logo-t

  • Greg Even & Terry Vibes predstavili

    Greg Even & Terry Vibes predstavili "Dutty Babylon Riddim", izdanje podržao David Rodigan

  • Fokus objavio novi album

    Fokus objavio novi album "Dusting Off The Soul From Everyday Life"

  • Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost

    Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost

nike

Događanja
Vijesti
1. Srpanj 2024

30. obljetnica obilježavanja Međunarodnog dana reggae glazbe

International Reggae Day
Međunarodni dan reggae glazbe (International Reggae Day - IRD) sada ulazi u svoju 30. godinu; to je počast glazbi koja je dala glas obespravljenima, njenim dubokim ritmovima kao i elementarnoj poruci ljubavi koja pokreće reggae glazbu.

Od živopisnih ulica Kingstona, rodnog mjesta reggae glazbe, do svakog kutka svijeta, reggae je prenosio poruke ljubavi, otpora i jedinstva. Reggae je bio pokret boraca za slobodu širom svijeta, pokretač mnogih prosvjeda i inspiracija mnogim generacijama. Pokretanje IRD-a 1994. godine podudaralo se s krajem aparthejda u Južnoj Africi, a prikladno je da je ovogodišnja tema IRD-a "30 godina ritma i otpora".

Danas se odaje počast pionirima koji su utabali put svojim bezvremenskim pjesmama i iskrenim tekstovima, slavi se kulturno bogatstvo koje je reggae glazba donijela svijetu, podsjećajući nas da čak i u najmračnijim vremenima, reggae glazba ima moć podići, ujediniti i inspirirati te povezati različite ljude i i generacije

Danas podijelite svoju ljubav prema reggae glazbi: nosite reggae boje, posadite drvo, sudjelujte u raznim događanjima uživo zakazanim za 10:00, 15:00 i 20:15 po jamajčanskom vremenu koje možete pratiti na stranici www.ireggaeday.com/. Sudjelujte u događajima u vašoj blizini ili se uključite u medijske specijale gdje god se nalazili. 

Ovaj glazbeni praznik osnovala je Andrea Davis kako bi pokrenula godišnju globalnu reggae zabavu. Zamislila je takav događaj nakon posjeta Kingstonu 1991. godine. Dok je bila tamo, čula je govor Winnie Mandela o inspiraciji koju je reggae glazba dala ljudima iz Republike Južne Afrike u njihovoj borbi protiv aparthejda. Tako je prvi Međunarodni dan reggae glazbe održan 1. srpnja 1994. godine.
Tekst:  

Recenzije

Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost
Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka
Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio