logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Recenzije
samostalno izdanje
samostalno izdanje 2019.
21. Ožujak 2019

Diamusk - "Sleepwalkers"

"Sleepwalkers" nastao u suradnji s brojnim gostima iz Europe
Prvi dan proljeća donosi treće izdanje Adise Zvekić aka Diamusk koji se danas objavljuje pod imenom "Sleepwalkers". "Sleepwalkers" uspješno se naslanja na njena prethodna izdanja “Wadada” i “Freedom” i donosi sada već prepoznatljiv Adisin zvuk.

Iako se na trećem albumu vrlo lako moglo zapeti u kreativnu monotoniju, Adisa i njen suprug Aldin uspješno su izbjeli ovu zamku time što su ugostili glazbena imena koja su obojali album novom bojom zvuka koji se uklopio u Diamusk izričaj. “Sleepwalkers” je sažet u deset nepretencioznih skladbi, a noseći singl “Lost and Found” obogatio je turski svirač električnog saza s prebivalištem u Njemačkoj, Elektro Hafiz. Iako se inače saz i šargija nepravedno poistovjećuju, ovdje se može povući zvukovna paralela s kojim su Adisa i Aldin uspjeli odati počat sredini iz koje potječu. “Big Wild River” obogatio je norveški virtuoz na trubi Nils Petter Molvær, poznat po spajanju jazza i elektronike kojem ovo nije prvo sudjelovanje u dub/reggae vodama, a njegove dionice su sanjive i prepoznatljive. Naslovnu “Sleepwalker” nosi harmonika Kenana Glavinića koja se izvrsno nadovezuje na sanjivost Nils Petter Molværa u prethodnoj “Big Wild River”. Adisinu snažnu energiju u “Synergy” prati bosanska violinistica Adela Pervan koja zaokružuje snagu albuma u cjelinu. A u ovu avanturu mjesečarenja uvodi vas makedonski saksofonist Kiril Kuzmanov u “Reggae Duba”.

Adisa Zvekić je još od doba Dubioze Kolektiv imala što za reći, a u projektu Diamusk i dalje uspješno verbalizira problematiku prihvaćanja sebstva, a ne uzaludnog rušenja sistema. Sistem je tu da se nadograđuje kroz osobni rast, a Diamusk uspješno pronalazi recepturu za to.
Tekst:  

Video sadržaj