logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Izvještaji
28. Listopad 2017

Generacijski susret u Močvari

Youngblood Brass Band oduševili u Močvari

Močvara je u utorak navečer bila premala za Youngblood Brass Band. Zagrebačka publika počastila je bend sa svojom mnogobrojnošću, a na obostrano zadovoljstvo koncert je ispunio sva očekivanja. Youngblood Brass Band u nekim manjim koncertno aktivnim vremenima za Zagreb, žarili su i palili plesne podije klubova poput SKUC-a i KSET-a. Iako je prošlo desetak godina od našeg zadnjeg susreta, zagrebačka publika ih ipak nije zaboravila. U Močvari je uprizoren susret sada već odrasle generacije koja je početkom dvijetisućitih živjela bezbrižnije studentske dane. Danas je Zagreb puno bogatiji koncertnom ponudom, ali se ipak nastup Youngblood Brass Banda nije propuštao, a u prilog tome ide da su ljudi čak iz susjednih država potegnuli na koncert iako je utorak.

U točno zakazan 21.30 sat, punokrvni brass bend penje se na pozornicu Močvare i u startu „šamaraju“ publiku. Obzirom da je bend na turneji na kojoj promoviraju vlastitu kompilaciju “20 Years Young”, nismo dobili novi materijal već su svojom impresivnom pojavom puhačkih instrumenata dozvolili publici prisjećanje mlađih dana i puštanje mozga na pašu. Unatoč velikom broju obrada koje su izvrsno zvučale u njihovim aranžmanima (“Don't Speak“ od No Doubta, „Mad World“ Tears Of Fearsa, i apsolutno dobro prihvaćenu „Ain't Nobody“ od Chake Khan), ipak je naglasak stavljen na autorski materijal jer je primjerice „New Blood“ pri sredini koncerta ipak bio pun pogodak. David Henzie-Skogen često je iskakao s bubnjeva na mikrofon što je nekad ubacilo na dancehall momente, a pritom nam je pokazao tko su bili jedni od uzora zagrebačkim Antenatima na početku novog tisućljeća. Ono što je fascinirajuće kod ovog sastava što je svaka dionica pojedinačnog puhačkog instrumenta bila naglašena. Svaki puhački instrument, bio to truba, tuba ili saksofon, ima točnu funkciju u sastavu i pritom ima određenu dominaciju u određenom trenutku. Iako je u nakrcanoj Močvari bilo teško pronaći svoje mjesto pod suncem, kraj koncerta obilježio je opći raspašoj u publici što je obuzelo i sam sastav koji je nam je priuštio čitav niz biseva. Bend je sentimentalno vezan za Zagreb i sigurna sam da se druženje nakon uspješne izvedbe nastavilo još dugo u noć.

Nakon što smo položili zagrebački ispit, uvjerena sam da ćemo Youngblood Brass Band imati prilike gledati na mnogobrojim ljetnim festivalima. I nitko neće imati ništa protiv toga.

Foto: Marko Plečko (Balkanrock)

Tekst:  

Moglo bi te zanimati

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice