logo-t

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Vijesti
18. Svibanj 2015

Summerjam 2015. - vječni festival

Daleke 1986. godine sa svojih sedam ili osam godina baš i nismo znali što je reggae. Ako bi se i na valovima tadašnjih radio stanica katkada i potkrao Bob Marley, vjerojatno bi smo roditelje tražili da nam puste Lepu Brenu. Teško je za povjerovati da te 1986. godine na Loreyley Open Air stageu započeo jedan od najdugovječnijih europskih reggae festivala tadašnjeg naziva The Reggae Sunsplash. Deset tisuća tadašnjih posjetitelja imali su priliku uživati u svega četiri izvođača: Black Uhuru, Dennis Brown, Wailers, Manu Dibango. Samo 26 godina poslije (2012. godine) smo prvi puta kročili na tlo jezera Fuhlinger u blizini Koelna, mjesta koje nam je od tada svakog ljeta naš dom prvog srpanjskog vikenda.

Na našu veliku radost, Summerjam ove godine slavi nevjerojatnih 30 godina postojanja. Pod radnim naslovom “The Everlasting Festival” - vječni festival, Summerjam ove godine ugošćuje perjanice svjetske reggea glazbe. Glavni adut ovogodišnjeg festivala je Damian “Jr. Gong” Marley, sin Boga reggae glazbe, Boba Marleya, izvođač koji nas najviše veseli. Damian je najmlađi Nestin sin, jedan od najvećih njuški moderne reggae glazbe. Počeo s reggae glazbom u vrlo ranoj dobi, od svega 13 godina. Uz braću Ziggyja, Juliana, Stephena i Ky-Manija, nastavlja ostavštinu svojeg oca i vjerojatno je jedan od najvećih reggae izvođača današnjice. Lijepo je znati da nas stari ujko Bob nije ostavio na cjedilu.

Od svih silnih izvođača koji nastupaju ove godine, teško je izabrati nekoliko i označiti ih kao nositelje ovogodišnjeg izdanja Summerjama, jer od letimičnog pogleda na listu izvođača ljubiteljima reggae glazbe zastaje dah. Budući vas istinski želimo vidjeti na mjestu događaja, navodimo neke od ovogodišnjih faca. Legendarnom Beres Hammondu, fantastičnom Protoje-u, reggae teškaši Steel Pulse-u, reggae senzacija iz Kalifornije Jah Sunu, princ dancehalla Popcaanu, Groundationu (čiju smo 3D glazbu imali prilike nekoliko puta slušati) pridružuju se nimalo lošiji Soja, Jesse Royal, Lion D, Yannnis Odua, Tarrus Riley, Katchafire, Cali P i mnogi drugi. Od dama ove godine svakako izdvajamo samo fantastičnu Nigerijku Nneku, osim ako nas u kojem slučaju organizatori ugodno iznenada još kojom gošćom budući se lista izvođača iz dana u dan proširuje.

Uz sve gore navedene izvođače energije neće nedostajati. Ukoliko se i to dogodi, tu je David Rodigan, institucija britanske reggae scene, sa svojim repertoarom Rodigan's Ram Jam. Isključivi razlog iz kojega nije bio naveden na početku ovog teksta je činjenica da taj čovjek zaslužuje vlastiti odlomak. 

Summerjam se održava i ove godine na jezeru Fuhlinger nedaleko od Koelna od 3. do 5 srpnja. Za sve informacije, kao i za samu kupnju karata napadnite https://summerjam.de/. Službeni miks poslušajte ispod članka. 

Tekst:   Maksim 'max' Bursać & Ivan 'ico' Rako

Video sadržaj

Moglo bi te zanimati

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice