logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

nike

Događanja
Recenzije
Conquering Lion Records
Conquering Lion Records 2023.
3. Srpanj 2023

Hempress Sativa - “Charka” - iskreno, prkosno i nepobjedivo

Poziv na slobodu
Čekalo se na novi samostalni potez Hempress Sative dobrih šest godina. Nakon izvrsnog debitantskog albuma "Unconquerebel" iz 2017. godine s kojim je dobila veliku pozornost reggae zajednice, bilo je izazovno objaviti izdanje koje će ga nadmašiti. Ali Kerida Shushana Johnson pokazala je da njeni muzički obiteljski korijeni nisu tu uzalud pa na novom albumu “Charka” još jednom pokazuje da nije ovdje bez pokrića. Njeno drugi studijski album produciran je od strane Chrisa Liona iz Conquering Lion Recordsa koji se vraški potrudio da Hempressica još jednom zvuči moćno.

Hempress Sativa
s opasnim gardom otvara album pjesmom “Freedom” u kojoj iznosi vlastitu ideju slobode i gdje se jasno daje do znanja da ovo nije lako probavljivo štivo jer vas već u početku obasipa s puno verbalne polemike. Zatim slijedi sedam minuta dugačka “Sound The Trumpet” koju nosi kombinacija moćnog basa i bubnja te ako vam nije bilo jasno u uvodnoj “Freedom” da tu nema prostora za labave šprehe, sada vam to itekako postaje. “Sound The Trumpet” bio je odličan izbor kao najavni singl za ovaj album jer itekako oslikava težinu ovog izdanja. Hempress Sativa se tu ističe kao prava dubwise kraljica. Kraljica koja pokazuje svoju svestranost u “Top Rank Queens” u kojoj je ugostila svemoćne sestre Sister Nancy i Sister Carol izražavajući se kroz dancehall zvuk koji je bio tipičan za početak devedesetih. Pravi rub-a-dub style dolazi u narednoj "Strickly Roots" u kojoj Hempress još jednom vizionarski vraća starije stilove na plesne podije. No prije toga koketira s novim prizvukom afro-popa u “Take Me Home” u kojoj je ugostila Kelissu, još jednu kolegicu s otoka koja u ovom slučaju sa svojim vokalom omekšala Hempressin tvrd stav koji se inače proteže kroz cijelu njenu glazbenu karijeru. Album kreće u završni dio s pjesmom “Wisdom” u kojoj Hempress nose melodiozni prateći vokali, dok se u narednoj “Time Has Come” još jednom njen talent stavlja u pravi plan. Jah Kingdom u punom smislu riječi. A onda za kraj dolazi zakucavanje u “None But Jah” koju nisam prestala slušati danima. “None But Jah” treba odslušati na nekom moćnom sound systemu uz besramno deranje iz petnih žila.

Sav dosadašnji rad Hempress Sative odisao je njenom autonomnošću i izražavanjem čvrstih stavova o okrutnom Babilonu koji melje na svakom koraku. Tu svoju suverenost Hempress Sativa prenijela je i na album “Charka” u kojeg je ponovno unijela i stroga Rastafarijanska načela. Zapravo je ostala vjerna svom dosadašnjem izgrađenom stilu koji je itekako postao prepoznatljiv. Stilom koji zrači iskrenošću, prkosom i nepobjedivošću, a koji istovremeno nije izgubio na skromnosti. Čini se da ova žena gura samu sebe u smjeru kreativne slobode koja u ovom špranciranom svijetu postaje rijetkost.
Tekst:  

Video sadržaj