logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Izvještaji
22. Kolovoz 2016

Reggae misa na Overjamu

Peto izdanje Overjam festivala 

Overjam festival ove godine obilježio je petu godinu rada. Petoljetka je bila označena gostovanjima značajnih svjetskih imena kao što su Marcia Griffiths koja je predvodila otvorenje Yellow odnosno main stagea, a od značajnih imena prvog dana definitivno treba izdvojiti i nastup Mungo's Hi Fi-a uz Solo Bantona. Drugi dan festivala protekao je u znaku Tarrus Rileya i Deana Frasera, dok se na trećem danu plesalo uz Kabaku Pyramid, Soom T & J Star te uz Talijane Earth Beat Movement.

Naš posjet festivalu sveo se na četvrti dan odnosno, stigli smo na zatvaranje Overjama koje bilo zahvaljujući glazbenicima, fantastično. Nakon odrađene ulazne procedure uletili smo direktno na glavnu pozornicu koja se aktivno pripremala za legende jamajkanskog reggaea, The Congos. The Congos je bend koji je odgojio mnoge generacije u reggaeu, od glazbenika do slušatelja. Iako su doživjeli mnoga previranja unutar sastava, The Congos apsolutno uspijevaju svoju energiju prenijeti na publiku dobivajući meditativni aspekt u nastupu. Hitovi su se nizali; „La La Bam-Bam“, „Can't Come In“, „Sodom and Gomorrow“, a reggae misa završena je s legendarnom pjesmom „Fisherman“ . The Congos uspješno su pokazali zašto se 40 godina održavaju pri vrhu svjetske reggae zajednice. Kao što smo već znali, The Congos čine izuzetni vokali kao i vrhunski instrumentalisti koji ih u stopu prate na pozornici. Who feel it, knows it!

Nakon The Congosa, na pozornicu je odmah skočio ne baš upečatljivi Virtus no to vrijeme smo iskoristili za upoznavanje s dancehall i dub pozornicama. Oba stagea s vrhunskim ozvučenjem nalazili su se na plaži rijeke Soče, no ako ste se našli između te dvije pozornice na plaži zatekao vas je zvučni sudar koji je poprilično iritantan. Nakon početne provjere dvaju pozornica koje nisu oskudjevale publikom, a ponajviše mislim na duberski dio vratili smo se nazad na main provjeriti što mlada britanska nada jamajkanskog podrijetla Stylo G ima za reći. Kada je onako stajliš u srebrnoj jaknici istrčao na pozornicu sa snažnim prizvukom komercijalnog dubstepa u pozadini, instant mi nije bilo dobro. Srećom, njegova plesna energija dovoljno je zarazna pa mu nastup nije ispao debakl, a barem od ultimativnog hita „Call Mi A Leader„ uz kojeg smo plesali na brojnim klupskim večerima unazad dvije godine očekivali smo više. Sve u svemu, Stylo G – muzika za New Yorker i H&M.

Kada je napokon Stylo G otišao s pozornice, dočekali smo zadnji nastup na glavnoj pozornici Overjama, nastup Assassina aka Agent Sasca. Kolega Popsi polagao je nade u njegov nastup, i nije se prevario. Assassin iza sebe ima relativno mladu petnaestogodišnju karijeru, broji samo tri albuma i 34 godine mu je, a velikom pozornicom vlada s nevjerovatnom lakoćom. Odličnom kombinatorikom rootsy reggaea i dancehalla održava dinamiku cijelog nastupa. I kada se dotakne funky soula, ništa ga zapravo ne odvraća od reggae smjera. Još da ga je pratio bend koji može parirati njegovoj osobnoj dominaciji na pozornici, svjedočili bi stvaranju nove reggae povijesti. No povijest je ipak ispisana i čestitke Overjam festivalu što uz povijesna imena dovodi i aktualne izvođače. 

Dodatna slika 1

Naposljetku ste mogli festival završiti na dancehall ili dub pozornici. Dancehall pozornica se nakrcala na legendarne domaćine Roots In Session, a iza njih tulum su preuzeli talijanski I-Shence koji su izazivali salve oduševljenja među Talijanima što je rezultiralo vrhunskim tulumom. No konstantno krcati dub floor ugostio je vječno produktivnog King Earthquakea koji je jako glasno i jasno izgovarao poruke koje su vibrirale unutar cijelog floora. Zvuk King Earthquakea je izuzetno zahtjevan, a izuzetno zahvalan u plesu. Sada već standardna kemičarska atmosfera na dubu i umor potjerali su me da skončam festival, barem za ovu godinu. 

Kroz razgovor s ljudima, saznali smo da je Overjam i ove godine popratila kiša (srećom, samo jedan dan), no publika se nije dala smesti. Navodno je tijekom cijelog festivala vladala dobra atmosfera koja se prenijela i na zadnji dan. S nestrpljenjem čekamo objavljivanje line up-a za 2017. godinu.

Foto: Popsi

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice