logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Izvještaji
28. Rujan 2017

Outlookovih 10

Izvještaj s Outlook festivala

Dugo je prošlo od festivala, a postfestivalska depra polako jenjava. No, ono što ne jenjava su uspomene na odlične nastupe, nova prijateljstva i savršena ozvučanja. Nažalost, ne jenjava ni sjećanje koliko su vremenske neprilike kvarile atmosferu. Sigurnost posjetitelja je uvijek morala biti i bit će na prvom mjestu. Međutim, kad se jednom atmosfera zagrije, a zatim tako naglo splasne zahvaljujući grmljavini i pljuskovima, efekt razočaranja ostaje. Pogotovo kad se zna kakvim su imenima nastupi skraćeni ili potpuno otkazani. Goldie, Dub Dynasty, David Rodigan i Charlie P samo su neka od njih.

No, kada nije bilo prekida, vesela su lica uživala u vrhunskim nastupima ostalih zvijezda. Macka B je tako, uz pratnju svog Roots Ragga Banda još jednom pokazao kakav je majstor u zabavljanju publike uz svoje društveno angažirane i poučne tekstove, a predstavio je i svoje internet serijale „Medical Monday“ i „Wha Me Eat Wednesday“gdje promovira vegansku i zdravu prehranu. Congo Natty je u pratnji sina Congo Dubza te prijatelja Nanci & Pheobe, Lady Chann i General Levya još jednom pokazao zašto je već dugi niz godina vladar junglea. Iako definitivno postoje tvrđi junglisti od njega, njegovi nastupi jednostavno ostaju dugo, dugo u pamćenju. Sada je ponešto i izmjenio set listu u odnosu na one uobičajene te je samim time i nastup bio upečatljiviji. Mad Professor je ponovno demonstrirao svoju moć bacanja publike u trans tokom nastupa, a Mungo's Hi Fi su tu istu publiku kasnije razbudili, ne bi li nas Loefah razbacao fantastičnim jungle setom. Koliki je Loefah majstor, vidjelo se i dan kasnije kada je na Clearingu odradio jednako moćan dubstep set, a nakon kojega je usljedila dobitna kombinacija modernog d'n'b-a i old school jungle himni veterana Shy FX-a.

Za kraj nam je preostala kombinacija junglea i duba. Na jednoj strani Iration Steppas i Digitron kao starosjedioci festivala i jedni od onih čiji nastupi vam nikada neće dosaditi, a sa druge strane velikani nove škole junglea Benny Page, Marcus Visionary i Kenny Ken kao predstavnik nešto starije škole istog žanra. No prije nego su nas ova dva fantastična tima počela neprestano tjerati da mjenjamo pozornice kako bi uspjeli sve to doživiti, nastupio je Michael Prophet uz pratnju Vibronicsa. Kako to obično biva, stari je lisac jednostavno oduševio. Inače vrhunske skladbe otpjevao je svojim nevjerojatnim vokalom koji jednostavno ostavlja bez daha. Neopisivo je kako dobro zvučao. Njegov je nastup meni, a vjerujem i mnogim ostalim posjetiteljima Outlooka ostao zapamćen kao najupečatljivija izvedba festivala.

Outlook je svoju veliku obljetnicu proslavio u velikom stilu, unatoč silnim neprilikama s vremenom. Opet je vrhunski line up ostavio mnoštvo uspomena na vanserijske nastupe raznoraznih izvođača. Opet je zvukom nadmašio bilo kakvu konkurenciju. Publika je kao i svake godine zadovoljna unatoč mokroj odjeći i ponekom uništenom nastupu. Sljedeće godine ulazi u novo desetljeće i poželjet ćemo da mu bude jednako uspješno kao i ovih prvih deset.

Foto: Polona Kumelj

 

Tekst:  

Recenzije

Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća
Dhoko Orchestra - "Parables of Dhoko" - pred nama je nešto veličanstveno
Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života