logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Recenzije
Dubwiser Records
Dubwiser Records reizdanje 2015.
20. Kolovoz 2015

Dreadzone - "Sound"

Po drugi put 

Ovaj izvorno 2001. godine objavljeni album britanskih electro dub pionira je obuhvatio jedan tranzicijski momenat u vremenu. Ne samo što je nastao na prijelazu u novo stoljeće, već i što je označio konačni proboj duba u klupske dimenzije - proces koji je pak već nastao davno prije u devedesetima. Ali "Sound" sadrži kao malo koji album prije njega tu potpunu formulu duba i plesne electro muzike, a za kojom su Dreadzone bili u potrazi od kako su formirani 1993. godine. Bio je to na neki način još jedan završni pozdrav devedesetih.

Pored utjecaja britanskog dub, na albumu se nalaze i one kljucne muzičke struje koje su obilježile rečeno desetljeće kao što su drum'n'bass, jungle, house i trip hop, a sve to začinjeno natruhama electro funka/rocka i puno samplova od King Stitt i Upsettersa ("Return of the Dread"), kao i Led Zeppelina i The Chiefs of Relief ("Black Rock'n'Roll"). Očešali su se i od Papa Levi u "Straight to a Soundboy", te upotrijebili kultni Sleng Teng riddim u "Digital Mastermind".

Ali tražiti posebice dub i reggae kod Dreadzone se vrlo brzo ispostavlja kao isprazna rabota. To je kod njih zastupljeno samo u akcentima i pristupu, jer su u svom eksperimentu otišli tako daleko, da se dub kao takav može prepoznati samo uz puno dobre volje. Tako uzduž i poprijeko kroz čitav "Sound" šibaju plesni, repetitivni mašinski ritmovi, poduprijeti prostranim synth kolažima i kroz dub-miješalicu protjeranim vokalnim doprinosima od Earl 16, Brinsley Forde (Aswad), MC Det, te debitiranju od MC Spee u hitu "Return of the Dread". Ali još zanimljiviji podatak je taj da je tekstove za ovaj album pisao pionir britanskog duba i reggaea, rasta-panker Don Letts, koji je čitavom izdanju prišio svoju anarhističku subverziju u vidu minimalističke, ali udarnim i nedvosmislenim sloganima prožete lirike.

Novo reizdanje je pojačano s po jednim remiksom od Soul Of Man ("Crazy Knowledge") i Drumattic Twin ("Believing It"), koji ponajbolje oslikavaju na što je "Sound" kao album ostavio najveći trag - a to nije dub (i svakako ne reggae), već klupska scena općenito - što ipak ne umanjuje njegov značaj kao klasika. I to ne samo u diskografiji od Dreadzone, već i puno širem smislu.

Tekst:  

Video sadržaj