logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

nike

Događanja
Recenzije
dok.film
dok.film 2015.
3. Rujan 2015

Lee Scratch Perry's Vision of Paradise

'I am the madman...' 
Svi elementi jedne epske, tragično epske priču su tu: na početku stoji oslobođenje u vidu nezavisnosti Jamajke, koje je obećavalo nadu u bolju, slobodniju budućnost. Ali stvari ne idu putem kojim su trebale. Iz početne euforije se javlja potučenost, iz koje se pak rađa jedna nova snaga: Rastafari. Isprva ugnjetavana, ali ipak nesavladiva. Više nije bio cilj osloboditi samo Jamajku, već sve crnce širom svijeta, a prema tome i sve ugnjetavane i obespravljene. Jedan od prvih proroka te nove snage, koja u svojoj srži nije ni politička niti nasilna koliko je spiritualna i univerzalna, je Lee 'Scratch' Perry. Poput modernog Merlina, zagonetan, lud, uvrnut i nedokučiv, u Bob Marleyu pronalazi svoga Parsifala. Njihovo oružje je muzika - reggae, kojega ovaj čini planetarno popularnim.

Ali u samoj Jamajci situacija postaje sve gora i ovaj otok se nalazi u permanentnom građanskom ratu između dvaju najvećih zaraćenih frakcija. Čak i Parsifal/Marley napušta svoga mentora Merlina/Perrya, koji je međutim u međuvremenu startao već jednu novu muzičku revoluciju - dub. Prvi epicentar te nove revolucije je Perryev mitski Black Ark studio u kome on nadrasta samog sebe u jednu vrstu muzičkog wizarda, koji iz vrlo ograničenih mogućnosti i praktički iz ničega, mijenja daljnji tok muzičke povijesti. Ali ta naprasna erupcija inspiracije ima svoju cijenu. Perry postaje sve mračniji i otuđeniji - ljudi ga se čak počinju i plašiti - a završni čin ove, i epske i tragične priče, je požar u kome pod nikad razriješenim okolnostima zauvijek nestaje spomenuti Black Ark studio. Jedino objašnjenje koje je došlo od samog Perrya je: da on nije uništio studio, studio bi uništio njega...

Bilo kako bilo, Perry nakon kratkog boravka u jednoj mentalnoj instituciji počinje drugi dio svog života. Daleko od Jamajke, ali i producentskog pulta, otkriva svoju ljubav prema poeziji, koja od sada zauzima prvo mjesto u njegovom djelovanju. Od tada nastupa i snima s brojnim (nejamajkanskim) suradnicima, koji se otimaju samo da ga dobiju u studio i uhvate djelić njegove magije. Kao takvog ga je posljednjih petnaest godina pratio redatelj Volker Schaner, što je preradio u svom novom dokumentarnom filmu "Lee Scratch Perry's Vision of Paradise". Budući da je o Lee Perryu napravljeno već dosta dokumentaraca u kojima je već sve rečeno o njegovom životu i radu, Volker Schaner se ovdje koncentrira na Perryev duhovni svijet, na njegovu filozofiju, metafiziku i poruku.

Kao da ga i on sam sa svojim skoro sat vremena dugim dokumentarcem pokušava barem malo shvatiti, Schaner ga prati tamo gdje je sve i počelo - na Jamajku i ruševinu bivšeg Black Ark studija, koja sada figurira kao Perryevo osobno svetište u koje samo rijetki odabrani imaju pristup. Snima ga i u njegovom švicarskom domu, koji smješten u hladnim i maglovitim Alpama ne može biti veća suprotnost spram karipske Jamajke. Ovaj njemački redatelj i producent nas također odvodi do Etiopije u pokušaju da dokuči pozadinu i idejnu osnovu Perryeva učenja, čiji ultimativni neprijatelji su takozvani "vampiri". Oni koji iskorištavaju druge i ništa ne daju zauzvrat, i koji za Perrya predstavljaju sile zla. Tu mitsku borbu između dobra i zla, redatelj Schaner predočava i s puno animiranih isječaka. A između toga do riječi dolaze njegove kolege i učenici kao što su biograf David Katz, te Dennis Bovell, Adrian Sherwood, Nick Manasseh ili Martin Glover iz Killing Joke. Svaki na svoj način, oni pokušavaju objasniti sebi i nama što je Lee Perry, kakav značaj ima za njih i za muziku općenito.

U finalnom dijelu pratimo njegov odlazak u srce Babilona - London, gdje Perry svoj "voodoo" usmjerava izravno protiv Buckinghamske palače i famoznog londonskog Citya; genijalni sonični šaman u armagedonskom okršaju, naoružan samo svojom muzikom, riječima - i smiješkom koji odzvanja kao u dubu kroz eone i svjetlosne godine.

Tekst:  

Video sadržaj