logo-t

  • Sprema se treće izdanje Zion Boška Festivala

    Sprema se treće izdanje Zion Boška Festivala

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

  • Paolo Baldini DubFiles, Vibronics feat. Vanya O & Danniella Dee i Wicked Dub Division dolaze na Sea Sound Festival

    Paolo Baldini DubFiles, Vibronics feat. Vanya O & Danniella Dee i Wicked Dub Division dolaze na Sea Sound Festival

  • Proširena zvučna slika One Dreada

    Proširena zvučna slika One Dreada

  • Mo’Kalamity -

    Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica

  • Lee

    Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća

nike

Događanja
Intervjui
11. Rujan 2019

Nikolai Jones (King Prawn): "Ako nikada ne izazovete sebe ili bilo koga drugoga, tada stagnirate"

Uoči koncerta u Vintage Industrial Baru razgovarali smo s bubnjarom i vođom grupe King Prawn.
Reggae hr: Formirani ste kao grupa početkom devedesetih, kako je tada izgledala britanska ska punk scena?
Nikolai Jones (King Prawn): Da budem iskren, nemam pojma. U Velikoj Britaniji u to su vrijeme svirka i ples bili najbitnija stvar. Radio sam na toj sceni, tako da je to za mene ono što se događalo. Scena uživo se tada zaista mučila. Ljudi su bili opsjednuti glazbenim oznakama i scenama, ali stvarnost je da kao glazbenik, posebno u gradu poput Londona, okruženi ste ogromnom raznolikošću glazbenika i djela te dijelite pozornice sa svim vrstama različitih stilova. Ako ikad započnete privlačiti publiku, tada počinje golubarstvo i ta raznolikost pomalo blijedi. Provodili smo puno vremena svirajući i družeći se u Splash Clubu u Kings Crossu. Tamo je uvijek bila košnica aktivnosti i zajamčeno vam je da vidite bendove koji su nešto radili, ali nije bilo scene na koju bismo se spotaknuli. Uvijek smo se osjećali autsajderima.

Reggae hr: Što je bila glavna misao vodilja u vašim politički angažiranim tekstovima?
Nikolai Jones (King Prawn): Angažirajte se, zagrlite, prosvijetlite.

Reggae hr: Redovno su vas uspoređivali s Rage Against the Machine. Da li vam to smetalo ili vam je to bila pohvala?
Nikolai Jones (King Prawn): Svi smo voljeli taj prvi album, isprali smo ga koliko i bilo tko drugi. Oni su sjajan bend i zvuče ljudi, ali za mene je sve to postalo previše jednodimenzionalno. Uzeli smo neke elemente sigurno, ali postoji mnogo više od onoga što radimo nego samo tihi / glasni suzdržani bijes / neograničeni bijes. To je veliki široki svijet lijepih emocija, pa zašto se zaglaviti?

Reggae hr: Kako ste se odlučili na kombinaciju punka, hardcorea, metala, ska, duba, reggaea, i hip hopa?
Nikolai Jones (King Prawn): Opet to nikad nije bila svjesna odluka. Mi samo pišemo i sviramo glazbu. Ne poštujemo glazbene granice, samo plovimo kroz njih dajući prst svim čuvarima glazbenih zaštitnika.

Reggae hr: Godine 2007. Al Rumjen prelazi u Asian Dub Fundation. Kako ste prihvatili njegov prijelaz u sastav sličnih glazbenih korijena?
Nikolai Jones (King Prawn): Predobar je da ne pjeva, pa ako više nije King Prawn, gubitak je ako on ne stvara glazbu ili nema publiku.

Reggae hr: Trebalo je više od 15 godina za aktualni album "The Fabulous New Sounds of...". Kako ste zadovoljni reakcijama?
Nikolai Jones (King Prawn): Prošlo je dosta vremena između izdanja, ali bili smo na odmoru deset godina, pa nam je zapravo trebalo samo pet godina! Postoji klimanje prošlosti i drhtavi mig budućnosti. Nadam se da će se prirodno svidjeti ljudima, ali ako im se ne svidi, to je izvan naše kontrole

Reggae hr: Koliko reakcija publike i kritike ima utjecaja na vaš rad?
Nikolai Jones (King Prawn): Ponovo se bojim da jednostavno ne možete tako razmišljati ili raditi. Ako sve što želite učiniti ugodite postojećoj publici, zalijepite jukebox u kut. Naravno da ne želimo razočarati, ali prvenstveno morate biti vjerni sebi i umijeću koje stvarate. Ako nikada ne izazovete sebe ili bilo koga drugoga, tada stagnirate.

Reggae hr: U Zagrebu možemo očekivati predstavljanje novog materijala 13.9. Hoće li publika imati priliku uživati singalongu uz stare hitove?
Nikolai Jones (King Prawn): Naravno! U katalogu Prawn nalazi se sjajan presjek. Odabrali smo pjesme koje volimo, a to će se pokazati kada ćemo razvaliti klub.
Tekst:  

Recenzije

Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života
Tribal Seeds - “Ancient Blood“ – drevna krv teče našim venama
Bob Marley: One Love - glorifikacija ikone
Soom T - "The Louder The Better" - pozitivna slika boljeg, mudrijeg i ljepšeg svijeta