logo-t

  • U suradnji sa Sacherom objavljen singl

    U suradnji sa Sacherom objavljen singl "Oj Dodole" za Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album

    Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album "Improterrestrial"

  • Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

    Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

  • Egoless -

    Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka

  • Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja

    Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja "Legend" proslavila 40. rođendan

Recenzije
Pressure Sounds
Pressure Sounds 2015.
17. Travanj 2015

Jimmy Riley - "Live It To Know It"

Protestne skladbe i neobjavljeni dub-plateovi.

Izdavačka kuća Pressure Sounds je već u nekoliko navrata izašla s kompilacijskim albumima rijetkih ili potpuno nedostupnih materijala iz reggae povijesti. Tako je primjerice bilo s Bim Sherman kompilacijom "Tribulation Down in Jamdown" iz 2007. godine, a sada je na red došao Jimmy Riley, otac pjevača Tarrus Rileya, koji je i sam bio također vrsni vokalist, producent i tekstopisac od šezdesetih pa, s manjim prekidima, sve do danas.

Prema tome, na "Live It To Know It", kompilaciji rijetkih ili nikad objavljenih vokalnih i dub verzija iz njegove vlastite produkcije, obuhvaćen je desetogodišnji raspon između 1975. i 1985. godine. Očito kronološki poredano, tu se može ne samo upratiti Rileyeva karijera u najboljim godinama, već i transformacija reggae glazbe kroz njen najključniji period - takozvanu 'zlatnu eru'. Na početku stoji "Gunman of Ja", skupa s prvoklasnom, do sad neobjavljenom dub verzijom velikog King Tubbya. Isti sistem je primijenjen i na ostatak album, gdje svaku vokalnu slijedi dub verzija, ili su umjesto toga uvrštene produžene (extended) varijante. Pri tome su već samo ove rijetke ili sasvim nepoznate dub verzije vrijedne čistog zlata!

Lagano nas se kroz ovih ukupno sedamnaest traka vodi od klasičnog rootsa sedamdesetih, sa svim onim njegovim tipičnim karakteristikama punog i toplog sounda, kao što je na primjer extended verzija hita "Nyah-Binghi" sa svojim miksom Rastafarija i buntovništva. Pa sve do reggaea kakav je bio u prvoj polovici osamdesetih - upravo izvrsna "Everybody Needs Money" sa svojim dubom prikazuje tu minimalističku i novim produkcijskim metodama baziranu estetiku, koja je dominirala osamdesetim.

No glavna i nažalost zakašnjela spoznaja, koja proizilazi iz ove kompilacije je ta da je Jimmy Riley zapravo, bez pretjerivanja, bio jedan od najkompletnijih i najboljih vokalista svog doba. Njegov bolom i užarenom emotivnošću protkani glas je bez ekvivalenta u reggaeu i može se mjeriti samo s južnjačkim blueserima. Treba samo poslušati skladbe kao što je "From the Ghetto" da postane jasno o kakvom kalibru se tu radilo. Zapravo još uvijek radi, jer je još uvijek aktivan, prvenstveno u suradnji sa sinom Tarrus Rileyem, a prije dvije godine je objavio za sada posljednji album "Contradiction".

Velika zasluga ide Pressure Soundu na iskopavanju iz arhiva ove rijetke i(li) neobjavljene materijale, s čime ovu nedovoljno zapaženu figuru reggae povijesti postavlja tamo gdje joj je i mjesto - u sami vrh.

Tekst: