dokazanim štetnim posljedicama konzumacije kanabisa za zdrave ljude - što može biti slučaj kod svakog prekomjernog korištenja lijekova. Nadalje, možemo očekivati da će dio rasprave biti posvećen načinu na koji bi kanabis trebao biti dostupan u medicini.

Nadovezujući se na ovu temu, izlagat će Saša Bajilo, član udruge Medicinska konoplja i član Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe. Dio izlaganja posvetit će ljekovitosti kanabisa, naglašavajući bitnu stavku kako su sintetički proizvedeni lijekovi jedno, a biljka, dar prirode (Boga/univerzuma), neka u potpunosti drugačija priča. U njegovom izlaganju, "Konoplja kao ljekovita biljka" postavit će se pitanje na koji način i kako riješiti regulaciju uzgoja kanabisa: kome je dopustiti - da li svima ili određenim licenciranim pojedincima ili pak državnim institucijama poput Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu?

Ovdje izložena pitanja predstavljaju manji broj izlaganjima pokrivenih tema - o kojima će se prvi put u javnosti moći voditi rasprava - te Vas pozivamo da prisustvujete ovoj tribini i pridonesete raspravi.

Predviđeno je da tribina traje do 19.45 sati, kada se Knjižnica Filozofskog fakulteta zatvara. No, prisutni će se moći preseliti u prostore Kluba studenata Filozofskog fakulteta (KSFF), gdje smo pripremili neformalno druženje. Uz ekipu DJ-a Zion Radio Sounda moći ćete se opustiti uz zvukove reggae i dub glazbe te uživati u delicijama koje će biti pripremljene u suradnji s Konopljom & Co. Kakva Vas sve iznenađenja očekuju u KSFF-u dođite i provjerite sami!

 

Tekst:   Mirna Petak

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice