logo-t

  • U suradnji sa Sacherom objavljen singl

    U suradnji sa Sacherom objavljen singl "Oj Dodole" za Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album

    Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album "Improterrestrial"

  • Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

    Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

  • Egoless -

    Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka

  • Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja

    Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja "Legend" proslavila 40. rođendan

Recenzije
Soul Jazz Records
Soul Jazz Records 2016.
11. Kolovoz 2016

Studio One - "Dub Fire Special"

Otvaranje vremenske kapsule 

Neprikosnovenu ulogu i važnost kakvu je imao u nastanku i promidžbi reggaea, slavnome producentu Clement 'Coxsone' Doddu iz Studio One je kao dub producentu pod pseudonimom Dub Specialist ostala uskraćena. Mora da je bila frustrirajuće za njega što su u tome "novom" fahu njegovi u to vrijeme povremeni uposlenici King Tubby i Lee 'Scratch' Perry bili prvaci i najpoznatiji. Objašnjene zašto je to tako bilo je jednostavno - Coxsone Dodd nije bio tako inovativan kao King Tubby i tako lud kao Lee 'Scratch' Perry.

Dodatna slika 1

Iako je imao zaista pravu riznicu materijala na raspolaganju budući da su njegov famozni Studio One na 13 Brentford Roadu u Kingstonu svojevremeno posjećivala i u njemu snimala najveća imena reggaea. Uz to su njegovi studijski bendovi The Sound Dimensions, New Establishment, Soul Defenders i Brentford All-Stars imali u svojim redovima sjajne glazbenike poput Jackie Mitoo, Leroy Sibbles, Cedric Brooks i Freddie McGregor. Dubovi od Dub Specialist su bili šturi u pogledu efekata, trezveni u miksu i vrlo minimalističko usmjereni na ritam i bas.

Ponovno su ga širem slušateljstvu otkrile kasnije Studio One kompilacije, koje je devedesetih godina objavio Heartbeat label te izdanja Soul Jazz Recordsa. Kao što je ovo najnovije u kojemu su iz goleme Studio One arhive izvukli osamnaest teškokalibarskih dub komada u neprerađenoj, sirovoj i prisnoj varijanti. I koji su toliko vintage koliko je to uopće moguće.

Mnogi će u ovim dubovima prepoznati jedan ili drugi Studio One hit iz sedamdesetih, ali će vratiti u sjećanje i jedan album Dub Specialista u kojemu je nadmašio samog sebe - riječ je o "African Rub-A-Dub" iz 1980. godine s kojega su se na ovoj kompilaciji našle čak četiri trake: "Cairo", "Dakar", "Nairobi" i "Laurenco Marques". Upravo se u ovakvim trenucima kristalizira sva vještina i kvaliteta kakvu je zapravo imao Coxsone Dodd AKA Dub Specialist. I prekriva, pa čak i ublažuje činjenicu da je isti bio također i beskrupulozni biznismen koji je brojne glazbenike prevukao preko stola.

Foto: David Corio

Tekst:  

Video sadržaj

Moglo bi te zanimati