logo-t

  • Egoless -

    Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka

  • Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja

    Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja "Legend" proslavila 40. rođendan

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Vijesti
26. Lipanj 2023

Natural Mystic poziva na širenje pozitive u sklopu desetog izdanja festivala

Međunarodno izdanje reggae festivala u Srbiji
Mir! Ljubav! Poštovanje! Jedinstvo! Ravnopravnost! Praštanje! Sloboda! Tolerancija! Radost! Zagrljaj! - deset je poruka za deseto jubilarno izdanje jedinstvenog reggae festivala Natural Mystic. I ove godine mistična grabova šuma na brdu Ždreban kod Gornjeg Milanovca ugostiti će sve poklonike jamajkanske muzike i kulture kao i sve druge ljude dobre volje u periodu od 21.7. do 23.7.2023. godine. Kroz tri festivalska dana publika će imati priliku vidjeti i čuti nastupe mnogobrojnih priznatih domaćih i svjetskih reggae izvođača.

Pođimo redom i od prvog dana... Zahvaljujući prijateljima iz austrijskog kulturnog foruma Beograd i njihovoj podršci publika će premijerno u Srbiji moći čuti jedan od najboljih pratećih bendova Europe House Of Riddim, zajedno sa supertalentiranim vokalom i zvijezdom u usponu dobro poznatim pod imenom Rekall. Odmah nakon njihovog koncerta na scenu će izaći vrlo originalni i dinamični dub sound system sa sjevera Italije Wicked and Bonny s MC -em Tomom Spiralsom, već vrlo dobro uigrani na velikim svjetskim festivalima i pozornicama. Tom zapravo dolazi iz Škotske i dio je ekipe Mungos Hi-Fi s kojima odavno surađuje. Oni će također prvi put gostovati u Srbiji, pa ih bez dobrog razloga nikako ne propustite.

Istog ovog dana na pozornici će se naći kultni slovenski crossover bend - Raggalution. Bend koji vrlo poštuje reggae kulturu i tradiciju, ali prati vlastiti muzički pravac koji obuhvaća dinamičnost i mix različitih muzičkih pozadina. Uvertiru za sve gore spomenuto dati će poznati i nagrađivani domaći sastav iz Svilajnca Aman Zaman, bend koji sa svojim tekstovima i live nastupom vraća osmijeh na lice i nadu u bolje sutra. Posljednji nastup prvog dana povjeren je DJ Slink. Radi se o djevojci koja je na sceni od 2018. i vrlo brzo je zadobila simpatije beogradske underground scene.

U subotu, drugog dana festivala ravno iz Londona dolazi jedan od najvećih reggae i dancehall pjevača ikada, britansko-jamajkanska zvijezda ili bolje reći živa legenda ove scene - Tippa Irie, uz podršku najboljeg srpskog pratećeg benda Soulcraft Rockers iz Beograda. Tippa je svoj prvi album objavio još daleke 1986. godine i svako tko je bar malo slušao reggae muziku zna o kakvom je velikanu riječ i nema potrebe dodatno ga predstavljati.

Zajedno s njim iz glavnog grada Engleske doći će i jako dobro poznato lice na ovim prostorima Deo Favente koji je upoznao i zavolio Srbiju još prije deset godina, a festivalskoj publici u Gornjem Milanovcu predstaviti će svoj posljednji album pod nazivom "Iceman". Reggae muzika je nastala između ostalog iz ska tako da jubilarno deseto izdanje ne može proći bez energije koju nosi taj žanr. Istog ovog dana, dakle u subotu 22.7. ugostiti će još jedan bend iz Slovenije, perspektivni ska-reggae sastav The Homegrowns, koji svojim muzičkim opusom neodoljivo podsjeća na čuveni jamajkanski bend Skatalites. I to nije sve za taj dan, publiku će prije njih na skakanje natjerati i jedan iskusni domaći ska/reggae/punk band iz Niša - Proces, dok će za uvertiru pred nastup ova dva benda biti zadužen 2Tone Soldier Pedja Skakavac & Skalamerija sound system iz Zemuna, koji svoju muziku isporučuje isključivo s vinila. Ovog drugog dana na bini će se naći još i Peacemessenjah (idejni tvorci i realizatori slovenskog festivala Roots In The Woods kao i King Calypso iz Lazarevca.

U nedelju, 23.7. ćemo svi zajedno proslaviti 131 godinu od rođenja vječite i neiscrpne inspiracije svih Rastafarijanaca svijeta, osvajačkom lavu i kralju nad kraljevima Hailu Selasiju. Uostalom, to je i glavni razlog što se održavanje festivala Natural Mystic veže upravo za ovaj termin. Muzički program i tog dana biti će više nego kvalitetan. Preko reggae i dancehall ritmova, poruke ljubavi i mira ali i oštre poruke pobune protiv Babilona prenijet će nam francuski pjevač i MC I Sens zajedno s Antwan Selecta za mix pultom. Ovaj festival ne bi bio isti bez okrunjenog princa srpske reggae scene i čovjeka čiji je trombon čuo cijeli svijet, a zabilježile najpoznatije producentske kuće, jedan jedini i neponovljivi - Hornsman Coyote

Posljednjeg festivalskog dana nastupiti će sastav koji niste imali priliku da čujete uživo. Riječ je o novoformiranom bendu Hot Tub Dub, iskusnoj beogradskoj ekipi muzičara čiji su se članovi dokazali svirajući još u Black Ark Crew i FC Apatride Utd. Istog dana na bini će se naći i vinyl selektor Butcha Blesinjah iz Novog Sada, reggae-rap trio Pijemont iz Lazarevca, srpski Talijan Jah Akka, a točku na deseto izdanje festivala staviti će drugi put za redom DJ Mythical iz glavnog grada Srbije.

Oba dana vikenda, u prijepodnevnim satima biti će posvećeni najmlađim posjetiteljima. Subota 22.7.2023. biti će dan za likovne i muzičke radionice u organizaciji Kulturnog centra Gornji Milanovac i profesorice Valentine Nađ kao i popularne dječje animatorice Marine. U nedelju 23.7.2023. inženjer zaštite životne sredine Nevena Nenadović iz ekološke organizacije Rudničke Vile educirati će djecu, a i odrasle o značaju očuvanja prirode, odnosno kako možemo čuvati okolinu tako što ćemo sav mogući otpad reciklirati i njegovu energiju iskoristiti na najbolji mogući način. Treba naglasiti da će sav otpad koji bude prikupljen na festivalu će biti prodan i recikliran, a sav novac biti će doniran za izgradnju dečjeg igrališta na planini Rudnik.

Važno je istaknuti da će kao i do sada ulaz na festival biti besplatan pa se mole svi posjetitelji da ne unose svoju hranu i piće jer time ugrožavaju organizaciju i opstanak festivala. Za sve one koji vole kampirati i ove godine su omogućili besplatan kamp s tuševima i mjestom za umivanje. Također se apelira na posjetitelje da zbog ograničenog broja parking mjesta izbegavaju na festival dolaziti automobilima već da ih ostave negdje u gradu i da se do festivala prošetaju nekih 15-ak minuta, ili pozovu najpovoljniji taksi u gradu - Premier Taxi.

Vidimo se na međunarodnom Natural Mystic Reggae Festivalu 21. 22. i 23.7.2023. u Gornjem Milanovcu.
Tekst:   PR

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice