logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Recenzije
Jarring Effects
Jarring Effects 2021.
1. Lipanj 2021

Brain Damage meets Big Youth - "Beyond The Blue"

Neočekivano osvježavajuće i drugačije
Kada su se Martin Nathan a.k.a. Brain Damage i Samuel Clayton Jr. naumili u ožujku prošle godine otputovati na Jamajku radi snimanja albuma sa živom legendom Big Youthom, nisu ni mogli pomisliti da će ih tijekom tog putovanja zateći jedna od najvećih svjetskih kriza u posljednjih nekoliko desetljeća. Kako je svijet ulazio u globalnu pandemiju, uspjeli su napraviti tek nekolicinu snimaka, prije nego što su Martin i Samuel zakačili virus. Na veliku žalost, Samuel, veliki producent, audio inženjer i također sin jednog od vokalista i perkusionista legendardnog sastava The Mystic Revelation of Rastafari, preminuo je uslijed korona virusa. Martin i Big Youth nisu tu stali, album je završen do kraja i godinu dana kasnije konačno imamo priliku slušati projekt koji ide "iza tuge".

Prvi singl "2020 I Pray Thee" najavio je neočekivano osvežavajući album koji razbija žanrovske granice. Spiritualni jazz u kombinaciji s kultnim Big Youth vokalom i podjednako kultnom DJ numerom 70-ih. Ritam koji vozi glatko i stihovi koji dobijaju potpuno novu dimenziju. Spoj kakav smo retko mogli čuti do sada, na granici sa stvaranjem novog i neotkrivenog žanra. Tu doduše počinju i završavaju se takva "nagla" eksperimentiranja, ostatak "Beyond The Blue" albuma drži se provjerenih reggae, ska i rocksteady ritmova koji najviše leže Big Youthu i na koje se kroz svoju veliku karijeru navikao. Prvobitnih jazz i blues utjecaja svakako ima još kao u recimo "Those Days", "Grandma's Joint" i posebno u posljednjoj "Play It Again", ali ni blizu kao u najavnom singlu. Za reggae ljubitelje koji su dugo iščekivali da opet čuju glas koji je uticao u formiranju i definiranju rub-a-dub i dancehall scene, klasičniji jamajkanski zvuk svakako će potencijalno pričiniti veće zadovoljstvo.

Ne bi li zadovoljio stare reggae fanove i pritom pridobio neke nove, Brain Damage iskusno pliva između klasičnih ritmova, veoma svježe i moderne produkcije i kompozicija koje su u osnovi roots. Sve djeluje potaman. Big Youth pokazuje da kao i drugi velikani reggae muzike s godinama postaje sve iskusniji, a njegov glas poprima formu bolju no ikad. Tajne starih Rastafari majstora se ne otkrivaju, ali su rezultati takvog života očigledni i ne mogu se poreći. Život je najbolji učitelj, što Youth i jasno naglašava u "Educated Fools": "Ja nemam diplomu tvoju, da bi je ti odobrio". Youth priča takođe i o povijesti Rastafarija u "Wareika Hill", podsjećajući nas o značaju tog brda za razvoj jamajkanske reggae muzike i Rastafari kulture i usput davajući suptilni omaž Marleyevoj "Jammin". Strane mu nisu ni ljubavne teme, globalna kriza ("Biological Warfare"), dok je omaž Africi obavezan ("Mama Africa").

Prijatan i veoma osvježavajući album na više nivoa, muzički, tekstualno i produkcijski. Roots osjećaj je zadržan, kroz sve elemente, pa čak i kad muzika pliva u jazz vodama. Brain Damage je odradio fenomenalan posao koji ujedno nosi i simboliku posljednjih godinu i više dana od kada nas je zadesila globalna pandemija. Prevazići tugu, mudro i iskusno. Biti jak i snažan u periodu kada je to najviše potrebno. Kao što Big Youthov glas zvuči i muzika na albumu "Beyond The Blue" nagovještava.
Tekst:   Nenad Pekez

Video sadržaj