logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Recenzije
BMG Rights Management (US) LLC
BMG Rights Management (US) LLC 2021.
13. Siječanj 2022

U-Roy - "Solid Gold"

Utjecaj U-Roya na razvoj reggae glazbe
Puno teških udaraca je pretrpjela reggae 2021. godina. Na svakih nekoliko mjeseci stizale su tužne vesti za sve ljubitelje originalnog zvuka, jer su redom odlazili Bunny Wailer, U-Roy, Trinity, pa Garth Dennis (Black Uhuru, Wailing Souls) i Ngony McKay (Misty In Roots), da bi možda i najteži udarci stigli u drugom dijelu godine kada su telom otišli i velikani Lee Scratch Perry i Robbie Sheakspeare. Suviše emocija u jednoj godini smo prevrtjeli dok su jedan po jedan odlazili oni koji su nas navukli na reggae i stvorili temelje muzike koja je osvojila srca i duše ljudi širom svijeta. Sigurno je pak da mnogi od njih imaju jako puno zakopanih studijskih materijala koji će tijekom vremena ugledati svjetlost dana (jedan po jedan dok ćemo mi i to s radošću upijati), a neki od tih studijskih ostvarenja su usnimili i neposredno pred smrt, poput albuma "Solid Gold", originalnog DJ-toaster meštra U-Roya.

Da situacija bude teža ili ljepša, u zavisnosti kako želite na to gledati, ovo izdanje zaista objedinjuje mnogobrojne talase rootsa koje su stvorili i uzburkali mnogi od gorespomenutih legendi. U-Roy je napravio jednu kolekciju pjesama nad veličanstvenim i legendardnim riddimima poput "Trenchtown Rock", "Man Next Door", "Soul Rebel", "Queen Majesty", "Small Axe", a koje su sve obilježile zlatne 70-e i uzdigle reggae i sound system kulturu na nivo koji je omogućio da mi danas, više od 50 godina kasnije, na drugom kraju svijeta slušamo, uživamo i divimo se ovim muzičkim ostvarenjima. Pa tako i emocije talasaju tijekom preslušavanja ovog izdanja.

No, U-Roy je ovdje vrlo iskusno pristupio, pa zapravo vokalnu bazu pjesama prepustio gostima, mnogim mlađim izvođačima poput Santigold, Tarrus Riley, Jesse Royal i Ryging King, pa i onim iskusnim i prekaljenim kao što su David Hinds, Big Youth i Ziggy Marley, dok on sam održava dinamiku pjesama svojim vrlo diskretnim i domišljatim toaster upadima, a u instrumentalnim dijelovima naravno s ipak malo više slobodnijih izraza i dužih zaraznih rima. Njegov izražaj pak nije dominatnan, niti je u centru pažnje, ali je izuzetno osjetan i dosljedan, u skladu s gostujućim vokalima, kojima kao pravi domaćin prepušta da drže primarnu vokalnu liniju, dok on oko njih pliva kao vidra, pijucka, okreće se i uživa u onome što je kroz svoju karijeru ostvario.

Ewart Beckford, poznatiji kao U-Roy, prvi je DJ koji je snimao u studiju toasting u stilu koji je prakticiran na sound systemima, pa je nakon prvih objavljenih singlova (koji se pojavljuju i na ovom izdanju): "Wake The Town", "Rule The Nation" i "Wear You To The Ball" napravio bum do tada neviđen u reggae svijetu, da su DJ-eve počeli svi gledati kao na Bogove. "Kao da je nova Jamajka rođena", opisao je to svojevremeno Dennis Alcapone, jedan od toastera koji je zajahao talas koji je U-Roy uzrokovao. U-Roy je od toastera napravio glavne zvijezde, jer su do tada toasteri imali samo sporednu ulogu u reggae pjesmama, popunjavajući praznine međ' glavnim vokalnim linijama.

E sad, da li je to U-Roy uradio namjerno ili slučajno, ali na "Solid Gold" je upravo zauzeo sporednu ulogu (ne i manje značajnu), a ja vjerujem da je to uradio kako bi time indirektno ukazao da novi talas reggae muzike moraju nositi nove reggae zvijezde, nove mlade snage kojima on prepušta štafetu, ali će biti tu kao netko tko daje vjetar u leđa, prenosi iskustvo i energiju da se foundation zvuk nastavi širiti i razvijati. Tako nešto bi sasvim bilo očekivano od legende kao što je U-Roy, a upravo je to i glavna ideja koju svi mlađi reggae izvođači moraju imati na umu - razvijati roots zvuk, ali nikada ne ostaviti i nikada ne zaboraviti izvor, bazu, foundation.

Ma čak i da namjerno to pokušaju, neće uspjeti, jer ono što su U-Roy, LSP i roots legende ostavili iza sebe biti će inspiracija za mnoge nadolazeće generacije i mnoge moderne žanrove, a mi ćemo biti tu da podsjećamo na klasike i pratimo kako se ti utjecaji nastavljaju razvijati.

Meštri su meštri.

Slava im.
Tekst:   Nenad Pekez

Video sadržaj