logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
Vijesti
31. Ožujak 2015

Inner Circle i Nucleus Roots na Seasplash festivalu

Ovogodišnje izdanje 13. izdanja Seasplasha ugostiti će mnoga eminentna imena sa svjetske i regionalne reggae/bass scene!

Ovaj najdugovječniji festival koji se odvija na jedinstvenoj i magičnoj lokaciji štinjanske tvrđave Punta Christo pored Pule održat će se tijekom tradicionalnog trećeg vikenda u srpnju (16.-19.7.2015.).

Inner Circle
Inner Circle, porijeklom s Jamajke, jedna je od najcjenjenijih reggae grupa na svijetu i to s nizom uspješnih projekata koji započinju još sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. S dva osvojena Grammyja i unikatnim zvukom koji stapa specifičan jamajkanski ritam s izuzetno energičnom izvedbom ovaj bend uspio je nadići tradicionalne reggae okvire i privući masovno zanimanje slušateljstva diljem svijeta. Nastupajući na najvećim svjetskim festivalima na kojima su dijelili pozornicu s ikonama pop glazbe kao što su Elton John, Bob Marley, Van Morrison, Carlos Santana i mnogim, mnogim drugima, ovaj kvintet ima zaleđe od nekoliko desetljeća trijumfa unutar glazbene industrije. A od mnogobrojnih uspješnica iz njihove impozantne dugogodišnje karijere gotovo svatko od nas će se nasmiješiti i zaljuljati pri spomenu onih najvećih poput "Bad Boys", "Mary Mary" i naravno "Sweat (A La La La La Long)". Inner Circle spadaju među pionirske reggae bendove koji i dan-danas imaju ugled i čast među kolegama i fanovima.
www.badboysofreggae.com
www.facebook.com/InnerCircleFanpage

Nucleus Roots (UK)
Izuzetno zaslužni za pokretanje te s velikim doprinosom u očuvanju roots kulture na mančesterskoj reggae sceni, Nucleus Roots sviraju, snimaju i izdaju vrhunsku roots glazbu posljednjih osamnaest godina. Grupu je na pepelu legendarnog punky-reggae benda Community Charge osnovao svestrani glazbenik Paul Lush, a veliku podršku i hvalospjeve primili su od brojnih kolega od kojih se izdvajaju sound systemi poput Aba-Shant-I & Iration Steppers te Jah Shaka. Od suradnji koje su do sada napravili svakako treba spomenuti one sa svjetski priznatim reggae izvođačima kao što su Mykal Rose i Twinkle Brothers.
www.facebook.com/nucleus.roots
http://nucleusroots.bandcamp.com

Jah Free (UK)
Već preko tri desetljeća, glazba koju nam donosi Jah Free je puna masnih basseva, uzbudljiva i neuhvatljiva! Jasnog pogleda, usmjerenog prema Babilonu, on pruža ljubav i potiče aktivne vibracije na žarištima međuljudske solidarnosti: od skvotova i klubova, preko protestnih marševa do transcendentnih svečanosti festivala. Zanimljiva je i nepregledna lista njegovih glazbenih suboraca, s kojima je stvorio neke od najiskrenijih roots i dub mantri današnjice: Mad Professor, Zion Train, Vibronics, Iration Steppas, Bush Chemists, Devon Russell, Wayne Mcarthur... Uz britanske legende, s te liste izdvajamo i Dandelion Sound, Br Stylers, King Shiloh, Kibish Tribe, ali i naše adute Radikal Dub Kolektiv! Već dugo s nama na Seasplash festivalu, ovaj neumorni istraživač zvuka uvijek donosi i pregršt svježeg materijala, što plesači cijene i duhom i tijelom. Moćna poruka, koja se pojačava dijeljenjem vibracija publike, danas je relevantnija nego ikad prije!
www.facebook.com/pages/Jah-Free/236684513082502

Elemental (Hr)
Elemental je bend čija se glazbena baza nalazi u rap glazbi, no teško bi ga bilo svesti samo na jedan glazbeni žanr. U njihovoj šarolikoj glazbenoj viziji mogu se naći tragovi različitih žanrova što njihov izričaj čini jedinstvenim i originalnim. Specifičnost ovog benda su britki tekstovi i zanimljive instrumentalne podloge koji zajedno čine autentičan zvuk Elementala. Elemental nikad nije bio bend koji je svoju glazbu smatrao proizvodom, nego umjetničkim izričajem, a njihov iskren i nepatvoren stav prepoznaje publika u cijeloj regiji. Tijekom godina Elemental je nastupio u brojim gradovima Hrvatske, ali i Slovenije, BiH, Srbije i Makedonije. Iako postoji od 1998., bend koji su u početku sačinjavali tri MC-ja danas broji sedam članova. Glazbu, stihove i aranžmane stvaraju sami i tijekom godina su se dokazali kao vrsni glazbeni autori i izvođači. Osim što su vrsni studijski muzičari, Elemental se tijekom godina dokazao kao i jedan od ponajboljih koncertnih bendova. Prioritet ovog benda je blizak odnos s publikom kroz koncertne nastupe. Elemental je jedan od rijetkih bendova koji sa svojim slušateljima svakodnevno komunicira putem svoje internetske i Facebook stranice.
www.elemental.hr
www.facebook.com/elemental.hr

Hornsman Coyote & Soulcraft (Srb)
Nemanja Kojić, poznatiji pod umjetničkim imenom Hornsman Coyote, srpski je reggae izvođač, trombonist, pjevač i frontmen reggae-metal grupe Eyesburn. Nakon uspješnih godina s Eyesburnom i nastupa diljem svijeta, započinje solo karijeru kao trombonist i pjevač na međunarodnoj reggae sceni i surađuje s mnogim poznatim producentima i glazbenicima. Album Lee Scratch Perryja „Back On The Controls“, na kojem je snimio puhačke dionice, nominiran je za ovogodišnji Grammy. S grupom Soulcraft nastupa od 2013., a kako su svi članovi prekaljeni reggae glazbenici, uzbudljiv koncert je garantiran!
www.facebook.com/HornsmanCoyote
www.discogs.com/artist/984578-Hornsman-Coyote
www.youtube.com/channel/UCpEmxBXlYVl1pOSyk32B3GA/playlists

Superhiks (Mk)
Jedan od poznaijih makedonskih bendova dobio je ime po fiktivnom anti­Robin Hood liku iz talijanskog stripa Alan Ford. Svojim ska ­ punk ritmovima upotpunjenim utjecajima reggaea, latina i balkanskog folka više od 20 godina uveseljava publiku diljem Hrvatske i okolnih zemalja, ali i Europe. Šesteročlani bend dijelio je pozornice s najpoznatijim svjetskim izvođačima, među kojima su i Manu Chao And Radio Bemba, Fun Lovin Criminals, Fishbone, Tito i Tarantula, Henry Rollins, Rico Rodriguez i mnogi drugi, u rodnoj su Makedoniji nekoliko puta bili proglašeni za najbolji bend.
https://www.facebook.com/pages/Superhiks/94860239997

The Natural Dub Cluster (It)
Atraktivni nastupi, koje obilježava sinergija futurističkog dub zvuka s inovativnim vizualnim kompozicijama, zaštitni su znak The Natural Dub Cluster. Čvrsta uigranost je rezultat napredne vizije trojice braće osnivača i predanog rada sa suradnicima. Stvari s albuma "Neg­entropy" i "In Deep" redovito ulaze u brojne mikseve uz izvanredan feedback sa scene. Uz intenzivnu live aktivnost, traženo su ime, a ovog će im ljeta izvrsna inspiracija biti publika na Seasplash festivalu!
www.thenaturaldubcluster.com/
www.facebook.com/pages/The­Natural­Dub­Cluster/113598198660984

TLR (Nl)
Od prvih avantura u vinilu prije tridesetak godina, DJ TLR bira živopisne vruće i osvježavajuće hladne sastojke za svoj jedinstveni groove. Rani su dani haaške acid scene obilježeni radosnim skvoterskim duhom prkosa i prijezira spram normi, kojim on tvrdoglavo zrači i danas. Imena poput Legowelt, Alexander Robotnick, Rude 66, D'Marc Cantu itd., lansirana su u sam vrh klupskog undergrounda zahvaljujući njegovoj predanosti i radu na sceni. Osnivač je svjetski cijenjenih etiketa Crème Organization, R­Zone i Crème Jak, ali i traženi stručnjak za usijavanje atmosfere na podiju. Zvuk gradi kombinirajući electro/techno, acid/jakbeat, hip­hop i jungle, a čuven je po visokozapaljivim setovima za publiku koja pleše preko svih granica!
https://www.facebook.com/cremeorganization
http://www.globaldarkness.com/djtlr/

Seven (UK)
Porijeklom iz Londona, Seven je autor tražen podjednako zbog svojih produkcijskih radova, kao i zbog umiječa profiliranog DJ tehniciranja. Razvija i njeguje karakteristican zvuk, konstantno otkrivajući nove dimenzije, osvajajući sve vise poklonika koji prate njegov rad u globalnom okruzenju. Nastupi su mu popračeni mixevima u kojima uz prezentaciju vještine predstavlja kako vlastite, tako i ekskluzivne stvari drugih producenata. Kad je dubstep prestao biti glavni stil, Seven osniva dubstep izdavačku kuću Uprise Audio i nastaljva sa samostalnim radom.
www.facebook.com/SevenDubstep
www.upriseaudio.com/about/

Sassja (BiH)
Na sceni je već nekoliko godina, a idealno vrijeme za njezin prvi album došlo je upravo u proljeće 2015. Izdavanju albuma prethodila su dva uspješna singla, „Clash“ i „Etikete“ s preko 700 000 pogleda. Sassja je tekstopisac i jedna od rijetkih ženskih MC-a u regiji. Nakon što je 2010.godine objavila video spot kućne produkcije za pjesmu “Ostavi da gori”, uslijedili su nastupi na Exit festivalu 2011. godine te festivalu „Reggaeneracija Dunava“, ali i mnogim gradovima Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Album „Taktički praktično“ već je u prvim danima digitalne dostupnosti osvojio brojne slušatelje i zaradio izvrsne recenzije. Dosegao je prvo mjesto slušanosti na regionalnom Deezeru u samo tjedan dana, a dostupan je i na You Tube-u. Sassja zna što radi, zna kuda ide i nema kompromisa kad je riječ o odabiru suradnika i pjesama za njezino prvo studijsko izdanje. U 2014. je odabrala izvrsnu internacionalnu ekipu: to su Billain (BiH), Jah Billah (CRO), Kantriman (SLO), Fokus (SRB), Max Rubadub (CH) i Koolade (CRO). Osim s Mirelom Priselac Remi iz Elementala, singlu „Etikete“, Sassja ima još dva dueta – s Frenkijem, jednim od najpoznatijih regionalnih repera i to u pjesmi „Ragga naš“ koja neodoljivo asocira na dancehall 80-ih godina, a surađivala je i s popularnim crnogorskim dvojcem Who See u pjesmi „Trepere mi živci“. Podršku je dobila i od hrvatske diskografske kuće Menart koja je izdala najjača urbana izdanja u proteklih 15 godina, a prijateljsku i profesionalnu podršku dobiva od poznatog DJ-aDJ Soul (FMJAM).
www.facebook.com/SassjaSassja

ABOP (Hr)
ABOP ili After je bolji od partya kako legenda kaže je osnovan prije pet godina nakon lošeg partija u podrumu neke vikendice. Okupila se ekipa, počela improvizirati s dva bubnja i basom, a atmosfera je bila super - after je bio bolji od partyja. U podrum je tako ušetala i ideja za ime i koncept benda. Posebni po dva bubnjara koji su u prvom planu, ali i po nevjerojatnoj energiji koju prenose na publiku koja definitivno ne ostaje ravnodušna. Dečki obećavaju odličnu audio-vizualnu poslasticu, a svi koji su ih dosad imali priliku slušati znaju o čemu pričamo i uvijek se ponovno raduju svakom njihovom nastupu. Kombiniraju live instrumentalnu svirku i elektronski party, a muzika koju sviraju je žestoka, psihodelična i plesna, ponekad i autoironična. Ovaj projekt sastavljen od redom vrhunskih instrumentalista, članova bendova kao što su Elemental, Pips, Chips & Videoclips, Mayales, Sinestet.
https://www.facebook.com/abop.zg
http://soundcloud.com/a­b­o­p

Digitron soundsystem (Hr)
Digitron sound system - balkan dub defenders, domaći pionir dub zvuka zasnovan 2007. godine od strane članova dva live dub benda (Radikal Dub Kolektiv i Bamwise), vođeni željom stvaranja prvog hrvatskog sound sistema u državi gdje do tada nije postojalo ništa slično. Glazbeni pravac čiji zvuk podsjeća na UK digital dub pod utjecajem različitih glazbenih smjerova, od elektronike do organske glazbe. Dežurni krivci za dobru zabavu hrvatske i europske underground scene koje srećemo na festivalima, u klubovima, autonomnim zonama, itd.
Digitronci vode razne večeri u hrvatskom najvećem i jedinom alternativno-kulturnom centru, bivšem squatu Medika, na mjesečnoj bazi, te dub stageove na raznim festivalima (Modem, Lost Theory, Seasplash itd.). Osim što često nastupaju po raznim europskim festivalima i klubovima (Fusion, Reggae Bus, Hadra, Lusine), Digitronci imaju i svoj label pod nazivom Digitron Records.
www.digitronsoundsystem.net
https://soundcloud.com/digitron-sound-system-vrx

Warrior Charge Soundsystem (I)
Postoji soundsystem koji je posjetiteljima Seasplash Festivala poznat po jarkoj crvenoj boji, a radi se o Warrior Charge iz Udina. Izrasli su 2006. godine iz lokalne DIY scene, šireći pozitivne vibracije i duh suradnje u izgradnji jednog pravednijeg svijeta. Od tad dijele pozornicu s legendama scene (Jah Shaka, Zion Train, Aba Shanti, Channel One, The Disciples, Weeding Dub) i nastupaju na brojnim festivalima, kao što su Zion Station, Festintenda, Heartical Vibes, Dub Gate... Na 13. Seasplashu suprostavit će se treću godinu zaredom s Digitroncima, a uz njih i drugu zaredom sa Seasplash Sound-om na SoundClashu stageu!
http://warriorcharge.noblogs.org/

Sheco (Hr)
Pulski DJ koji se mixanjem bavi od kraja 2010. godine. Član je Seasplash Crewa, te sudjeluje u organizaciji Showcase partyja gdje nastupaju mnogi afirmirani i neafirmirani DJ­i. U njegovim setovima prevladavaju d’n’b i jungle, a uz nastupe na lokalnim partyjima te na festivalima Seasplash, Outlook, Trnfest, bilježi brojne nastupe u Zagrebu, Rijeci, Trstu, Ljubljani...
http://soundcloud.com/sheco_89
www.facebook.com/ShowcasePula

PulaP Reggae Station (Hr)
Počeo je kao projekt za radio emisiju na Radio Puli 2010. god s ciljem promocije reggae i dancehall kulture na ovim prostorima i šire. U tri sezone emitiranja svake tjedan Pulap Reggae Station je dosegnuo do svakog kutka zemaljske kugle i oraspoložio mnoge večeri nedjeljom. Pulap Reggae Station čine bivši članovi King Shango Sounda: Shugman, Brada Selecta i Zj Sinke te Hot Steppa & Fyah Steppa. Od prošle godine Pulap Reggae Station je krenuo i sa svirkama na lokalnim eventima kao što je Fort Punta Christo Closing Party, Catch Me If You Can, Showcase te Seasplash Platforma.
https://soundcloud.com/pulap_station
www.facebook.com/pages/PulaP­Reggae­Station/170362166358310

Haris Pilton (Slo) and Chakka Swraka a.k.a. Brain Cabbage (Hr)
Dva ratna druga, dva borca i dva ljuta korova ... Dve svrake, dve barabe, dve energije... Dve ruke, dve noge, dva oka a mozak na livadi... Dva sata, dve istine, dva festivala... Dve poruke, dve misije, dve zarasle stranputice... I jedan, i drugi katastrofa ali i jedan i drugi prstima šapuću, i jedan i drugi usnama miluju, i jedan i drugi u sebi maze jednu malu, sirotu ljubav... Za muziku i tekst koji će vam nesebično istovariti pod noge, utovariti u srca, kroz uši, oči, nos, direktno u stomak... Poslušajte njihova vruća proročanstva, uhvatite njihov tempo i gledajte duboko iza maske... "Oči su ogledalo duše", kaže napaćeni narod a oni svoje oči i dušu vešto skrivaju iza APOKALIPSE koja nikoga ne štedi i nikoga ne ostavlja ravnodušnim! Tabani su ti koji će biti ravni! Duše će biti okrugle i pune... A to je tek početak jednog šašavog prijateljstva ...

One Woman Army In Dub (Hr)
Njezine selekcije iznenađuju iz nastupa u nastup sa strictly roots'n'culture vibeom. Uvijek dolazi s brdom novih izdanja striktno na vinylu. Raspleše svaki plesni podij, a njena interpretacija roots/dub glazbe pomest će vas s nogu!

Natty Riddim (Srb)
Vjerna rasta eskadrila Republike Srbije koja već dugi niz godina regiju bombardira pozitivnom energijom putem mnogobrojnih nastupa i organizacija, fokusiranih isključivo na promoviranje reggae glazbe i kulture. Njihovi performansi se sastoje od jedinstvenih selekcija s vinila i diskova, uglavnom rootsa i duba, popraćenih freestyle kombinacijom perkusija, melodike i vokala. Kroz svoj rad su ostvarili suradnju s gotovo svim srpskim soundsystemima i DJ­ima, a isto tako i s mnogim artistima širom svijeta, pa u svojoj kolekciji posjeduju veliki broj ekskluzivnih dubplateova.
https://soundcloud.com/natty­riddim
https://soundcloud.com/nattyriddim1

Low Frequency (Hr)
Prečudni trio nastao iz različitih životnih priča, glazbenih korjena i smjerova, nastao u mračnim odajama legendarnog riječkog Kluba Palach, nazad u danu davne 2012. godine. Ponukani nedostatkom glazbene ponude što se tiče glazbe koju vole u gradu na Rječini, odlučili su uzeti stvari u svoje ruke i pokrenuti Dub Session u Palachu. Od tada proširili su područje djelovanje na klubove i  događaje diljem Hrvatske te su nastupali u Mastersu, Attacku, Chakka's i Grey Roomu u AKC Medici, u Harteri, na Arci Fiumani u Rijeci, osječkom Epicu, Zerostrasse u Puli, Metelkova u Ljubljani, festivalima Seasplah, Arboretum, Lost Theory i Bass Matters Dub Campu.

Kula (Hr)
Kula dolazi iz Vukovara, član je DirtyBeatz­a kolektiva iz Zagreba, organizator VuBass festivala u Vukovaru te pokretač EST programa orijentiranog na promoviranje bass glazbe po Slavoniji. 2011. godine izabran na Nucomers Nightu u sklopu Illectricity festivala organiziranog od strane Confusion kolektiva u Zagrebu. Svojom selekcijom te tehnikom zaslužio je nastupe širom Hrvatske kao i uz poznata dnb imena poput Mefjus, June Miller, Jade, Billain, Mindscape, L33... Ove godine pridružuje se DirtyBeatzima te je član Vukovarske udruge kulturnog aktivizma VUKA koja projektima, festivalima, radionicama, koncertima i drugim aktivnostima promovira sve oblike nezavisne kulturne i društvene scene u Vukovaru.
http://soundcloud.com/kula­vubass
www.mixcloud.com/kula­vubass
www.facebook.com/dirtybeatzcrew

Gdje i kako nabaviti ulaznicu potražite na službenoj stranici Seasplash festivala:
www.seasplash-festival.com/hr/festival/tickets


Tekst:  

Recenzije

Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća
Dhoko Orchestra - "Parables of Dhoko" - pred nama je nešto veličanstveno
Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života