logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Izvještaji
1. Rujan 2016

Plesno otvorenje Outlooka

Damain 'Jr. Gong' Marley otvorio Outlook festival

Deveto izdanje Outlook festivala tradicionalno je započelo s koncertnim otvaranjem u predivnoj pulskoj Areni. Prekrasna tradicija otvaranja Dimensionsa i Outlooka postala je neizostavni dio pulskih festivala koji ne posustaju u svojim uspjesima. Iako se ovogodišnji line up Outlook festivala više/manje temelji na reciklaži, uspjelo im je rasprodati festival. Dvanaest tisuća ljudi u ovim trenucima plešu na štinjanskom Fort Punta Christu.

A u ritmu plesa sinoć je otvoren Outlook festival s velikim koncertnim spektaklom, a ovogodišnji dirigent večeri bio je Damian 'Jr. Gong' Marley sa svojim pratećim sastavom. Prema mišljenjima mnogih, Damain je po kvaliteti najuspješniji od cijele čete Marleyevih sinova i svakako smo imali priliku slušati jedan od aktualnijih reggae izvođača današnjice na domaćem terenu. Srećom, spektakl ne čini samo jedna zvijezda već smo imali priliku poslušati ASM i Slum Village koji su dobrano prodrmali Arenu za lagano podgrijavanje Iration Steppasa koji su podrhtavanjem pulskog tla najavili finale večeri.

Dodatna slika 1

Prema predviđenom rasporedu, Damian 'Jr. Gong' Marley spektakularno je najavljen no bend je u koncert „ušetao“ s ćaćinom „Sun Is Shining“, a Damian je opasno ukoračio pred publiku s „Confrontationom“. Automatski se nastavilo plesati na „Hey Girl“ na koju se savršeno nastavila „Beautiful“ dok je koncert zapravio poprimio na ozbiljnosti uz „Promise Land“. S „Affairs Of The Heart“ unešen je dašak romantike, dok forsiranje očevih himni poput „Could You Be Loved“ i „Get Up, Stand Up“ zapravo su bili najslabiji dio koncerta. Aktualna „Nail Pon Cross“ vratila je u koncert energiju za završetak uz hitove po koje su mnogi došli – „Road To Zion“ i „Welcome To Jamrock“. Bili smo svjedoci dva sata apsolutno dobre energije koju je Damian isporučio pred nas i to samo za nas. Osjetilo se u svakom trenutku da je apsolutno „u koncertu“, dok je pogled na Arenu uz karipske ritmove bio apsolutno nenadmašan. Hvala Outlook festivalu što njeguje dovođenje reggae izvođača u Arenu jer je to inače preveliki zalogaj za hrvatske kapacitete.

No da ne zaboravimo da je to tek početak festivala, nakon Damianovog koncerta pobrinuli su se nanovo Iration Steppas u svojoj punoj snazi. Takozvani domaći gosti Outlooka, priredili su tvrdi dub show zbog kojeg i nose epitet europskih kraljeva duba. Nepreteneciozno, ali vrlo moćno, gotovo savršeno plesno bilo je ovo otvorenje i vjerujem da je to dobar pokazatelj za ono što vas čeka naredna četiri dana na magičnoj tvrđavi na Štinjanu.

Foto: Danijel Kišić (PDV)

Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice