logo-t

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Ganja
19. Travanj 2023

Povijest broja 420

Priča o Waldosima
Neki brojevi su se profilirali u čitavom svijetu sa svojim posebnim značenjem. Dok broj 13 svima utjerava strah u kosti, broj 420 poziva na veselje. 420 (4:20 ili 4/20) se prigodno obilježava svake godine 20. travnja i predstavlja urbanu priču o društvu koje konzumira svetu biljku, ili da budemo precizniji puši marihuanu.

Povijest broja 420
Legenda kaže da je 1971. godine, u gradu San Rafaelu u Kaliforniji živjela je grupa frendova koji su se nazivali Waldosima. Brat jednog od članova grupe bio je zaposlenik obalne straže koji je posadio biljku nedaleko od baze gdje je bio smješten.

Od straha da ga netko ne uhvati, nije sam želio odlaziti do biljke pa je nacrtao mapu gdje je odokativnom metodom označio mjesto biljke. Tu mapu je dao svom bratu, a ideja je bila da mu brat, zajedno s Waldosima, pronađe i popuši biljku prije nego ona propadne.

Mjesto na kojem su se Waldosi nalazili prije nego bi krenuli u potragu bilo je pored kipa Louisa Pasteura, a svakog dana nalazili su se točno u 16 i 20 sati, tj. 4:20 PM kako to računaju u SAD-u. Kada bi se sreli na hodniku škole dovikivali bi si “Louis 4-20” što je bilo kod za vrijeme i mjesto gdje se nalaze prije potrage za biljkom. Svoje višetjedne avanture nazivali su Waldo Safari. Epilog ove priče je da tu biljku kanabisa nikada nisu pronašli, ali su na toj potrazi, napušeni, stvorili tisuće zabavnih sjećanja i anegdota. Ako ih se sjećaju. 

Širenje ove 420 priče po svijetu zahvaliti mogu Philu Leshu, basistu grupe Grateful Dead koji je bio prijatelj jednog od Waldosa. Grateful Dead je počeo koristiti taj broj svaki put kad bi ekipa iz benda pušila marihuanu, a vrlo brzo broj su preuzeli i proširili i njihovi fanovi.

O tome, kao i Waldosima, pisao je godinama kasnije i novinar Mike Edison za High Times koji smatra da je upravo to idealno vrijeme za zapaliti travu. Ova priča i ideja brzo se proširila po SAD-u pa i cijelom svijetu, a ubrzo je 20. travnja postao interni ‘blagdan’ za sve one koji konzumiraju ovo "zabranjeno voće". 

20. travnja kao dan tihog protesta
Posljednjih godina, taj datum je poprimio i politički aspekt jer se koristio kao dan kada svi zahtijevaju legalizaciju marihuane. Zbog zanimljive legende 20. travnja je diljem svijeta postao svojevrsni praznik. Na taj dan organiziraju se protesti, festivali i okupljanja diljem cijelog svijeta, a posebice u državama koje imaju stroge zakone o konzumiranju kanabisa. Oni koji ne sudjeluju u protestima, često na taj dan slave poskrivećki pušenjem marihuane u vlastitom domu.

Zablude o 420
Priča o nastanku broja 420 dostupna je već odavno, no postoje mnoge dezinformacije o tome na koji način je on povezan s marihuanom. Jedna od njih je i ta da se u marihuani nalazi 420 različitih spojeva, kao i ona da je 420 policijski kod ili rođendan Boba Marleya.

Rođendan Bobu Marleyu mu je 6. veljače, a spojeva navodno ima oko 315. Također, iako su američki policajci u početku koristili 420 kao kod za slučajeve ljudi koji pljugaju, sam naziv nije potekao od toga.

Konzumacija trave se ne mora svoditi isključivo na pušenje stoga slobodno posvetite ovaj 20.4. uporabi svetog drača u bilo kojem obliku. Za početak pustite 420 playlistu i uživajte u brojnim reggae hitovima koje je inspirirala sveta biljka kanabisa.
Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice