logo-t

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Vijesti
15. Siječanj 2018

Tribute to Bob Marley u Vintage Industrial Baru

Slavlje rođendana
Subota 10.2.2018. | Bob Marley Tribute – birthday party by Brain Holidays + dj program @Vintage Industrial Bar | Koncert 23:30 I Besplatan ulaz do 22:00 I Karte: 10 kn (za studente) / 20 kn

Kolektiv Brain Holidays već 18. godinu zaredom slavi rođendan Boba Marleyja. Iznimka neće biti ni ova godina kada će nam u svojoj interpretaciji predstaviti pjesme te reggae legende. Zagrebački reggae bend osnovan 2000. godine. Imaju tri hvaljena studijska albuma „Stereo Roots“, „Save Peace Babylon Delete“ i „System Error“, a četvrto izdanje je u fazi pripreme. Njihovi najnoviji singlovi „U oblacima“ i „#proljeće“ uzurpirali su radijski eter, a s trećim singlom „Loše vijesti“ završavaju uspješnu 2017. godinu.

Teme koje se isprepleću kroz pjesme Brain Holidaysa variraju od ljubavnih, pa sve do aktualnih ekonomskih problema, ali uz glazbu koja se temelji na pozitivnosti svakodnevice. Pozitivne vibracije, kao nezaobilazna odrednica reggae glazbe, svojevrstan su lajtmotiv benda koji i u dobrim i lošim vremenima širi vedrinu te otvara ruke prema svim ljudima dobre volje. Toplinu karipskih ritmova Jamajke, Brain Holidays najbolje predstavlja na nastupima uživo gdje čarolija deveteročlanog sastava dolazi do potpunog izražaja.

Bob Marley
Robert Nesta Marley (St. Ann, Jamajka, 6. veljače 1945. - Miami, SAD, 11. svibnja 1981.), jamajčanski reggae i ska pjevač i tekstopisac, glazbena i kulturna ikona Jamajke. Uvjereni rastafarijanac koji je ostavio veliki utjecaj na reggae glazbu svojom duhovnošću. Jedini je reggae glazbenik koji je postigao status svjetske superzvijezde. Njegov otac Norman Marley bio je bijeli engleski vojnik iz Liverpoola. Odrastao je u sirotinjskom dijelu Kingstona na Jamajci, gdje je otkrio glazbu crne Amerike zahvaljujući američkim radijskim postajama. Nasljeđe ropstva i svijest o afričkoj domovini uvijek se osjećala u njegovoj glazbi, čak i kad je osvojio slušateljstvo Zapada. Godine 1963. je formirana originalna postava The Wailersa, koju čine Bob Marley, Bunny Livingstone i Peter Tosh. Njihova je prva pjesma (Simmer Down) ujedno i postala hit na Jamajci.
Godine 1966. Haile Sellasie je posjetio Jamajku i tad Bob i ostatak Wailersa prihvaćaju rastafarijansku vjeru. Svojom glazbom nastoje rasprostraniti poruku ljubavi i mira, u rodnoj zemlji Bob postaje prorok, a njegov utjecaj seže i do politike.

Kad je u svibnju 1981. godine, Marley umro od raka na nožnom palcu (ozljeda prilikom igranja nogometa), svijet je izgubio zagovornika siromašnih i obespravljenih, kao i jednog od najboljih skladatelja njegove generacije. Bio je prva megazvijezda iz trećeg svijeta i učinio je mnogo na oživljavanju oslabljene političke svijesti mladih ljudi, a u nasljeđe je ostavio pjesme koje i danas nadahnjuju glazbenike širom svijeta. Bio je rastafarijanac, jedan od najvećih zagovornika pan-afrikanizma, i pjevao je o dokidanju represije.
Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice