logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
Izvještaji
3. Svibanj 2015

1:0 za ST!llness

Godinama već trubim da je ST!llness bend kojeg treba pogledati uživo.

Drago mi je da nakon deset godina mogu ostati pri svojoj tvrdnji. Iako mi prvu godinu njihovog postojanja nije bilo jasno tko su oni i koji kurac hoće, no sada moram priznat da deset godina rada, kreativnog stvaralaštva i prolivenog znoja na pozornici nije malo. ST!llness je bend koji se uvijek usudio progovoriti o stvarima i situacijama o kojima se šuti, a s kojim je moja generacija na sceni srasla.

Ovogodišnje desetogodišnje proslave u meni izazivaju osobni užas, ali i neku vrstu poštovanja prema tuđem radu. Stoga nisam baš bila načisto veselim li se ST!llnessovoj proslavi u KSET-u ili me istovremeno užasava. Koncert je otvoren puštanjem novog, psihodeličnog video spota za izvrsnu „Energiju“ s trećeg albuma “STI.LLNESS”. Nakon dulje sviračke pauze, cijeli sastav popeo se na pozornicu i žestoko otvorio s novim singlom „Bottun“ koji je uvršten na „Seasplash Ritam“ kompilaciji. Uslijedile su „Anataviđaja“ i „U početku bijaše riječ“, a zatim se pojavio i Nenad iz Antenata na perkusijama u „Banana Split“. Kad smo već kod gostiju, pohvalan je poziv benda svima koji su svih ovih godina sudjelovali u stvaranju njihovog upečatljivog stila. Pojavio se i prvi basist Moco, Egoless je pokazao svoju moćnost na „Suncokretu“, Venom je začinio koncert sa svojim skrečevima, dok se Nenad uz perkusije okušao i u vokalnoj izvedbi. Pojavio se tu i dobri duh scene, MC Chakka, koji je uvijek rado viđen. ST!llnessi su adekvatno prošli kroz sva tri albuma, a i prezentirali još jednu novu stvar „Kocka je okrugla“ – pjevalo se na „Ludilo Planu“ i „Mojoj Generaciji“, plesalo se na „Guzotresu“, dok su „Digni Glas“ i „Katarza“ bili vrhunac koncerta. Svaki član bend pokazao je svoje glazbeno iskustvo i znanje i pri tome potvrdili kvalitetu ST!llnessa. Službeni dio koncerta priveden je kraju uz njihov klasik „Blues Za Moju Majku“, i još jednu novu numeru „Fala Lipa“ kojom se napokon razbila predviđenost završetaka njihovih koncerata.

Što reć? ST!llnessi su odrasli, mi smo odrasili s njima, a neizbježne promjene u odrastanju su se dogodile. Hoće li njihov četvrti album zvučati još zrelije, čut ćemo u budućnosti. Vrijeme da se ST!llnessi posvete odgajanju novih klinaca jer bez nove, kvalitetne generacije nema naprijed. Nadam se da se čujemo i na 2:0 za ST!llnesse.

Foto: KSET

 

Tekst:  

Recenzije

Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća
Dhoko Orchestra - "Parables of Dhoko" - pred nama je nešto veličanstveno
Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života