logo-t

  • Egoless -

    Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka

  • Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja

    Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja "Legend" proslavila 40. rođendan

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Vijesti
29. Siječanj 2024

Grace Jones dolazi u Zagreb

Diva dolazi na Šalatu

Grace Jones dolazi na zagrebačku Šalatu 4. srpnja, a ulaznice za koncert kreću u prodaju 31. siječnja. Grace Jones je rođena na Jamajci, no njena se obitelj rano odselila u Syracuse, New York. Jones je u New Yorku i Parizu postigla zapaženu i uspješnu karijeru kao model prije nego je postala glazbena ikona. 1977. Jones je potpisala prvi izdavački ugovor za svoj prvi album, što je rezultiralo nizom klubskih dance hitova uključujući “I Need A Man” i njenu čuvenu i hvaljenu verziju starog klasika legendarne Edith Piaf "La Vie En Rose”. Tri disco albuma koja je snimila, "Portfolio" (1977.), "Fame" (1978.) i "Muse" (1979.), postigla su komercijalni uspjeh a Jones izbacila u orbitu najvećih glazbenih zvijezda. Tijekom tog perioda, Jones je postala konstanta na međunarodnoj klubskoj sceni te je tako redovito bila u glasovitom njujorškom noćnom klubu "Studio 54". Jones je istovremeno postala muza Andy Warhola koji ju je bezgranično fotografirao te na kraju stvorio seriju njenih ikonskih i slavnih portreta.

Izvještaj: Amazing Grace!

Krajem 70- ih Jones se lako prilagodila novom valu tzv. new wave žanru i kreirala novi stil i zvuk. U suradnji s producentima Island Recordsa, Chrisom Blackwellom, Alex Sadkinom i Compass Point All Starsom, snimila je od kritike vrlo hvaljene albume "Warm Leatherette" (1980.) i naročito "Nightclubbing" (1981.). Na njima su objavljene pjesme od Stinga (“Demolition Man”), Iggya Popa i Davida Bowiea (“Nightclubbing”), Roxy Musica (“Love is the Drug”), Astora Piazzolle (“I’ve Seen That Face Before (Libertango)”) i Tom Pettya (“Breakdown”). Oba albuma sadrže i pjesme koje je Jones supotpisala: “A Rolling Stone”, “Feel Up” i najpoznatija i najpopularnija “Pull Up to the Bumper” koja se zadržala na br. 2 američke Billboard Hot Dance Club top liste i posla Top 5 singl na američkoj R&B listi.

Paralelno s njenim "glazbenim makeoverom" Jones je napravila i dramatičan vizualni makeover kreiran u suradnji s umjetnikom Jean-Paulom Goodeom, s kojim ima i sina. Jones je isfurala drastičan, androgidni look s kvadratnom ošišanom kosom i bezličnim kvadratnim, na ramenima vatiranim odjelima. U to vijeme to je bio nezamisliv look koji je šokirao i istovremeno bio super-zanimljiv.

Sljedeće glazbeno izdanje koje je Grace Jones objavila, bio je album žanrovski pod utjecajem dub reggaea "Living My Life" (1982.) na kojem je objavila vlastitu pjesmu koja je postala veliki hit “My Jamaican Guy”.

1985. Jones je u suradnji s tada čuvenim producentom Trevorom Hornom objavila konceptualni glazbeni kolaž, album “Slave to the Rhythm” s istoimenim hitom, a 1986. u suradnji s još jednim velikim producentskim imenom, Nileom Rogersom "Inside Story", koji je donio još jedan Billboard 100 Hit “I’m Not Perfect (But I’m Perfect For You”), jednu od nekoliko pjesama koje je Jones napisala s Bruce Wooleyem. “Bulletproof Heart” (1989.) iznjedrio je još jedan broj 1 na američkoj Hot Dance Club Play listi - hit “Love on Top of Love (Killer Kiss)” produciran od Davida Colea i Roberta Clivillesa iz čuvene C&C Music Factory.

No Grace Jones nije samo glazbena dance, trip-hop i dub-reagge ikona i preteča žanra koji je kasnije proslavio Massive Attack i Faithless, Jones je imala i poprilično zapaženu glumačku karijeru. Među kojima su najpoznatije bile role u kultnom "Conan the Destroyer" (1984.) koji je zapravo i proslavio tada mladog i nadobudnog Arnolda Schwarzeneggera, te "A View to a Kill" (1985.) iz serijala o britanskom agentu 007, Jamesu Bondu kojeg je odglumio nedavno preminuli Roger Moore.

Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice