logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

nike

Događanja
Recenzije
Island/UMC
Island/UMC 2015.
13. Svibanj 2015

Steel Pulse - "Handsworth Revolution" Delux Edition

Kad je revolucija još nešto značila. 
Ili je to bila čista hrabrost ili puka naivnost, ovaj debi album britanskih Steel Pulse. Nasuprot struji koja je dominirala koncem sedamdesetih u Britaniji, ali općenito i na Jamajci u to vrijeme, "Handsworth Revolution" je imao sasvim malo podudarnih točaka s onim što je se nudilo na meniju. Počevši od aranžmana, koji su bili, čak i za reggae standarde, ogoljeni i minimalistički aranžirani, pa do tematike albuma. Nije se tu moglo naći niti uobičajene zanesene Rasta kontemplacije, nikakvih lovers balada, ili pak dub elemenata - svega onoga čemu je reggae zahvaljivao svoju popularnost. Bio je to više album koji je inkorporirao punk kulturu na originalni jamajkanski način. Pa čak je i samo spominjanje riječi "revolution" tadašnjoj vrlo autoritarnoj britanskoj vladi bila otvorena provokacija.

Bio je to jedinstveni trenutak u vremenu, kada su ova dva muzička žanra na jedan kratki ali iznimno plodni period ušli u prirodnu vezu. Ravnajući se po maksimi: neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj; to je bio Babilon u Rasta žargonu, a za punkere vladajući establišment. Kultni DJ i muzičar Don Letts je upravo u to vrijeme s Johnny Rotten iz Sex Pistols bio u posjeti rodnoj Jamajci, dok je Bobu Marleyu za vrijeme njegovog boravka u Britaniji dilao travu u pankerskoj odjeći, što ovaj na prvu nikako nije mogao razumjeti, sve dok nije shvatio koliko tu oni imaju zajedničkog. Mikey Dread je istovremeno naveliko surađivao s The Clash, što je se čulo na njihovom 1980. izašlom albumu "Sandinista".

Sve u svemu, bilo je to burno vrijeme, u kome su se pojavili ovi dečki iz birminghamskog kvarta Handsworth. Revolucija je bila ta magična riječ zadnjih godina sedamdesetih, a razna previranja na gotovo dnevnom planu, kako u društvenom, tako i muzičkom smislu. Iz toga kulturološkog humusa se pojavljuju Steel Pulse s prvim singlom "Ku Klux Klan", koji će se kasnije naći na ovom albumu. Bila je to snažna anti-rasistička himna, koja je već tada sažimala sve najbitnije elemente albuma "Handsworth Revolution": snažna poliritmija, praćena tromim bas linijama i suptilnom jazzy gitarom. Prevladavajuću, zapaljivu društvenu kritiku albuma prekidaju samo u "Macka Splaff", koju su posvetili travi, te pomalo plesnoj "Sound Check".

Vokal karizmatičnog Davida Hindsa, gitariste i jednog od osnivača benda, je zvučao neuhvatljivo poput prosvjednika koji bježi od policijskih palica, ali također i vrlo melodično i upečatljivo. Poveznicu s punk pokretom on je demonstrirao i slikovito, noseći svoje dreadlockse podignuto kao irokezu. Steel Pulse su bili novi, energični i svježi, što je zamijetio i Bob Marley, koji ih vodi sa sobom na turneju. Nakon izlaska albuma, izdvojena su još dva singla: "Prodigal Son" i "Prediction". Svi oni postaju instantni hitovi, a "Handsworth Revolution" se samo deset dana nakon izlaska uspinje na deveto mjesto britanske ljestvice albuma. Svega osam pjesama, koliko je se nalazilo na izdanju, i nije nešto puno, ali su sve one ušle u kanon ne samo Steel Pulsea, koji će kasnije objaviti još dvanaest što studijskih što live albuma, već i reggaea općenito.

Nakon nekih trideset i sedam godina od izlaska "Handsworth Revolution", i četrdeset godina od formiranja benda, na ovom reizdanju se uz osam originalnih pjesama, nalazi čak dvadeset i dva bonus traka. Među kojima razne dub verzije, mnoge po prvi put objavljene, raritetni 7'' i 12'' miksevi, te uživo verzije snimljene kod John Peela na BBC-u. Ujedno s ovim duplim izdanjem, Steel Pulse namiruju dug dub fanovima, budući da nikad nisu objavili niti jedan dub album. Ovime Steel Pulse zatvaraju i jedno, ono početno poglavlje svoje karijere. Kasnije će se njihov stil mijenjati, aranžmani postati više filigrani i dotjerani. Imati će dosta uspjeha s narednim albumima, a s "Babylon The Bandit" iz 1986. će dobiti i Grammyja. No debitantski "Handsworth Revolution" je postao u međuvremenu kultno izdanje, upravo radi svoje beskompromisnosti u muzičkom i tematskom pogledu. I kao jedan od najoriginalnijih albuma u povijesti reggaea.

Tekst:  

Video sadržaj