logo-t

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Recenzije
MCPS
MCPS 2015.
12. Studeni 2015

Jah Warrior - "Dub Showcase The Early Years 1995.-1997."

Tajna UK duba je ovdje 
Nema se što puno okolišati: pod imenom Jah Warrior su nastala neka od najžešćih dub izdanja koja su ikad došla iz Britanije. Taj karakteristični čvrsti i beskompromisni zvuk je tipični Jah Warrior stil - često militantan, minimalistički i ogoljen na bas, ritam i klavijaturu, ali i povremeno sa širom instrumentalizacijom duhača, melodike i gitare.

Pri tome se Steve Mosco AKA Jah Warrior profilira kao brilijantni muzičar i producent, što je upravo obuhvaćeno u ovoj kompilaciji njegovih ranih, do sada neobjavljenih radova iz druge polovine devedesetih, snimljenih i miksanih od strane Douglas 'Dougie' Wardop u njegovom kultnom Conscious Sounds studiju koji je bio jedan od epicentara novog UK duba.

Trake na ovoj kompilaciji su prezentirane u showcase stilu s instrumentalnom i dub verzijom. Ili drukčije rečeno, sedam riddima s rasponom od klasičnih dub upliva do tvrdog sound sistem steppersa, koji su nastajali prilikom snimanja nekog od albuma koje je radio s vokalistima kao što su Tena Stelin, Peter Broggs, Prince Alla i drugim.

Tako je uvodni dubplate "Get Up Stand Up and Rock" nastao za vrijeme snimanja Hughie Izachaar albuma "Can't Take the Pressure". Neki komadi - kao "Kicking Dub" ili "Progress" - su prethodno s drukčijim miksevima bili objavljeni na prijašnjim Jah Warrior kompilacijama poput "African Tribes Dub" i "Dubs From the House of Jah Warrior".

Otprilike sve ono što čini pravi i autentični UK dub je tu - od jednostavno strukturiranih i ritmom šibanih steppers komada kao "Steepers Movement" i "Gold of Africa" do raskošno aranžiranih i vrtoglavih dubova poput spomenutih "Get Up Stand Up and Rock" ili "Progress".

Bas i ritam su kod Jah Warrior izraženi cak i vise nego sto je to uobičajeno u dubu, što je u proteklim godinama postalo jedna vrsta njegovog zaštitnog znaka. Dodano tome su poslovično ratnički i pustolovni miksevi, koji mogućnosti rastavljanja i seciranja izvornog materijala tjeraju do krajnjih granica. Njegov adrenalinski dub stil nalaže da ga se cijeni, čak i ako ga se baš i ne voli. Tajna zašto je britanski dub, nakon jamajkanskog, bio i ostao najmoćniji, krije se u ovoj kompilaciji.
Tekst: