logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Izvještaji
10. Studeni 2016

Neumorni Alborosie i Shengen Clan briljirali u Ljubljani

Početak studenog začinila je turneja jednog od najvećih reggae zvijezda današnjice.

U utorak 8. studenog ljubljansku su Cvetličarnu posjetili Alborosie & Shengen Clan. Ljubljana se već tijekom godina profilirala kao stalna postaja na turnejama velikih reggae imena. Nakon koncerta u Nišu, Alborosie i njegov vrsni Shengen Clan u popodnevnim satima doputovali su u Sloveniju.

Alborosijevo glazbeno probijanje bilo je trnovito. Došao je kao nadobudni klinac sa Sicilije u meku reggae glazbe gdje su ga prozvali kretenom, a on se usprkos zlim jezicima uspio dokazati kvalitetom. Štoviše, toliko je uspio da to čak graniči s nemogućim. Alborosie ima jedva 40 godina, a iza sebe ima karijeru i takva izdanja na kojima mu mogu pozavidjeti i zvijezde koje sjaju više desetljeća. I to su sve izdanja koja su obilata hitovima. Kad pogledam njegovu dosadašnju karijeru, mogu zaključiti da je Alborosie jedan veliki hit. U Europu je došao promovirati novi album „Freedom & Fyah“ i to vrlo uspješno. Pohvale njegovih nastupa uživo pršte na sve strane. Za slovensko zagrijavanje bili su zaduženi Roots In Session koji obilježavaju petnaestu godinu rada, a za vrijeme njihovog nastupa iščekivanje koncerta moglo se osjetiti u zraku. S minimalnim kašnjenjem od cca 20 minuta, Shengen Clan se penje na pozornicu i koncertni spektakl bio je spreman za početak.

Dva back vokala, bubnjar, dvoje klavijaturista, jedan basist, bubnjar, trubač i saksofonist kičma su Shengen Clana kao i podrška Alborosijevog lika i djela. Koncert je otvoren s „The Prophecy“ odnosno s propovijedi svećenika Rohana Trelevana, a zatim je sam Pupa Albo iskočio na pozornicu te je sat i pol spektakla bilo pred nama. Odmah nas je udario u glavu s „Herbalistom“, a koncert se nastavio uz izvrsnu kombinaciju novog albuma i starijih hitova. Već na početku koncerta s „Can't Coolom“ bilo je evidentno da je publika savladala „Freedom & Fyah“. Ruke su bile u zraku već na „Rock the Dancehall“, a nadalje raspored pjesama zaista više nije bio bitan jer su izvrsne gitarističke dionice bile nit vodilja koncerta dok je puhačka sekcija naprosto briljirala. Čuli smo sve što se trebalo čuti od Alborosia; „Play Fool (To Catch Wise)“, „Rocky Road“, „No Cocain“, „Poser“ samo su neke od pjesama, a društvo na pozornici nije ostavljalo publici niti sekunde predaha. Doslovno, niti sekunde. I kada se činilo da će Shengen Clan spustiti loptu na intezitetu svirke, oni su upravo učinili suprotno. Njihova ustrajnost savršeno se ukomponirala s Alborosijevom ležernošću i hiperaktivnošću muškog back vokala Kemara Rochestera Williamsa dok je Nicole Marcella Burt sa svojim prekrasnim vokalom odlično „razbijala“ mušku energiju na pozornici. Kemar je uletio kao Protojetova zamjena na „Strollingu“, a i na jačim dancehall dionicama. Alborosie je odao počast Peter Toshu (ili možda Chuck Berryu?) s „Johnny Be Good“, te nedavno preminulom John Holtu s „Police In Helicopter“, a mogli su se čuti taktovi vječnih The Skatalitesa ili Bob Marleya.

Dugo nisam bila na reggae koncertu na kojem je tako zdušno odjekivalo „we want more“ pa su nam priuštili jedan kvalitetan bis. Na bisu ponovno su članovi Shengen Clana pokazali svoju virtuoznost, a nadam se da je netko snimio nadjebavanje gitarista i basista pri kraju koncerta. U tom trenutku učinilo mi se kao da to ne može biti istina, da ovo ne izvodi reggae bend. Napokon je na bisu došlo vrijeme za „Money“ i „Kingston Town“, a koncert je završen s „Fly 420“ na kojoj je cijela publika bila dobrano razgaljena.

Dodatna slika 1

I došao je kraj koncerta koji je prošao u hipu i bez stanke. Alborosijeva borba protiv Babilona uspješno je plasirana u naše moždane vijuge i to baš u trenutku kada se izabirao novi američki predsjednik s predznakom najgori. Alborosie trenutno slovi za jednog od najuspješnijih reggae izvođača današnjice, a živo me zanima gdje mu je granica i ima li je. Naravno, reggae scena je obilata izuzetno kvalitetnim izvođačima no tko toliko dobro spaja sve podžanrove reggae glazbe? Probajte se ne zamisliti u njegovim dubovima, probajte ne plesati na njegov dancehall ili ska. Pa čak i njegov autotune zvuči dobro. Hvala na Alborosiju i Shengen Clanu na ovoj predstavi, hvala Ljubljani na gostoprimstvu, nadam se da se vidimo uskoro.

Foto: Nejc Ketiš 
Foto album: terapija net
Video: Dub Lab

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice