nike

Događanja
Reggae slovenija
Vijesti
24. Listopad 2020

Bob Marley slušaona u Vintageu

Bob Marley: The King of Reggae
Četvrtak 29.10.2020. | Bob Marley: The King of Reggae by DJ Snih @ Vintage Industrial Bar
Početak: 18:00 h I Ulaz: besplatan

U četvrtak, 29. listopada zvuk večeri posvetit će vječnom Bobu Marleyu, reggae legendi i rastafarijancu koji je svojom duhovnošću ostavio veliki utjecaj na glazbu generalno.
Skreni u Savsku 160 i ne zaboravi nositi svoju masku pri ulasku u klub.

Marley je jedini reggae glazbenik koji je postigao status svjetske superzvijezde. Godine 1963. je formirana originalna postava The Wailersa, koju čine Bob Marley, Bunny Livingstone i Peter Tosh. Njihova je prva pjesma (Simmer Down) ujedno i postala hit na Jamajci. 1966. Haile Sellasie je posjetio Jamajku i tad Bob i ostatak Wailersa prihvaćaju rastafarijansku vjeru. Svojom glazbom nastoje rasprostraniti poruku ljubavi i mira, u rodnoj zemlji Bob postaje prorok, a njegov utjecaj seže i do politike.

Kad je u svibnju 1981. godine, Marley umro od raka na nožnom palcu (ozljeda prilikom igranja nogometa), svijet je izgubio zagovornika siromašnih i obespravljenih, kao i jednog od najboljih skladatelja njegove generacije. Bio je prva megazvijezda iz trećeg svijeta i učinio je mnogo na oživljavanju oslabljene političke svijesti mladih ljudi, a u nasljeđe je ostavio pjesme koje i danas nadahnjuju glazbenike širom svijeta. Bio je rastafarijanac, jedan od najvećih zagovornika pan-afrikanizma, i pjevao je o dokidanju represije.
Tekst:  

Recenzije

TriXstar - “Dear 2020”
Lee Scratch Perry & The Spacewave - "Dubz Of The Root"
Gentleman’s Dub Club - "Down To Earth"
Positive Thursdays in DUB - “Landing on Planet Dub”/”Remixed on Planet dub”
Dr.Obi w/Anja G, Aklea Neon, Chakka, Damien Prophet - "Timeless"