logo-t

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

  • Sassja -

    Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

nike

Događanja
Recenzije
Binta Sound
Binta Sound 2015.
28. Svibanj 2015

Igor Vince - "Let's Do It"

Kao sanjar lude sreće.
Ako ijedan album zaslužuje opis 'svjetska muzika', onda je to prvijenac ovog muzičkog globtrotera. Od afričkih džungli do karipskih plaža, Igor Vince nas vodi na interkontinentalno muzičko putovanje kroz vrijeme i stilove. Na tome putu nas tretira neodoljivim pozitivnim vibracijama i melanžom muzičkih žanrova, kakva može proizaći samo od jednog učenog muzičara i multiinstrumentalista, koji je svoju profesiju studirao u Senegalu, Beninu, Maliju, Nigeriji, Etiopiji, Kubi, Francuskoj, Njemačkoj i Srbiji. Njegov prvi album "Let's Do It" se stoga čita kao konačna disertacija, ali i novi solo početak, nakon što je se usavršavao na zajedničkim nastupima i turnejama s velikanima svjetske muzike kao što su Femi Kuti, Fatoumata Diawara, Cheikh Lô i slični.

Nema nikakve sumnje da je pri tome na njega najveći dojam ostavio Femi Kuti, sin legendarnog kralja afričke muzike Fela Kutija, što potvrđuje i to da mu je jednu pjesmu posvetio kao zahvalnicu ("Thank You Femi"). S njim je zajedno skladao i naslovnu "Let's Do It", poletnu himnu sa snažnom porukom globalne unifikacije, zapaljive afrobeat poliritmije i ekstatičnih duhača, koji dušu doslovce čupaju u više i prozračnije sfere. Iako se Igorova nepokolebljiva pozitiva na trenutke može učiniti čak i pomalo naivnom, iskrenost i pouzdanost koja iza toga čuči kao titan je nedvosmislena. On s laganim plesnim koracima, u maniri sanjara lude sreće, preko svih sranja koja nas na gotovo dnevnoj bazi sustižu u obliku sve katastrofalnijih vijesti, prelazi potpuno neokrznut. Poput nekog stoičnoga vizionara, koji jasno pred sobom vidi nešto što drugi još ne mogu, on jedini izlaz vidi u ponovnom otkrivanju značenja Ljubavi kao univerzalne i one najjače snage. Da, pomalo je patetično, ali samo ako na istu gledamo očima cinika i nepopravljivog pesimista.

Da bi bio siguran da ga i svi razumiju, tekstovi su mu na engleskom, francuskom, srpskom i španjolskom. Stoga on poručuje "Find Love" u istoimenoj pjesmi s plesnim reggae beatovima, na kojoj mu društvo pravi mladi jamajkanski pjevač Tommy T. Pored malih izleta u primjerice reggae kao u prije navedenoj traci ili u suncem obasjanoj "Sve je u redu", te karipskih latino ekskurzija kao u "Que Voy Hacer Si Me Faltas", albumom dominiraju afrocentrični sinkopirani aranžmani raznoraznih instrumenata i neodoljiva afrobeat ritmika, koja i dan danas nije izgubila na svojoj mistici i egzotičnosti. S gotovo stopostotnom sigurnošću i uvjerenjem, Igor Vince pogađa one prave tonove i melodije, taktove i ritmove, koji mogu rasteretiti i one najokorjelije umove i natjerati ih na ples - samo ako mu se dopusti.

Tekst:  

Video sadržaj