logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Izvještaji
16. Rujan 2017

Outlook Orchestra oduševila Arenu

Otvaranje desetog Outlook festivala 

Od kada je krajem prošle zime naajavljen program otvaranja Outlook festivala u pulskoj Areni, isti je izazivao znatiželju i oduševljenje kod gotovo svih ljubitelja glazbe kakvu Outlook predstavlja. Centralni nastup otvaranja jubilarnog desetog izdanja Outlook festivala našla se Outlook Orchestra

Skup sjajnih instrumentalista pojačan je vjerojatno najjačom plejadom vokala koja se u glazbenom svijetu koji Outlook predstavlja svih ovih godina može okupiti na jednome mjestu. Legendarni Horace Andy i Dawn Penn predvodili su listu, dok su ih sljedile mnoge legende i aktualne zvijezde poput Congo Nattya, General Levya, Roots Manuve, Pharoe Moncha, Jonathana Scratchleya iz Gentleman's Dub Cluba, Killa P-a drugih. Naravno, ne smijemo zaboraviti da su zadaci live mixinga i dubbinga pripali legendama Mad Professoru i Adrianu Sherwoodu. Nastup je izgledao impresivno i zvučao fantastično, a i impresivna produkcija pomogla je osjećaju da se u prekrasnoj pulskoj Areni događa jedan od mnogih povijesnih nastupa. Arena je, kao najatraktivnija pozornica Lijepe Naše poslužila kao sjajna kulisa događaja koji je ispisao povijest svjetske bass glazbe.

Vrhunac ovog koncerta je naravno predstavljala stara garda, Horace Andy i Dawn Penn. Kada su Arenom odjeknuli prvi taktovi "Skylarkinga" čarolija je bila na vrhuncu, a stari majstor Horace Andy svojim je zavidnim vokalom bacio u trans sve okupljene. Nešto kasnije, na samom kraju koncerta, isto je ponovila i Dawn Penn sa svojim svevremenskim klasikom „No, no, no“, a svojom je izvedbom oduševila i Davora Philipsa iz Zagrebačkog kvarteta, koji su posebno za ovu priliku činili dio Outlook Orchestre koji je s nama podjelio svoje dojmove: „Najviše mi se svidjela ova stara garda.Zadnja gospođakoja je pjevala (Dawn Penn op.a.) je bila fenomenalna. Ne mogu vjerovati da ljudi u tim godinama još imaju tako zvonki glas. Mislim, fenomenalno.“ Nešto mlađi izvođač, ali unatoč tome legenda jungle glazbe, Congo Natty, u pratnji Nanci i Pheobe Iron Dread, oduševio je izvedbom nekadašnje neslužbene himne Outlook festivala, „Get Ready“. Naravno, povremeno su se kod pojedinaca događali padovi impresioniranosti nastupom, no to je više ovisilo o osobnim preferencijama i tko se u tom trenutku nalazi na pozornici, nego o kvaliteti izvedbe. S obzirom na količinu glazbenika i žanrova koji su tu izmješani, ništa čudno.

Kada sam nakon koncerta, u prateći oduševljenog Vedrana Menigu ušao u backstage, u potrazi za izjavama, shvatio sam da nije publika jedina koju je dirnuo ovaj spektakl. Osmjesi na licima i emotivne izmjene dojmova među glazbenicima, organizatorima i ostalima bili su slika onoga što sam zatekao. Svi od reda sretni i oduševljeni doživljenim. Između ostalih i već citirani Davor Philips iz Zagrebačkog kvarteta koji je s nama podjelio svoje dojmove, kako sa samog nastupa, tako i s priprema: „Nas osam smo kao gudačka sekcija došli iz jednog drugog svijeta, potpuno različitog. Mislim, radili smo ovakve stvari i prije ali ovakvu produkciju još nismo doživjeli. Odličan dirigent, odličan orkestar, kompletna tehnika je složena savršeno, u ovom ambijentu odličnom, publika prezadovoljna, stvarno vrhunska produkcija i nismo očekivali nešto na ovako visokom nivou. Tako da smo stvarno prezadovoljni. U odnosu na ono čime se mi bavimo, klasičnom glazbom, ovo nama nije toliko tehnički zahjevno kao naša profesija kojom se bavimo svaki dan. Dakle, s te strane to je nama puno lakše,  ali to je potpuno drugi tip glazbe. Odnosno, vidi se da je to puno žanrova, puno stilova. Sve je to smiksano, komplicirani su aranžmani. S te strane nam je neobično jer je to potpuno drugi stil od onoga što mi svaki dan radimo. Dakle, ovdje se više ide na nekakvu energiju, na snagu, a mi se više u našem poslu bavimo nekim finim detaljima. Tako da je ovo nešto potpuno drugo. Zanimljivo nam je i to probat.“

Prije Outlook Orchestre, okupljene u Areni zagrijavao je DJ Shadow, dok je nakon povijesnog koncerta nastupila legenda grimea Dizzee Rascal. Iako je meni osobno njegov nastup bio dosadnjikav, pa sam ga i napustio prije vremena, vjerujem, a to se vidjelo i u publici, da je ovo bila prava poslastica za ljubitelje grimea.

Foto: Marko Obradović

Tekst:  

Recenzije

Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća
Dhoko Orchestra - "Parables of Dhoko" - pred nama je nešto veličanstveno
Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života