logo-t

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Vijesti
13. Lipanj 2018

Najveći europski reggae festival

Vidimo se u Benicassimu 
"Jedan Lucianov live te napuni za par godina! Nemoj uopće razmišljati ići ili ne!", rekao mi je jednom prilikom Chew Pea, naš dobri duh i reggae ambasador. A tek Israel Vibration! Komando, znaš o čemu pričam! Pitaj Pipu, bili smo tamo dok je još Seasplash radio bejbi korake!" Reggae kao pokretač životne energije, lojalnost publike i fleksibilnost za promjene tri su temelja kojima se piše povijest jednog od glavnih događaja za frikove srca: Rototom Sunsplasha! Festival slavi 25 godina svog postojanja i broji 3. 2 milijuna posjetitelja koji dođu plesati na više od 2 300 umjetnika (glazbenika, izvođača).

Ovogodišnji Rototom predstavlja povijesni lineup od 16. do 22.8. kroz moto „25 years of walking together". Ben Harper, tata mata havajske ALO – Jack Johnson ekipe, koji će prvi puta predstaviti svoj svoj skroz reggae show, Alborosie (osobno sunčanim đozlama i bradom), novozelandski kraljevi Fat Freddys Drop, kubanske rep ikone Orishas, kalifornijski roots mastersi Groundation, sin kralja reggaea Julian Marley, te dancehall predstavnici Konshens i Dub Akom.
"Jednom davno postojao je mali reggae festival u Italiji – Rototom Sunsplash. Danas u Benicassimu u Španjolskoj postoji veliki reggae festival – Rototom Sunsplash", rekao je Pupa Albo na pozornici Rototoma u kolovozu 2010. - prve godine kada se festival održavao u Španjolskoj nakon premještanja iz talijanskog grada Ossoppa. Od talijanskih Alpi do Mediterana - 2010. je bila točka preokreta, kada se još nije znalo kako, gdje i zašto, i kroz sljedećih osam godina nedoumice su se raspršile i stvorile temelje slobodnog Rototoma. Rođen 1994. U gradu Gaio de Spilimbergo u sjevernoj Italiji, s 1000 frikova na klupskom punky reggae partiju - miješajući Ramonese i Massive Attack s Fela Kutijem, Yellowmanom i Burning Spearom, do 2017. kada se u Benicassimu skupilo 220000 frikova, Rototom ponosno nosi krunu europskih reggae žurki. Danas uigrani festivalski stroj se mijenjao, selio i restrukturirao, ali zadržao je svoju osnovnu misiju – word, sound & power!

"Obiteljska atmosfera zajednice povezane kroz reggae glazbu ima golemi utjecaj na ljude. Njegova moćna poruka: mir, poštovanje i ljudska prava čini da se stvari odvijaju prirodno. Nemoguće je biti rasist i slušati reggae u isto vrijeme" kaže čika Fillipo Guinta, direktor Festivala. "Ono što nas čini različitim je što naša publika osjeća da su doma - festival je njihov! Koristeći samoodrživost kao temelj, bili smo u mogućnosti financirati se u potpunosti kroz utržak od prodanih karata i mercha bez da ovisimo o drugim javnim davanjima, sa samo 2.5% sponzorske love".

Od lokalne fešte do europskog i globalnog sastanka
Vjernost publike je jedna od konstanti Rototoma u kojoj je Ossopo igrao ključnu ulogu kao sjedište organizacijske strukture od 2000. do 2009. To malo mjesto s 3000 stanovnika, na međi Austrije, Slovenije i Njemačke reduciralo je geografsku izoliranost festivala i stvorilo atmosferu koja karakterizira Rototom i danas: tolerancija i multikulturalizam. Ossopo je imao i najbolje i najgore za jedan festival – idilično mjesto, atmosferu iz raja, a s druge strane mjerača visine kukuruza, botoks prvaka Silvija Berluskonija. Represija zbog duvanja i kočenje suradnje s lokalnim vlastima, tjeraju Rototom da napusti idilu sjeverne Italije i preseli se na španjolsku obalu. Dolazak u obećanu zemlju Benicassima, kako je prikazano u filmu „Exodus Finding Shelter", organizacijska ekipa opisuje kao traumatično razdoblje zbog nesigurnosti i neizvjesnosti. Nasreću, to je bio prijelaz o novo zlatno doba – zadržali su staru i privukli novu publiku, dobili međunarodnu dimenziju i prestali se brinuti o predivnoj alpskoj klimi Ossopa. "Je li vrijedilo? Pitamo se svaki dan. Nitko se ne želi vratiti!", priznaje direktor Rototoma!
"Kužiš komando, moraš to vidjeti. Moć na svakom koraku! Možeš kasnije brijati di oćeš, a ta energija ti ostaje!", kaže wise man Jesus Dread. Nigdje bliže nećete uloviti ovakav vajb na jednom mjestu. Ponešto za svačiji istančani ukus, na XYZ stjedževa, s gomilom popratnih sadržaja i najfinijim frikovima sa svih strana Majčice Zemlje čine udaljenost do Španjolske sve manjom i manjom! Nevažno da li brijete na ludu 140bpm soku ili bi htjeli vidjeti Bobovo potomstvo uživo – da je poživio dulje, pola Jamajke bi se prezivalo Marley! 
 
Comprende amigos? Vidimo se u Benicassimu! Za novih 25!
Tekst:   Bojan Kanižaj i Mirna Mandić

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice